Ο Εμφύλιος μέσα από τα μάτια της αντιστασιακής Ευτυχίας Πρίντζου

Η Τζίνη Παπαδοπούλου γράφει για τη θεατρική παράσταση "Ευτυχία Πρίντζου˙ Η επιστροφή", που παίζεται στο θέατρο Αργώ σε κείμενο και σκηνοθεσία του Βασίλη Κονταξή, όπου ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο της αγωνίστριας του E.Α.Μ., η οποία ταυτίστηκε με την έννοια της αλληλεγγύης, ενώ μίλησε για την ισότητα των δύο φύλων σε μια πολύ πρώιμη εποχή για τα δικαιώματα της γυναίκας.

Ευτυχία Πρίντζου - Η επιστροφή © Ρούλα Ρέβη

Η Ευτυχία Πρίντζου είναι μία γυναίκα που ξεχώρισε στα Γιάννενα για τον δυναμισμό της, την προχωρημένη σκέψη της, τη μόρφωσή της αλλά κυρίως για την πίστη της στα ιδανικά της αλληλεγγύης και της προσφοράς στον άνθρωπο. Σε μια εποχή πολύ δύσκολη για την χώρα όπως ήταν η Κατοχή αλλά και αργότερα ο Εμφύλιος, έδωσε στην κυριολεξία το "είναι" της για να υπερασπιστεί την ελευθερία και δυστυχώς τιμωρήθηκε γι`αυτό. Είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις όπου ο φανατισμός της εποχής υπερέβαινε κάθε είδους αντικειμενικότητα και ψυχραιμία και δημιουργούσε θύματα ένθεν και ένθεν.

"Η Ευτυχία Πρίντζου είναι μια σπάνια περίπτωση ανθρώπου που έζησε και πέθανε για τα ιδανικά της. Η προσωπικότητά της αποτελεί έμπνευση, γιατί σε μια εποχή πολύ πρώιμη για τα δικαιώματα της γυναίκας μίλησε για ισότητα των δύο φύλων, έλαβε ενεργό δράση απέναντι στα κοινωνικά θέματα της εποχής της".

Η Ευτυχία επιστρέφει στο σήμερα για να μοιραστεί μαζί μας την ιστορία της και μ` έναν τρόπο την ιστορία του τόπου εκείνη την εποχή, αλλά παράλληλα διερωτάται αν η δική της θυσία και οι κόποι της βρήκαν ανταπόκριση και δημιούργησαν τον καλύτερο κόσμο που εκείνη φαντασιωνόταν. Δεν θα έλεγα ότι αναζητά δικαίωση, όσο ότι -ούσα κλεισμένη σ` έναν ουδέτερο χώρο, μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας – έχει πιο πολύ την ανάγκη να επιβεβαιώσει ότι "υπήρξε" κι απ` την άλλη φοβούμενη ότι η πραγματικότητα μπορεί να μην είναι όπως την ονειρεύτηκε, παραμένει σ` αυτό το μεταίχμιο του "επέκεινα", προτιμώντας να ονειρεύεται πως όλα θα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο

Η Ευτυχία Πρίντζου είναι μια σπάνια περίπτωση ανθρώπου που έζησε και πέθανε για τα ιδανικά της. Η προσωπικότητά της αποτελεί έμπνευση, γιατί σε μια εποχή πολύ πρώιμη για τα δικαιώματα της γυναίκας μίλησε για ισότητα των δύο φύλων, έλαβε ενεργό δράση απέναντι στα κοινωνικά θέματα της εποχής της, βγήκε και διεκδίκησε, μίλησε χωρίς περιστροφές και δεν υπαναχώρησε από τα πιστεύω της ούτε στιγμή. Η εποχή μας, που διακρίνεται για την αμφισημία, την ευκολία στην αθέτηση λόγων, υποσχέσεων και δεσμεύσεων κάθε είδους, θα χρειαζόταν πολύ περισσότερους ανθρώπους με το κύρος, την ενάργεια και το πάθος για τον άνθρωπο της Ευτυχίας.

