"Απόψε αυτοσχεδιάζουμε": Η θεατρική ομάδα κωφών "Τρελά χρώματα" ανεβάζει Πιραντέλλο

Το έργο, σε σκηνοθεσία Έλλης Μερκούρη, διερευνά τη δυναμική σχέση μεταξύ σκηνοθέτριας κι ηθοποιών προκειμένου να δημιουργηθεί μια παράσταση συμπεριληπτική.

Απόψε_αυτοσχεδιάζουμε Δάφνη Δρακούλη©

H Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα" παρουσιάζει την παράσταση "Απόψε αυτοσχεδιάζουμε" του νομπελίστα συγγραφέα Λουίτζι Πιραντέλλο, σε σκηνοθεσία Έλλης Μερκούρη και μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, στο Θέατρο Άβατον από τις 3 Φεβρουαρίου για 16 παραστάσεις.

Απόψε αυτοσχεδιάζουμε
Δάφνη Δρακούλη©

Το έργο διερευνά τη δυναμική σχέση μεταξύ σκηνοθέτριας-ηθοποιών, αλλά και συνεργατών, προκειμένου να δημιουργηθεί μια συμπεριληπτική παράσταση, επισημαίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη διαφορετική εκδοχή στη δημιουργία μιας παράστασης με προσβασιμότητα. Τι μπορεί να συμβεί μεταξύ της συνεργασίας Κωφών και ακουόντων ηθοποιών; Ποιος είναι ο ρόλος που διαδραματίζει μια σκηνοθέτρια στην παράσταση; Ποιο είναι το αποδεκτό όριο της ιδιότητας της Διερμηνέως Νοηματικής Γλώσσας στο πλαίσιο ενός καλλιτεχνικού έργου;

Απόψε αυτοσχεδιάζουμε
Δάφνη Δρακούλη©

Η παράσταση πραγματοποιείται με την ταυτόχρονη συμμετοχή Κωφών και ακουόντων ηθοποιών, με τη χρήση του σωματικού θεάτρου, της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και της φωνητικής ερμηνείας, αναδεικνύοντας τις ιδιαίτερες τεχνικές που απαιτούνται σε ζητήματα προσβασιμότητας, όπως η συνοδεία Υπέρτιτλων (στα ελληνικά) για λόγους ισότιμης πρόσβασης στο ακουστικό κανάλι επικοινωνίας, αλλά και η παροχή ζωντανής Ακουστικής Περιγραφής (στις 25/2 και 3/3) που ικανοποιεί την ισότιμη πρόσβαση στο οπτικό κανάλι επικοινωνίας και η οποία θα πραγματοποιηθεί σε κάποιες παραστάσεις.

Απόψε αυτοσχεδιάζουμε
Δάφνη Δρακούλη©

Ο Πιραντέλλο πειραματίζεται και τοποθετεί την έννοια του "θεάτρου μέσα στο θέατρο", προκειμένου να εξετάσει τα ρευστά όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Στην παράσταση, αυτού του είδους η κατακερμάτιση της θεατρικής ψευδαίσθησης, αναπαρίστανται με τη χρήση διαφορετικών θεατρικών τεχνικών και κωδικών υποκριτικής σε συνδυασμό με άλλες μορφές τέχνης, όπως η παντομίμα, το Visual Vernacular, ο χορός, η χρήση ακροβατικών ή μάσκας στην εναλλαγή ρόλων σε συνδυασμό με σωματικό θέατρο.

Απόψε αυτοσχεδιάζουμε
Δάφνη Δρακούλη©

Ερμηνεύουν: Όλγα Δαλέκου/Μαρία Ρίκκου (διπλή διανομή), Έλλη Μερκούρη, Μαρία Στεφανή, Τσαμπίκα Φεσάκη.

