Το έργο του Αλγερινού συγγραφέα Αμπντελκαντέρ Αλουλά, "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους", έρχεται από 21/3 στο Αγγέλων Βήμα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των τελευταίων δέκα ετών να αναζητά χώρες θεατρικά άγνωστες στον Έλληνα θεατή και, σε αυτές, να ψάχνει για θεατρικά έργα που μπορούν να γίνουν παραστάσεις ενδιαφέρουσες για αυτόν. Την παράσταση σκηνοθετεί η Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου, η οποία επιμελήθηκε και τη μουσική.
Το "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" ανακαλύφθηκε μεταφρασμένο στην αγγλική γλώσσα, μέσα σε διδακτορική διατριβή κάποιου συμπατριώτη του συγγραφέα του, όπως υποβλήθηκε σε βρετανικό πανεπιστήμιο. Χάρη σε αυτήν, μάθαμε για τον φωτισμένο θεατράνθρωπο της Αλγερίας, ο οποίος υπήρξε μάρτυρας των ιδεών του, καθώς εκτελέστηκε στο κατώφλι του σπιτιού του, φεύγοντας για το θέατρο στις 14 Μαρτίου 1994, από ισλαμιστές τρομοκράτες της GIA, σε μια εποχή κατά την οποία εκτέλεσαν για τις ιδέες τους πολλούς πνευματικούς ανθρώπους της χώρας. Ο Αμπντελκαντέρ Αλουλά μεγάλωσε φτωχικά, κοντά σε μία θεία-παραμυθού, σε ένα χωριό της Αλγερίας σαν αυτό στο οποίο ζουν οι ήρωες του έργου που θα δούμε. Όλοι απλοί και ταπεινοί μεροκαματιάρηδες, σκουπιδιάρηδες, οικοδόμοι, καφετζήδες, υφάντρες, λαντζέρισσες, σιδεράδες, με κοινά στοιχεία τη λαϊκή σοφία και την γενναιοδωρία. Χάρη σε αυτά και χωρίς σκέψη, προσφέρουν στους άλλους όλο το περίσσευμα της καρδιάς τους, αφού δεν έχουν τίποτα άλλο να δώσουν, και αναδεικνύονται σε "συμβουλάτορες των φτωχών" αλλά και σε "προστάτες των ζώων".
Η παράσταση-αφιέρωμα στον Αμπντελκαντέρ Αλουλά, τιμώντας τα τριάντα χρόνια από τον θάνατό του, είναι διανθισμένη με θησαυρούς από την μουσική παράδοση της Αλγερίας, αυτής της άγνωστης θεατρικά, αλλά τόσο γοητευτικής πατρίδας του.
Ερμηνεύουν οι Νεκτάριος Μάστορης, Γιώργος Κοσσυβάκης, Μάιρα Κατσαρού, Ρουμπίνη Χονδρουδάκη, Τάσος Νίκας, Νατάσσα Μπρουζιώτη, Γιώργος Κοντογιάννης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης τα υπογράφει η Λένα Mάρκαλη, ενώ ο Γιώργος Αγιαννίτης σχεδίασε τους φωτισμούς.
Περισσότερες πληροφορίες
Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους
Το συγκεκριμένο έργο «ανακαλύφθηκε» μεταφρασμένο στην αγγλική γλώσσα, από διδακτορική διατριβή κάποιου συμπατριώτη του συγγραφέα, όπως υποβλήθηκε σε βρετανικό πανεπιστήμιο. Χάρη σε αυτήν, μάθαμε για τον φωτισμένο θεατράνθρωπο της Αλγερίας, ο οποίος υπήρξε μάρτυρας των ιδεών του, καθώς εκτελέστηκε στο κατώφλι του σπιτιού του, φεύγοντας για το θέατρο στις 14 Μαρτίου 1994, από ισλαμιστές τρομοκράτες της GIA, σε μια εποχή κατά την οποία εκτέλεσαν για τις ιδέες τους πολλούς πνευματικούς ανθρώπους της χώρας. Ο Αλούλα μεγάλωσε φτωχικά, κοντά σε μία θεία-παραμυθού, σε ένα χωριό της Αλγερίας σαν αυτό στο οποίο ζουν οι ήρωες του έργου που θα δούμε. Όλοι απλοί και ταπεινοί μεροκαματιάρηδες, σκουπιδιάρηδες, οικοδόμοι, καφετζήδες, υφάντρες, λαντζέρισσες, σιδεράδες, με κοινά στοιχεία τη λαϊκή σοφία και τη γενναιοδωρία. Χάρη σε αυτά και χωρίς σκέψη, προσφέρουν στους άλλους όλο το περίσσευμα της καρδιάς τους, αφού δεν έχουν τίποτα άλλο να δώσουν. Η παράσταση-αφιέρωμα στον Αλούλα, είναι διανθισμένη με θησαυρούς από την μουσική παράδοση αυτής της άγνωστης θεατρικά, αλλά τόσο γοητευτικής χώρας.