Ενδιαφέρον προδιαγράφεται το φετινό πρόγραμμα της Επιδαύρου, με διεθνείς καλλιτεχνικές παρουσίες, σημαντικά σκηνοθετικά ονόματα και συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις του αρχαίου δράματος και εμφανή κυριαρχία της τραγωδίας. Η "συνομιλία" των ξένων καλλιτεχνών με το αρχαίο ελληνικό δράμα συνεχίζεται και η φετινή έναρξη του Φεστιβάλ Επιδαύρου, στις 5 και 6 Ιουλίου, γίνεται με την κατά Τιμοφέι Κουλιάμπιν "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" με τη συμμετοχή ενός ελληνικού θιάσου. Ο Ρώσος σκηνοθέτης που έχουμε απολαύσει δύο φορές στην Ελλάδα, σε Πειραιώς 260 και Στέγη με έργα Τσέχοφ ("Τρεις αδερφές", 2018) και Κολτές ("Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι", 2023), θα συνεργαστεί για πρώτη φορά με Έλληνες και Ελληνίδες ηθοποιούς και θα παρουσιάσει την τραγωδία του Ευριπίδη με τους Ανθή Ευστρατιάδου, Μαρία Ναυπλιώτου, Νικόλα Παπαγιάννη, Δημήτρη Παπανικολάου, Θάνο Τοκάκη, Νίκο Ψαρρά κ.ά. Διεθνή υπογραφή φέρνει και η Comédie Française, που επανέρχεται στο αργολικό θέατρο λίγα χρόνια μετά την παράσταση "Ηλέκτρα/Ορέστης" (2019), αυτή τη φορά με τον Τιάγκο Ροντρίγκεζ στη σκηνοθεσία. Λίγους μόλις μήνες μετά την προβοκατόρικη "Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες", ο Πορτογάλος σκηνοθέτης προτείνει μία διασκευή της ευριπίδειας "Εκάβης" με την παράσταση "Not Hecuba" (26-27/7), παντρεύοντας τον αρχαίο ελληνικό μύθο με μία σύγχρονη ιστορία.
Το Εθνικό κατοχυρώνει μια σημαντική συνεργασία με τον Θόδωρο Τερζόπουλο, γεγονός μεγάλης καλλιτεχνικής εμβέλειας καθώς σηματοδοτεί την πρώτη συνεργασία του διεθνώς καταξιωμένου δημιουργού με το πρώτο κρατικό θέατρο της χώρας. Ο Τερζόπουλος ανεβάζει την αισχυλική τριλογία της "Ορέστειας" (12-13/7), πιστός στο αρχετυπικό θέατρο που υπηρετεί, διερευνώντας τη δυναμική σχέση του σώματος με τον μύθο, τον χρόνο και τη μνήμη. Στους ρόλους μερικοί από τους σταθερούς συνεργάτες του: Έλλη Ιγγλίζ, Δαυίδ Μαλτέζε, Άννα Μαρκά Μπονισέλ, Αγλαΐα Παππά, Σάββας Στρούμπος, Σοφία Χιλλ κ.ά. Το Εθνικό προτείνει τραγωδία και για τη δεύτερη επιδαύρεια παραγωγή του, την οποία αναθέτει στον ταλαντούχο Θάνο Παπακωνσταντίνου. Έξι χρόνια μετά την εντυπωσιακή "Ηλέκτρα" του, ο δημιουργός με την ιδιαίτερη υπογραφή, που επίσης φέρει έντονα στοιχεία τελετουργικότητας, σκηνοθετεί τις ευριπίδειες "Βάκχες" (2-3/8), με τους Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Μαριάννα Δημητρίου, Αλεξία Καλτσίκη, Θέμη Πάνου, Αργύρη Πανταζάρα κ.ά.
Αριστοφανική κωμωδία θα δούμε από τον Γιάννη Κακλέα και τον Άρη Μπινιάρη. Ο πρώτος συνεργάζεται με το ΚΘΒΕ και ανεβάζει τον διασκεδαστικό "Πλούτο" (19-20/7) με έναν ωραίο θίασο: Μάνο Βακούσης, Αλέξανδρος Ζουριδάκη, Φαίη Κοκκινοπούλου, Χρήστος Κοντογεώργης, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου αλλά και την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου για της ανάγκες της Παράβασης. Ο Μπινιάρης επιστρέφει στην Επίδαυρο μετά τον "Προμηθέα δεσμώτη", με κωμωδία αυτή τη φορά και τους "Όρνιθες" (9-10/8), όπου η αναζήτηση μιας ουτοπικής πολιτείας θα πάρει τη μορφή μιας αρχέγονης τελετής με έντονο μουσικό χαρακτήρα. Στον ενδιαφέροντα θίασο συμμετέχουν οι Μιχάλης Βαλάσογλου, Στέλιος Ιακωβίδης, Αυγουστίνος Κούμουλος, Ερρίκος Μηλιάρης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Κυριάκος Σαλής, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Γιώργος Χρυσοστόμου κ.ά.
Μοναδική γυνακεία σκηνοθετική παρουσία είναι αυτή της Μαριάννας Κάλμπαρη που θα παρουσιάσει στη συμπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης με του Νέου Κόσμου, τις "Ικέτιδες" του Αισχύλου, που κλείνουν το πρόγραμμα της Επιδαύρου στις 23 και 24 Αυγούστου. Στην τραγωδία που έχει στον πυρήνα της την έννοια του διωγμού και του ασύλου ερμηνεύουν οι Λυδία Κονιόρδου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Λένα Παπαληγούρα, Άκης Σακελλαρίου, Γιάννης Τσορτέκης αλλά και η Μαρίνα Σάττι ως σολίστ, καθώς και πενηνταμελής γυναικείος χορός από τη χορωδία Chóres, τη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης και τη χορευτική-ακροβατική ομάδα "Κι όμως κινείται".
Στο μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου συνεχίζεται εμφανώς συρρικνωμένο το πρόγραμμα των "Contemporary Ancients/Σύγχρονων Αρχαίων", όπου παρουσιάζονται σύγχρονα ελληνικά έργα που έχουν γραφτεί με ανάθεση του Φεστιβάλ και συνομιλούν με έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Φέτος, περιλαμβάνει δύο μονολόγους, που θα παρουσιαστούν σε μία σπονδυλωτή παράσταση (5-6/7): ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης εμπνέεται από την "Εκάβη" το "Εγώ, μια δούλα", το οποίο σκηνοθετεί ο Νίκος Χατζόπουλος και ερμηνεύει η Φιλαρέτη Κομνηνού, ενώ η Βίβιαν Στεργίου γράφει το "Ιφιγένεια / Βορά" με αφορμή την "Ιφιγένεια εν Αυλίδι", σε σκηνοθεσία της Αικατερίνης Παπαγεωργίου και ερμηνεία της Ελίζας Σκολίδη.