Οι Θεατρίνων Θεατές ετοίμασαν και παρουσιάζουν από τις 19 Φεβρουαρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη τη φετινή κεντρική τους παραγωγή. Η ομάδα, με βάση πάντα το Studio Κυψέλης, παρουσιάζει σε ενιαία παράσταση, τα "Κομμάτια και θρύψαλα" του Γιώργου Σκούρτη, με τα σημαντικότερα μονόπρακτα από την τριλογία σε επιλογή, σύνδεση και επαναπροσδιορισμό τους από το Γιάννη Σολδάτο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λιβανού.
Το έργο, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της σύγχρονης ελληνικής θεατρικής γραφής, περιλαμβάνει μικρές ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας, που έχουν να κάνουν με τον έρωτα, την αναζήτηση του ιδανικού, τη σύγκρουση, την ελπίδα, τη φθορά και την πτώση. Μάλιστα, αυτή η τριλογία του Σκούρτη παρουσιάζεται πρώτη φορά στο σύνολο της, όπως το ζήτησε ο ίδιος ο συγγραφέας της από τον Γιώργο Λιβανό.
Ο Γιάννης Σολδάτος κατανοεί ουσιαστικά τη γραφή του Σκούρτη, ο οποίος έγραψε ένα βαθιά πολιτικό κείμενο, ακόμη επίκαιρο στη σύγχρονη εποχή. Ένα κείμενο που μας καλεί να ελευθερώσουμε μια ανεξέλεγκτη κραυγή...
Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Λιβανός, Πέπη Οικονομοπούλου, Γιάννης Τσιώμου, Μάνος Χατζηγεωργίου, Μαρία Δρακοπούλου, Σόνια Κωτίδου, Μάνος Τσιβιλής, Ζωή Τριανταφυλλίδη, Γιώργος Καρατζάς, Γιάννος Τριανταφύλλου. Στο πιάνο ζωντανά η Νίκη Γκουντούμη.
Σκέψεις του Γιώργου Σκούρτη
1η Νοέμβρη του 2018 από το πρόγραμμα των Θεατρίνων Θεατές.
"Το 1976 έγραψα το "Κομμάτια και θρύψαλα". Έγιναν 400 παραστάσεις στο θέατρο Τέχνης κι από τότε μόνο ο Αρμένης το ανέβασε και κανείς άλλος επαγγελματικό θίασος. Παίζεται και ξαναπαίζεται από ερασιτεχνικούς θιάσους σε όλη την επικράτεια αλλά και από θιάσους της ομογένειας. Το 1996 έγραψα τους "Εφιάλτες" κάτι σαν δεύτερο απολογισμό, είκοσι χρόνια μετά, της υπαρξιακής και πολιτικοκοινωνικής μας κατάστασης. Ανέβηκε στο ΚΘΒΕ στη Μονή Λαζαριστών. Μετά, το 2016, έγραψα το "Σοκ" το τελευταίο αυτόνομο μέρος της ας το πούμε τριλογίας, ένα σπονδυλωτό νέο με αυτόνομες ενότητες".
Περισσότερες πληροφορίες
Κομμάτια και θρύψαλα
Μία επιλογή, σύνθεση και αναπροσαρμογή του Γιάννη Σολδάτου από τα σημαντικότερα μονόπρακτα της τριλογίας που έγραψε ο Γιώργος Σκούρτης, όπου συμπλέκονται μικρές ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας που μιλούν για τον έρωτα, την αγάπη, την αναζήτηση του ιδανικού, τη σύγκρουση. Ο Σολδάτος κατανοεί σε βάθος τη γραφή του Σκούρτη, ο οποίος μέσα από το έργο του μιλά για τον Νεοέλληνα, ακτινογραφεί την καθημερινότητα, με μια γραφή που παραμένει σύγχρονη. Με μπόλικο χιούμορ, τρυφερότητα, λυρισμό αλλά, βέβαια, και σκληρότητα, το έργο μάς παρουσιάζει χαρακτήρες οι οποίοι τολμούν να ονειρεύονται και που δεν τους αρκεί μόνο μία φορά για να ζήσουν.