"Η Θάλασσα κι ο Γέρος": Ένα νέο έργο με τον Τάσιο Νούσια, σε καλοκαιρινή περιοδεία

Ανακαλύψτε τους σταθμούς της νέας παράστασης που σκηνοθετεί η Μαρλέν Καμίνκσι και που βασίζεται στο αριστούργημα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ "Ο γέρος και η θάλασσα".

Η Θάλασσα κι ο Γέρος © Φανή Μαρία Χατζή

Σε επιλεγμένα θέατρα σε όλη την Ελλάδα θα παρουσιαστεί φέτος η παράσταση "Η Θάλασσα κι ο Γέρος" σε διασκευή και σκηνοθεσία της Μαρλέν Καμίνκσι, βασισμένη στο αριστούργημα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ "Ο γέρος και η θάλασσα". Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει ο Τάσος Νούσιας. "Η Θάλασσα κι ο Γέρος" κάνει πρεμιέρα στις 25/6 στο Βεάκειο. Διαβάστε παρακάτω την αναλυτική πορεία της παράστασης στα θέατρα της Αττικής.

Η Θάλασσα κι ο Γέρος
© Φανή Μαρία Χατζή

Λίγα λόγια για το έργο

"Η Θάλασσα κι ο Γέρος" είναι μια διασκευή βασισμένη στο κλασικό και βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο "Ο γέρος και η θάλασσα" του Έρνεστ Χέμινγουεϊ μετά το οποίο του απονεμήθηκε και το Νόμπελ λογοτεχνίας. Περιγράφει την ιστορία ενός ψαρά, του Σαντιάγο  -τον οποίο υποδύεται ο Τάσος Νούσιας- και το ταξίδι του στην ανεξερεύνητη και απέραντη θάλασσα. Την επική συνάντησή του με ένα υπέροχο μπλε μάρλιν, το οποίο ο ήρωας κατάφερε να ψαρέψει μετά από 84 ημέρες χωρίς ψαριά. Το ψάρι είναι πολύ δυνατό, ο Σαντιάγο δεν καταφέρνει να το σκοτώσει και εκείνο αγκιστρωμένο από την πετονιά του, τραβάει αυτόν και τη μικρή του βάρκα όλο και πιο βαθιά στη θάλασσα για τρεις μέρες και τρεις νύχτες. Ο Σαντιάγο τελικά καταφέρνει να σκοτώσει το ψάρι αλλά επειδή είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει στη βάρκα το δένει στο πλάι της. Στο δρόμο της επιστροφής καρχαρίες του επιτίθενται και τρώνε όλη τη σάρκα του πελώριου ψαριού. Κάτω από αυτή την απλή ιστορία, κρύβεται ένας κόσμος πλούσιος σε συμβολισμούς και μεταφορές για την αναζήτηση του σκοπού, την αντοχή του ανθρώπινου πνεύματος και τη συγκρουσιακή σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. 

Ο Μανολίνο, τον οποίο υποδύεται ο Βασίλης Μηλιώνης, είναι ο αφοσιωμένος νεαρός μαθητευόμενος του Σαντιάγο. Καθώς ο πατέρας του δεν του επιτρέπει πια να βγαίνει για ψάρεμα με τον Σαντιάγο, ο Μανολίνο μπορεί να τον επισκέπτεται μόνο στις ονειροπολήσεις και τα νυχτερινά του όνειρα στη θάλασσα και έτσι πραγματοποιείται η σύνδεση μεταξύ μνήμης, παρόντος και μέλλοντος.

Ο Χέμινγουεϊ έγραψε την ιστορία το 1951 και η Μαρλέν Καμίνκσι την μεταφέρει στη σύγχρονη εποχή μας. Με αφορμή τον τίτλο, προστέθηκε η φιγούρα της Θάλασσας που θα ερμηνεύσει η χορεύτρια Φαίδρα Σούτου και με τη φωνή της η Έβελυν Ασουάντ. 

 

 "Η ανάδυση του εαυτού στην άγρια ​​φύση είναι μια φυγή από την ασφάλεια και την ατροφία του πνεύματος που παράγει η ασφάλεια. Είναι για χάρη της απελευθέρωσης του ανθρώπινου πνεύματος και, στην πορεία, ο άνθρωπος γίνεται μέρος της βαθιάς αρμονίας του φυσικού σύμπαντος". 

