Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας κλείνει τα 30 και ανακοινώνει το φετινό του πρόγραμμα

Το "α" βρέθηκε στη συνέντευξη τύπου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, έμαθε τις δράσεις του φεστιβάλ (για τις οποίες έχει ανοίξει προπώληση) και σας λέει ποιες ξεχώρισε.

30ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας Hessisches Staatsballett I Am Afraid to Forget Your Smile Andreas Etter©

Συνώνυμο με την εξέλιξη του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια παρουσίας έχοντας θεσμοθετηθεί ως η κορυφαία διοργάνωση σύγχρονου χορού στη χώρα αλλά και μία από τις πιο σημαντικές διοργανώσεις χορού στην Ευρώπη. Αφιερωμένο στους Καλλιτέχνες του Χορού, το φετινό, 30o επετειακό Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 21 Ιουλίου φιλοξενώντας συνολικά 19 παραγωγές, 10 ομάδες από την Ελλάδα και 9 από το εξωτερικό. Η προπώληση για όλες τις παραγωγές έχει ήδη ξεκινήσει.

Λίντα Καπετανέα
© Ελίνα Γιουνανλή
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Λίντα Καπετανέα

Στις 22/5, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξένησε για ακόμη μία χρονιά τη συνέντευξη τύπου του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και το "α" ήταν εκεί για να ενημερωθεί για το πλούσιο φετινό πρόγραμμα. Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αφού μας καλωσόρισε: "Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που φέτος γιορτάζει τα 30 του χρόνια, είναι η κορυφαία διοργάνωση χορού στην Ελλάδα και από τις σημαντικότερες της Ευρώπης. Το φεστιβάλ κατάφερε σε αυτά τα 30 χρόνια μέσα από το πλούσιο πρόγραμμα του να παρουσιάζει, στο ελληνικό και ξένο κοινό, ξεχωριστές και καινοτόμες παραστάσεις τόσο διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών όσο και νέων, ενώ με τις αναθέσεις σε νέους και ταλαντούχους Έλληνες καλλιτέχνες, στηρίζει και προάγει τον σύγχρονο χορό στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Υπουργείο Πολιτισμού  μέσω της νέας προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Καλαμάτας, θα συνεχίσει τη στήριξη του στο Φεστιβάλ, συνεισφέροντας 400.000€ ετησίως, δηλαδή 1.200.000€ για 3 χρόνια. Ευχαριστώ όλους για τη συνεργασία και εύχομαι καλή επιτυχία και στη φετινή επετειακή διοργάνωση".

Πρόεδρος ΦΑΡΙΣ Σωτήρης Κριτσωτάκης, Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Γ. Μενδώνη, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Λίντα Καπετανέα, Υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, Δημάρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Π. Βασιλόπουλος
© Ελίνα Γιουνανλή© Ελίνα Γιουνανλή
Απεικονίζονται από αριστερά προς τα δεξιά: Πρόεδρος ΦΑΡΙΣ Σωτήρης Κριτσωτάκης, Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Γ. Μενδώνη, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Λίντα Καπετανέα,  Υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, Δημάρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Π. Βασιλόπουλος

Εκτός της Λίνας Μενδώνη, τον λόγο πήρε και ο Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο δήμαρχος της Καλαμάτας, που χαρακτήρισε το φεστιβάλ "κορυφαίο πυλώνα" για την τέχνη του χορού, ο οποίος "έχει διεθνή προσανατολισμό". Επίσης, μίλησε και ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο Δημήτρης Πτωχός, που σημείωσε ότι η περιφέρεια θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε "να μην αισθάνονται επαίτες και παρίες οι άνθρωποι της τέχνης". Αφού ο Υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας εξέφρασε τη χαρά του για την έμπρακτη υλοποίηση της πολιτιστικής αποκέντρωσης μέσω του φεστιβάλ (και αφού έκλεισε ραντεβού για τα αγαπημένα στην κοινότητα της Καλαμάτας dance battles) τη σκυτάλη πήρε η καλλιτεχνική διευθύντρια του θεσμού, η Λίντα Καπετανέα.