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Απόψε αυτοσχεδιάζουμε

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 105 '

Ο Πιραντέλλο πειραματίζεται με την έννοια του «θεάτρου μέσα στο θέατρο», για να μιλήσει για τα ρευστά όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Το έργο του διερευνά τη δυναμική σχέση μεταξύ σκηνοθέτριας-ηθοποιών, αλλά και συνεργατών, προκειμένου να δημιουργηθεί μια συμπεριληπτική παράσταση, επισημαίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη διαφορετική εκδοχή στη δημιουργία μιας παράστασης με προσβασιμότητα. Τι μπορεί να συμβεί μεταξύ της συνεργασίας Κωφών και ακουόντων ηθοποιών; Ποιος είναι ο ρόλος που διαδραματίζει μια σκηνοθέτρια στην παράσταση; Ποιο είναι το αποδεκτό όριο της ιδιότητας της Διερμηνέα Νοηματικής Γλώσσας στο πλαίσιο ενός καλλιτεχνικού έργου; Η παράσταση πραγματοποιείται με την ταυτόχρονη συμμετοχή Κωφών και ακουόντων ηθοποιών, με τη χρήση του σωματικού θεάτρου, της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και της φωνητικής ερμηνείας, αναδεικνύοντας τις ιδιαίτερες τεχνικές που απαιτούνται σε ζητήματα προσβασιμότητας. Παράλληλα, γίνεται χρήση διάφορων θεατρικών τεχνικών και κωδικών υποκριτικής σε συνδυασμό με άλλες μορφές τέχνης, όπως η παντομίμα, το visual vernacular, ο χορός κι η χρήση ακροβατικών και μάσκας.

Άβατον

Ευπατριδών 3

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Από τη μεγάλη οθόνη στο θεατρικό σανίδι

Υπάρχουν έργα που λατρέψαμε ως ταινίες και τώρα ζωντανεύουν μπροστά μας στη σκηνή, αποκαλύπτοντας μια νέα διάσταση της ιστορίας τους. Ποια είναι και πού παίζονται;

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
24/11/2024

"Ανδρείκελα": Παράσταση θεάτρου ντοκουμέντο στο Κακογιάννη

Στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" παρουσιάζεται το έργο "Ανδρείκελα", που φωτίζει τις ιστορίες και τις σκέψεις πέντε ανδρών που έχασαν τη ζωή τους απρόσμενα.

Μετά τα 50 (δεν) σταματάει: οι νέοι/ες καλλιτέχνες/ιδες βλέπουν το γήρας αλλιώς

Η τρίτη ηλικία αποκτά ορατότητα σε παραστάσεις, βιβλία και έργα τέχνης, χωρίς ταμπού και στερεότυπα, όχι μόνο από ηλικιωμένους αλλά και από νέους και νέες δημιουργούς

Τρία χοροθεατρικά ραντεβού

Τρεις χορογράφοι ρίχνουν το δικό τους φως σε μια σειρά από θέματα που αφορούν την ανθρώπινη οντότητα. Οι παραστάσεις τους κάνουν πρεμιέρα τις επόμενες ημέρες.

Διαχρονικό και επίκαιρο "Τυχερό Λαχείο"

Το σατιρικό διήγημα του Άντον Τσέχωφ "Το Τυχερό Λαχείο" παρουσιάζεται στο Θέατρο 104, με τη σύγχρονη ματιά της Λουκίας Ανάγνου.

Κατερίνα Λέχου: " Δεν σκηνοθετώ τη ζωή μου· τη ζω"

Η Κατερίνα Λέχου μας μιλά για την ηρωίδα που ενσαρκώνει στο έργο "Linda", αναδεικνύει τη δύναμη της τέχνης να μετακινεί, να εμπνέει και να θέτει ερωτήματα για τη ζωή, ενώ μοιράζεται προσωπικές σκέψεις για την ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική επιτυχία και την προσωπική ευτυχία.

Υπάρχει συνταγή για την "Υψηλή Μαγειρική των Σχέσεων";

Η Βίλη Σωτηροπούλου επανέρχεται με την "Υψηλή Μαγειρική των Σχέσεων", μια κωμωδία που συνδυάζει το χιούμορ με τη βαθύτερη ανάλυση των δυναμικών που αναπτύσσονται ανάμεσα στις σχέσεις.