-Λέο Γκούρκο, "Η ηρωική παρόρμηση στο Ο γέρος και η θάλασσα"

Το πρόγραμμα της περιοδείας

  • 3/7: Δημοτικό θέατρο Ηλιούπολης "Δημήτρης Κιντής"
  • 27/7: Αθλητικό και Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης
  • 30/7: Θέατρο Βράχων
  • 17/8: Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας
  • 18/8: Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου
  • 28/8: Θέατρο Πέτρας
  • 5/9: Δημοτικό Αμφιθέατρο Κορυδαλλού "Θανάσης Βέγγος"
  • 9/9: Δημοτικό Θέατρο Αιγάλεω "Αλέξης Μινωτής" 
  • 10/9: Κηποθέατρο Παπάγου
  • 12/9: Κηποθέατρο Νίκαιας
  • 16/9: Άλσος Βείκου

Η Θάλασσα κι ο Γέρος
© Φανή Μαρία Χατζή

Με τα λόγια της σκηνοθέτριας

 

Διαβάζοντας την ιστορία από την οπτική του βιομηχανοποιημένου και σύγχρονου περιβάλλοντος του 21ου αιώνα, μου ήρθε στο μυαλό η αρχέγονη πάλη και αρμονία μεταξύ του Ανθρώπου και της Φύσης. Αν κάποιος έχει μάθει πώς να λειτουργεί μαζί και μέσα στη φύση αντί να προσπαθεί να τη κατακτήσει και να τη καταστρέψει, δεν υπάρχει όριο στο βάθος μιας πραγματικής κατανόησης των μυστηρίων της. Η μοίρα του ανθρώπου δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη μοίρα των ωκεανών. Παρ' όλ' αυτά, 70 χρόνια από όταν γράφτηκε η ιστορία, άμεσος ή έμμεσος ανθρώπινος αντίκτυπος έχει βλάψει την υγεία των ωκεανών, κάτι που με τη σειρά του επηρεάζει τη ζωή στη στεριά. Συνδυάζοντας κείμενο με χορό και 3D animation προβολές, ευελπιστώ να προσκαλέσω το κοινό να βυθιστεί σε ένα ολιστικό σκηνικό σύμπαν στο οποίο ίσως να μπορέσουν να θυμηθούν την αναπόφευκτη και αινιγματική σύνδεσή μας με τη φύση.

Σύμφωνα με τα λόγια του Λέμι Πονιφάσιο (θεατρικός σκηνοθέτης από τη Σαμόα και χορογράφος) "δεν είναι δυνατόν να αλλάξουμε την ανθρώπινη συμπεριφορά χωρίς να αναθεωρήσουμε την πνευματικότητά μας.” Δεν μπορούμε απλώς να ελπίζουμε ότι μόνο χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, ξοδεύοντας χρήματα, θεσπίζοντας κατευθυντήριες γραμμές θα αποφύγουμε την κλιματική έκτακτη ανάγκη και την ανθρωπογενή καταστροφή των φυσικών οικοτόπων και της βιοποικιλότητας. Ως καλλιτέχνες είναι καθήκον μας να βρούμε τρόπους για να βελτιώσουμε την ποιότητα του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι νιώθουν, ακούνε, βλέπουν και αγγίζουν τον κόσμο. Ποιος είναι ο ρόλος μας στη γη; Είμαστε μέρος των διεργασιών της γης και αυτές οι διεργασίες συνέβαιναν πολύ πριν από εμάς και θα συμβαίνουν πολύ καιρό αφότου φύγουμε.

Η Θάλασσα κι ο Γέρος
© Φανή Μαρία Χατζή

Οι συντελεστές

Τη μετάφραση της διασκευής έχει αναλάβει η Νατάσα Πετροπούλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια η σκηνοθέτρια με την Αγγελίνα Παπαχατζάκη, τη μουσική ο Σταύρος Τσουμάνης, τους φωτισμούς η Αλίκη Δανέζη-Κνούτσεν, ενώ τα 3D animation σχεδίασε ο Γιάννης Ντουσιόπουλος.

Προπώληση μέσω more.com εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Η Θάλασσα κι ο γέρος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Το έργο είναι μια διασκευή βασισμένη στο κλασικό και βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο «Ο γέρος και η θάλασσα» του Έρνεστ Χέμινγουεϊ μετά το οποίο του απονεμήθηκε και το Νόμπελ λογοτεχνίας. Περιγράφει την ιστορία ενός ψαρά, του Σαντιάγο και το ταξίδι του στην ανεξερεύνητη θάλασσα και την επική συνάντησή του με ένα υπέροχο μπλε μάρλιν, το οποίο κατάφερε να ψαρέψει μετά από 84 ημέρες χωρίς ψαριά. Το ψάρι είναι πολύ δυνατό, ο Σαντιάγο δεν καταφέρνει να το σκοτώσει και εκείνο αγκιστρωμένο από την πετονιά του, τραβάει αυτόν και τη μικρή του βάρκα όλο και πιο βαθιά στη θάλασσα για τρεις μέρες και τρεις νύχτες. Ο Σαντιάγο τελικά καταφέρνει να σκοτώσει το ψάρι αλλά επειδή είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει στη βάρκα το δένει στο πλάι της. Στο δρόμο της επιστροφής καρχαρίες του επιτίθενται και τρώνε όλη τη σάρκα του πελώριου ψαριού. Κάτω από αυτή την απλή ιστορία, κρύβεται ένας κόσμος πλούσιος σε συμβολισμούς και μεταφορές για την αναζήτηση του σκοπού, την αντοχή του ανθρώπινου πνεύματος και τη συγκρουσιακή σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.