Λίντα Καπετανέα , Bίκυ Μαραγκοπούλου, Κατερίνα Κασιούμη
© Ελίνα Γιουνανλή
Τρεις γενιές "Φεστιβάλ Καλαμάτας": (από αριστερά προς τα δεξιά) Λίντα Καπετανέα, Bίκυ Μαραγκοπούλου, Κατερίνα Κασιούμη

Λίγο αφότου ξεκίνησε, όμως, η χορεύτρια και χορογράφος κάλεσε στο βήμα δύο σημαντικές προσωπικότητες για την ιστορία του Φεστιβάλ, οι οποίες με την παρουσία τους ενίσχυσαν τον φετινό επετειακό χαρακτηρά του. Έτσι, αρχικά μίλησε η πρώτη καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, η Bίκυ Μαραγκοπούλου, η οποία εξέφρασε τη χαρά που νιώθει βλέποντας έναν θεσμό που δημιουργήθηκε με τόλμη αλλά και κόπο να ανθίζει. Δεύτερη ανέβηκε στο πόντιουμ η δεύτερη καλλιτεχνική διευθύντρια του θεσμού, η Κατερίνα Κασιούμη, η οποία ήταν φανερά συγκινημένη από την παρουσία της Μαραγκοπούλου ("χωρίς εκείνη δεν θα ήμουν αυτό που είμαι σήμερα" θα πει).

Approche 17. Opening
© Pascale Cholette
Οι ατελείωτες πτώσεις του "Approche 17. Opening"

Το αμιγώς καλλιτεχνικό μέρος του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 12 Ιουλίου έως τις 21 Ιουλίου, ενώ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τις 5 Ιουλίου έως τις 21 Ιουλίου 2024. Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή / Main Stage και στην Εναλλακτική Σκηνή / Black Box του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, στο δημόσιο χώρο της Καλαμάτας και άλλων πόλεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως η Τρίπολη, η Πύλος και το Ναύπλιο, παράλληλες εκδηλώσεις, δράσεις και συνεργασίες με άλλους φορείς και πολιτιστικούς οργανισμούς.

Ο οίκος της ταραχής
© Pinelopi Gerasimou for Onassis Stegi
"Ο οίκος της ταραχής" επανέρχεται

Το πρόγραμμα του 30ού Διεθνούς Φεστιβάλ Καλαμάτας, για το οποίο θα βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω, αποτελείται από ένα ευρύ δίκτυο δράσεων. Από αυτές το "α" ξεχώριζει την επαναφορά του glam "Οίκου της ταραχής" της Πατρίσιας Απέργη και της ομάδας Αερίτες, που είδαμε πέρσι στη Στέγη, μια χορογραφία εμπνευσμένη από τον "μυστικό" τρόπο που τα οικοσυστήματα δημιουργούν χαώδεις τρόπους επικοινωνίας και μία άλλη εμπνευσμένη από δύο φιλοσόφους με καθοριστική επιρροή στη σύγχρονη σκέψη. Από τα βίντεο που είδαμε μας κέντρισε το ενδιαφέρον το "Approach 17. Opening" του Γιοάν Μπουρζουά με την λουπαρισμένη πτώση του χορευτή από μια σκάλα. Όσον αφορά τη διεθνή πλευρά του φεστιβάλ, ενδιαφέρον έχουν δύο παραστάσεις που παρουσιάζουν στοιχεία της μαύρης κουλτούρας ("Until we sleep") και του αφρικανικού πολιτισμού ("Full moon"), ενώ, τέλος, την εξωστρέφειά του τονώνουν οι δράσεις του σε όλη την Πελοπόννησο, όπως ένα εργαστήρι κίνησης για άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω.

Full Moon
© Theo Schornstein
"Full moon"

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Main stage – Κεντρική Σκηνή

 

Το 30ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ανοίγει το πρόγραμμά του στις 12.07 με την παρουσίαση δύο έργων σε μία παράσταση, το "Midnight raga" του σπουδαίου Γερμανού χορογράφου Μάρκο Γκόοκ (Marco Goecke) και το "I’m afraid to forget your smile" των Ολλανδών αδερφών Ίμρε και Μάρνε βαν Οπστάλ με το Κρατικό Μπαλέτο της Έσσης (Hessisches Staatsballett). Ο πολυβραβευμένος χορογράφος Μάρκο Γκόοκ ο οποίος έχει παρουσιάσει περισσότερα από 60 έργα τα τελευταία χρόνια, φημίζεται για τον τρόπο με τον οποίο ερευνά το φάσμα της ανθρώπινης κίνησης. Το "Midnight raga", με αφετηρία του την κλασική ινδική μουσική, και ιδιαίτερα τις συνθέσεις του Ραβί Σανκάρ και τις βαριές ενδυμασίες από μπλε μετάξι, αποτελεί ένα έργο έντονων συναισθημάτων που ανιχνεύει τη λειτουργία της ανθρώπινης ψυχής. Μετά την πρεμιέρα της στο Nederlands Dans Theater (NDT 2) το 2017, αυτή η χορογραφία, ειδικά σχεδιασμένη για τους χορευτές που την ερμηνεύουν, παίρνει νέα μορφή στο Κρατικό Μπαλέτο της Έσσης

Στο δεύτερο μέρος, το "I’m afraid to forget your smile" των Ίμρε και Μάρνε βαν Οπστάλ, αποτελεί ένα έργο κατάνυξης, μια ωδή στη θνητότητα και τη δύναμη της ανθρώπινης φύσης απέναντι στο θάνατο. Οι δύο χορογράφοι χρησιμοποιούν την κίνηση και τη φωνή ως μέσο συμπόρευσης αλλά και αντίθεσης για τους έξι χορευτές τους, οι οποίοι συνοδεύονται επί σκηνής από χορωδιακή μουσική για να μιλήσουν για τη στιγμή της αναχώρησης από τη ζωή. Οι Ίμρε και Μάρνε βαν Οπστάλ, ανερχόμενα αστέρια της ευρωπαϊκής χορευτικής σκηνής, ξεκίνησαν την καλλιτεχνική τους πορεία ως ερμηνευτές διάσημων ομάδων, όπως το Nederlands Dans Theater (NDT) 1 & 2 και η Batsheva Dance Company, για να μετεξελιχθούν σε πολλά υποσχόμενους χορογράφους για το NDT το 2016. Από τότε, δημιουργούν σταθερά έργα για το NDT και άλλους κορυφαίους φορείς παγκοσμίως. Η παράσταση "I’m afraid to forget your smile" έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Staatstheater Darmstadt στις 17 Σεπτεμβρίου 2022. Τη μουσική της παράστασης θα ερμηνεύσει ζωντανά η διεθνώς βραβευμένη χορωδία Melifono Extended της Καλαμάτας υπό τη διεύθυνση της Αθανασίας Κυριακίδου, σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

Ακολουθεί στις 17.07 το έργο "The House of Trouble / Ο Οίκος της Ταραχής" της πάντα ανήσυχης Πατρίτσιας Απέργη, παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος "Εξωστρέφεια". Το νέο έργο της ομάδας χορού Αερίτες, με 7 χορευτές επί σκηνής, επιθυμεί να συνομιλήσει με την έννοια της ταυτότητας μέσα από τη βία που ο καθένας μπορεί να υποστεί ή και να ασκήσει, προκειμένου να προσδιορίσει τον εαυτό, τον κόσμο και την ελευθερία του. Πρόκειται για έναν ύμνο στον άνθρωπο, στις επιλογές του, στη διαφορετικότητα και στον αυτοπροσδιορισμό. Είναι η έναρξη ενός σόου που φτιάχνεται προκειμένου να θαυμάσουμε το διαφορετικό, που τολμάει να βάζει στο κέντρο του προβολέα ό,τι δεν αποτελεί "μέσο όρο" και που υπάρχει για να μας θυμίζει το μεγαλείο και την ομορφιά κάθε σώματος, κάθε ύπαρξης.


Στις 20.07 και 21.07, για δεύτερη φορά μετά την πρώτη του εμφάνιση στην Καλαμάτα απ’ όπου ξεκίνησε την παγκόσμια περιοδεία του έργου "BLCKDOG", ο βραβευμένος με βραβείο Olivier Βρετανός χορογράφος Μπότις Σέβα και η ομάδα του Far From the Norm επιστρέφουν στο Φεστιβάλ για να παρουσιάσουν το πιο πρόσφατο έργο τους "Until we sleep". O Μπότις Σέβα, ένας από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες στο σύγχρονο χορό σήμερα, αποτελεί φαινόμενο καλλιτέχνη απεριόριστης συναισθηματικής νοημοσύνης, πρωτοποριακής, απαιτητικής και εξαντλητικής σωματικότητας αλλά και απαράμιλλης εργατικότητας που εμπνέει τις σύγχρονες γενιές χορευτών και χορογράφων. Η δουλειά του, γεμάτη άθλους, βαθιά πολιτική και ποιητική, είναι επηρεασμένη εκτός από τους κώδικες του σύγχρονου χορού, το σωματικό θέατρο, την χιπ χοπ και μαύρη κουλτούρα. Στο ατμοσφαιρικό έργο "Until we sleep", 7 χορευτές επί σκηνής περιγράφουν τον εφιάλτη μιας μοναχικής γυναίκας υπό την πίεση του ηγετικού της ρόλου να οδηγήσει μια περιπλανώμενη κοινότητα μέσα από αλλεπάλληλες δοκιμασίες.

I Am Afraid to Forget Your Smile
© Andreas Etter
"I am afraid to forget your smile"
 

Black Box - Εναλλακτική Σκηνή


Στο Black Box φέτος φιλοξενούνται 5 παραγωγές, 2 Ελλήνων και 3 ξένων χορογράφων. 

Το πρόγραμμα ανοίγει στις 12.07 η Αθανασία Κανελλοπούλου με το έργο "Two- Matters of existence". Το νέο χορογραφικό έργο της Κανελλοπούλου που κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ, είναι το δεύτερο μέρος της τριλογίας "A few moments of gaze" που εστιάζει στο γυναικείο βλέμμα. Μέσα από τον κόσμο του ονείρου και της φαντασίας, δύο δυνατές ερμηνεύτριες, η Μαρία Φουντούλη και η Λία Χαμηλοθώρη διαπλέκονται, ψιθυρίζοντας ακατάληπτα λόγια, σε μια βαθιά υπαρξιακή σχέση αρμονίας, συμπόρευσης, εξουσίας και επιβολής. Μια αντανάκλαση των επιθυμιών, ενορμήσεων και φόβων που βασίζονται στη μνήμη του σώματος, στα όνειρα και σε αυτό που συνιστά το γυναικείο, ανθρώπινο σώμα.

Στις 13.07 και 14.07 ακολουθεί το έργο "Terranova | hidden link" του Ιταλού χορογράφου Ντιέγκο Τορτέλι και της Γερμανίδας δραματουργού Μίρια Βουρμ που είναι αφιερωμένο στη μη λεκτική επικοινωνία. Ο Τορτέλι, με πολύ σημαντικές διακρίσεις και διεθνείς συνεργασίες στο ενεργητικό του, εμπνέεται από τα μυκήλια που επιτρέπουν στα φυτά να επικοινωνούν μεταξύ τους από μεγάλες αποστάσεις δημιουργώντας ένα αόρατο δίκτυο επικοινωνίας, με τη δύναμη να αλλάζουν το περιβάλλον μας αλλά και εμάς τους ίδιους.

Στο έργο "Χίλια" που θα παρουσιαστεί στις 16.07, ο διεθνούς φήμης Χάρης Γκέκας του οποίου τα έργα έχουν παρουσιαστεί στα μεγαλύτερα θέατρα και φεστιβάλ της Ευρώπης, εμπνέεται από το φιλοσοφικό έργο "Χίλια πλατώματα" των Ζιλ Ντελέζ και Φελίξ Γκουαταρί. Εξερευνώντας τις έννοιες της επανάληψης και της διαφοροποίησης, το έργο ανιχνεύει την ικανότητα αποδοχής της προσωπικής μεταμόρφωσης και μιας άγνωστης ελευθερίας. Ποιες συνθήκες και ποιες θυσίες επιτρέπουν να κατακτηθούν αυτά τα πολυπόθητα ιδανικά;

 

Στις 18.07 και 19.07 ακολουθεί η πολυαναμενόμενη παρουσίαση του ανακοινωθέντος ως τελευταίου έργου του Τζόσεφ Ναντζ με τίτλο "Full moon", με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου. Το έργο "Full moon", που θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Χορού του Μονπελιέ τον Ιούνιο του 2024, συγκεντρώνει επτά χορευτές και μαζί τους τον Τζόσεφ Ναντζ επί σκηνής. Το έργο, μέσα από το ρυθμό των σεληνιακών φάσεων, τον κόσμο της μαύρης αμερικανικής jazz, από τις αρχικές της μορφές των blues και των spirituals, αλλά και τη χρήση μαριονέτας, επιστρέφει στα κυρίαρχα σύμβολα του αφρικανικού πολιτισμού. Το φεγγάρι στον τίτλο είναι μία αναφορά στο σύμπαν και τον σχηματισμό του, στη διαδικασία δηλαδή που προαναγγέλλει και προετοιμάζει την εμφάνιση της ζωής. Συνδέεται με την ανανέωση και τη μεταμόρφωση. Η παρουσία της μαριονέτας, του "ανθρώπου-κούκλας" δίπλα στους ζωντανούς, είναι μία υπενθύμιση πως καμία δημιουργία δεν είναι ποτέ τέλεια και ότι επιβάλλεται να αποδεχτούμε την ατέλεια αυτή ως κανόνα του παιχνιδιού.

Στις 20.07 και 21.07 το πρόγραμμα του Black Box ολοκληρώνεται με την ομάδα της αγαπημένης στην κοινότητα της Καλαμάτας Λαλί Αϊγκαντέ η οποία παρουσιάζει το έργο "Runa", με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ισπανίας και του Ινστιτούτου Θερβάντες. Δύο άνθρωποι ερευνούν τα ερείπια, προσπαθώντας να φανταστούν ξανά αυτό που κάποτε υπήρξε. Το έργο αναδεικνύει την ομορφιά του εύθραυστου παρελθόντος και αναζητά αυτό το ελάχιστο που απομένει για εμάς στο παρόν.

Runa
© Massimiliano Fusco
"Runa"
 

Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας


Στο πρόγραμμα της Κεντρικής Πλατείας της Καλαμάτας, στο καθιερωμένο ραντεβού στις 9 μ.μ., θα παρακολουθήσουμε συνολικά 11 υπαίθριες παραστάσεις από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Από τις 12 μέχρι τις 20 Ιουλίου θα δούμε με σειρά εμφάνισης:

  • 12.07: Το έργο "Approach 17. Opening" του Γιοάν Μπουρζουά με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου.
  • 13.07: Το ντουέτο των Εντιβάλντο Ερνέστο και Εύας Γεωργιτσοπούλου, "Pressure wave"
  • 14.07: Το έργο "Διάφανη" της Μαρίας Φουντούλη και το έργο "RE B OU N D" της Μαρίας Μανουκιάν
  • 15.07: Το έργο "Ecstatic aporia" από το 2ο έτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) σε χορογραφία Χάρη Γκέκα
  • 16.07: Το έργο "Fantastic, isn't it?" της Ελευθερίας Ηλιοπούλου και το έργο "The dance of change" του Πίτερ Γιάσκο
  • 17.07: Το έργο "Το στάδιο της ανάσας" των Αλέγιας Παπαγεωργίου και Μαρίας Μπρέγιαννη 
  • 18.07: "Art within one", το dance battle με μονόλεπτους αυτοσχεδιασμούς με την παρουσία DJ και με την υποστήριξη του Flux Laboratory Athens.
  • 19.07: Το έργο "I used to want to be a superhero" του Κώστα Phoenix & Chaotic Universe.
  • 20.07: Tο έργο "Modulus of resilience" της Ηρώς Κόντη και το έργο "Lighea" του Τόμας Μαρτίνο.
Until We Sleep
© Tom Visser
"Until we sleep"
 

Παράλληλες εκδηλώσεις


Στο πλαίσιο του προγράμματος εξακτίνωσης του Φεστιβάλ στην Πελοπόννησο με τίτλο "Χορός σε πόλεις της περιφέρεις Πελοποννήσου" που υλοποιείται φέτος για τέταρτη χρονιά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα παρουσιαστεί στις 13.07 και στις 15.07 σε δημόσιους χώρους των πόλεων της Τρίπολης και του Ναυπλίου το έργο "Approach 17. Opening" του Γάλλου Γιοάν Μπουρζουά. 

 

Στο πλαίσιο της σταθερής συνεργασίας του Φεστιβάλ με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, στις 14.07 θα παρουσιαστεί στην Πύλο το έργο "Approach 17. Opening" του Γάλλου Γιοάν Μπουρζουά σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλου-Νέστορος, ενώ στις 21.07 θα παρουσιαστούν στην Navarino Agora, Navarino Waterfront της Costa Navarino τα έργα "Modulus of resilience" της Ηρώς Κόντη και "Lighea" του Τόμας Μαρτίνο. Επίσης, στις 14.07 θα διοργανωθούν δύο εργαστήρια κίνησης: ένα εργαστήρι για γονείς και παιδιά από τη Βιτόρια Κωτσάλου στην Costa Navarino και ένα εργαστήρι κίνησης για ενήλικες άνω των 50 ετών από την Πηνελόπη Μωρούτ στο Μουσείο Πάνου & Ηλία Ηλιόπουλου στα Φιλιατρά.

 

Η εκδήλωση "Αrt within One" φέτος θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Flux Laboratory Athens. H εκδήλωση, η οποία ξεκίνησε πριν τρία χρόνια και είχε μεγάλη ανταπόκριση σε κοινό και καλλιτέχνες, θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 18.07. Οι συμμετέχοντες καλούνται μέσα από μια διαδικασία ζωντανής μάχης να συνομιλήσουν χορευτικά με τους συναδέλφους τους και να δείξουν στην καλλιτεχνική κοινότητα την προσωπική τους προσέγγιση στην κίνηση μέσα σε ένα λεπτό, ενώ το κοινό αναδεικνύει τον αγαπημένο του χορευτή/χορεύτρια

 

Tο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συνεργάζεται για πέμπτη συνεχή χρονιά με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το οποίο, στις 15 Ιουλίου, διοργανώνει στο Φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, εικαστικό εργαστήρι με τίτλο "Δώσε ρυθμό στη γλυπτική", με την υποστήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Σε αυτό το εργαστήρι που εμπνέεται από το σώμα ως μέσο έκφρασης, οι κινήσεις του χορού μετατρέπονται σε δυναμικά γλυπτά. Τα παιδιά, υπό την καθοδήγηση της Βίβιαν Εμμανουηλίδου και της Δάφνης Κουρή, θα δημιουργήσουν μια γλυπτική εγκατάσταση εμπνεόμενα από σκηνές της καθημερινής ζωής στην αρχαιότητα, όπως αποτυπώνονται στα πήλινα αγγεία των μόνιμων εκθέσεων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, παρατηρώντας τις μορφές των χορευτών και τον τρόπο που αποδίδονται οι κινήσεις τους.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

 

To εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει:

 
  • Το ετήσιο πρόγραμμα "Keep Dancing" για μαθητές χορού της Καλαμάτας σε συνεργασία με τη Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας
  • Το εντατικό πρόγραμμα για επαγγελματίες κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ 
  • Εργαστήρια χορού και κίνησης για το ευρύ κοινό όλων των ηλικιών και τα ΑμεΑ επίσης κατά τη διάρκεια του ΦεστιβάλΤο πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης που θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ αποτελείται από 3 σεμινάρια και 2 masterclasses τα οποία θα καλύψουν συνολικά 52 ώρες διδασκαλίας.

Ειδικότερα τα σεμινάρια, τα οποία θα λάβουν χώρα στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας, είναι τα εξής:

  • Depth Movement (27 ώρες) με τον Εντιβάλντο Ερνέστο από τις 12 έως τις 21 Ιουλίου. 
  • Deep Movement consciousness (15 ώρες) με τον Πίτερ Γιάσκο από τις 14 έως τις 19 Ιουλίου.  
  • Ρεπερτόριο Akram Khan με την Ελπίδα Σκούρου (6 ώρες) στις 12 και 13 Ιουλίου. 
  • Masterclass αυτοσχεδιασμού Fighting Monkey practice (2 ώρες) από την Λίντα Καπετανέα στις 20 Ιουλίου. 
  • Masterclass (2 ώρες) από τους Far From the Norm την ομάδα του Μπότις Σέβα στις 21 Ιουλίου.

Τα εργαστήρια για το κοινό περιλαμβάνουν ένα εργαστήρι για παιδιά και εφήβους, ένα για γονείς και παιδιά, ένα για άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και ένα σεμινάριο για ΑμεΑ και είναι τα εξής:

  • "O κόσμος στα πόδια μας" - Εργαστήρι χορού και χορογραφίας για παιδιά και νέους από την Βιτόρια Κωτσάλου, από τις 5 έως τις 9 Ιουλίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.
  • "Μεταξύ" - Εργαστήρι χορού για γονείς και παιδιά από την Βιτόρια Κωτσάλου στις 6 και 7 Ιουλίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. 
  • Εργαστήρι κίνησης "50+" από την Πηνελόπη Μωρούτ για ενήλικες, από τις 5 έως τις 9 Ιουλίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. 
  • Εργαστήρι χορού για ΑμεΑ από την Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη και την Ειρήνη Κουρούβανη, από τις 12 έως τις 14 Ιουλίου, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Καλαμάτας (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.)

Οπτική Ταυτότητα του 30ου Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 

Το σχεδιασμό της φετινής οπτικής ταυτότητας του Φεστιβάλ ανέλαβαν οι γραφίστριες Αλίκη Κακουλίδου και Δήμητρα Βασιλάκου από το δημιουργικό γραφείο metoo communication design. Βασικά στοιχεία του σχεδιασμού είναι η έκφραση εορταστικής διάθεσης και ζωντάνιας, ο δυναμισμός, ο πειραματισμός και η ένταση της δημιουργίας.

Διαβάστε αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις δράσεις εδώ:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ο Γιάννης το βούδι": Μια συγκινητική ιστορία ζωντανεύει στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης"

Σε ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης", για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, παρουσιάζεται "Ο Γιάννης το βούδι", το έργο της ανερχόμενης Ελληνίδας θεατρικής συγγραφέως Ευαγγελίας Γατσωτή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/01/2025

Εριέττα Μανούρη: Πέντε πράγματα που έμαθε από τη "Linda"

Η Εριέττα Μανούρη πρωταγωνιστεί δίπλα στην Κατερίνα Λέχου στη "Linda", ένα έργο που εξερευνά την πολυπλοκότητα της γυναικείας εμπειρίας και την πάλη για αυτοπραγμάτωση. Με αφορμή τον ρόλο της, μοιράζεται όσα ανακάλυψε για τη φύση της γυναίκας, τη δύναμη της συγγραφέως να δημιουργεί πολυδιάστατους χαρακτήρες, αλλά και τον τρόπο που η ίδια συναντά – ή διαφέρει από – το ρόλο της.

Τελευταίες παραστάσεις για το "Straight white men" στο Μικρό Χορν

Τελευταία εβδομάδα παραστάσεων για το τολμηρό έργο της πολυβραβευμένης συγγραφέα, σκηνοθέτριας και κινηματογραφίστριας Γιανγκ Τζιν Λι, που αποδομεί τα στερεότυπα του ανδρισμού.

"Ο μπογιατζής": Η θεότρελη βρετανική "κωμωδία για τρεις" σε νέο θέατρο

Σε άλλο χώρο συνεχίζεται μετά τον Πολυχώρο Αυλαία το γεμάτο ερωτικά μπερδέματα ξεκαρδιστικό έργο του Ντόναλντ Τσέρτσιλ που σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος.

Κουίζ - Εσύ πόσο θεατρόφιλος είσαι;

Παίξε το παιχνίδι ερωτήσεων του "α" και μπες στην κλήρωση για να διεκδικήσεις πρόσκληση για μία παράσταση παραγωγής των Αθηναϊκών Θεάτρων.

Ο  Δημήτρης Πιατάς αναμετριέται με έναν εμβληματικό ήρωα στο "Υπόγειο"

Ο Πάνος Αγγελόπουλος σκηνοθετεί και ο μοναδικός Δημήτρης Πιατάς ενσαρκώνει τον σκοτεινό και αντιφατικό ήρωα του Ντοστογιέφσκι στο "Υπόγειο".

Η "Προδοσία" του Χάρολντ Πίντερ συνεχίζεται σε νέο χώρο

Ο Βύρωνας Κολάσης σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί μαζί με τους Κώστα Μπίγαλη και Έμμυ Δημητρακοπούλου στην "Προδοσία" του Χάρολντ Πίντερ, που θα παιχτεί για δεύτερη χρονιά με το ίδιο καστ.