Ευτυχία Πρίντζου - Η επιστροφή
© Ρούλα Ρέβη

Σε μια πολύ ελεύθερη συσχέτιση αυτό που μου φαίνεται κοινό ανάμεσα σε εκείνη την περίοδο και στη σημερινή εποχή είναι η απαξίωση όσων παλεύουν για τα ιδανικά τους. Επίσης η απομάκρυνση από την αξία του ανθρώπου ως οντότητας και όχι ως κοινωνικού στάτους ή οικονομικής επιφάνειας ή λειτουργικής επάρκειας. Δυστυχώς οι σημερινοί εν ενεργεία πόλεμοι, μας θυμίζουν ότι η ανθρωπότητα δεν επιδιώκει να μαθαίνει από τα λάθη του παρελθόντος και συνεχίζει να τα επαναλαμβάνει με καταστροφικές συνέπειες. Είμαι πάντως σίγουρη ότι αν ζούσε σήμερα η Ευτυχία Πρίντζου θα συνέχιζε να παλεύει για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Κι αυτό είναι μαζί όμορφο και θλιβερό. Όμορφο υπό την έννοια ότι ένας άνθρωπος όπως εκείνη δεν θα άλλαζε την μαχητικότητα και τα πιστεύω της σε οποιαδήποτε εποχή. Θλιβερό γιατί δυστυχώς όλα εκείνα για τα οποία πάλεψε να διορθωθούν  - κι εκείνη και τόσοι άλλοι -  είναι ακόμα εδώ μ` έναν τρόπο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ευτυχία Πρίντζου, η επιστροφή

  • Μονόλογος

Εμφύλιος 1948. Μια γυναίκα εκτελείται μαζί με άλλους συμπατριώτες στα Γιάννενα έπειτα από μια δίκη-παρωδία: η φιλόλογος και βασικό στέλεχος του Ε.Α.Μ. Ευτυχία Πρίντζου, με σπουδαίο κοινωνικό, παιδαγωγικό αλλά και αγωνιστικό έργο. Ήταν μια γυναίκα που αφιέρωσε όλη της τη ζωή, ακόμη και προτού ενταχθεί στο Ε.Α.Μ., στην ανιδιοτελή προσφορά βοήθειας και στον αγώνα. Ενώ γλύτωσε το απόσπασμα από τους Γερμανούς την τελευταία στιγμή στα χρόνια του πολέμου, τελικά προδόθηκε και εκτελέστηκε από τους Έλληνες λίγα χρόνια αργότερα. Η αγωνίστρια «επιστρέφει» στο σήμερα για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή μέχρι και την εκτέλεσή της.

Αργώ

Ελευσινίων 13-15

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λόγω επιτυχίας, το "Λέμονγκρας" συνεχίζεται και τον Μάιο

Οι παραστάσεις του έργου "Λέμονγκρας" της Ηρώς Κισσανδράκη, συνεχίζονται στο Θέατρο 104. Βασισμένο σε μία αληθινή ιστορία, λειτουργεί ως μια υπενθύμιση ότι η μνήμη, όσο κι αν ξεθωριάζει, δεν παύει ποτέ να διεκδικεί τη θέση της.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/04/2025

Η Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη, συνθέτει την κίνηση του ήχου με το "Sonic Dances"

Με το "Sonic Dances", γνωρίζουμε τη χορογράφο Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη, μια νέα φωνή στον χώρο του σύγχρονου χορού. Μέσα από ένα έργο για την ηχώ, τη δόνηση και την πολυρυθμία, η Καλαμπαλίκη δημιουργεί ένα περιβάλλον ακρόασης και κίνησης στο χώρο ΦΙΑΤ.

Η ταλαντούχα Νατάσα Εξηνταβελώνη ερμηνεύει το σπαρακτικό "Girls & Boys"

Η ηθοποιός της νέας γενιάς που έχει ξεχωρίσει με τις ερμηνείες της, συναντά την ηρωίδα του γνωστού στο ελληνικό κοινό Ντένις Κέλι μέσα σ’ ένα γοητευτικό οπτικοακουστικό περιβάλλον που βουτά στην γυναικεία ψυχοσύνθεση.

"Family secrets" αποκαλύπτονται στο θέατρο Αλκμήνη

Αλέξανδρος Λιακόπουλος και Γιώργης Κοντοπόδης ανεβάζουν για πρώτη φορά στη χώρα μας την ιταλική μαύρη κωμωδία του Ενρίκο Λούτμαν για το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και την επιλογή, όπως μάθαμε αποκλειστικά.

Με αφορμή το Φεστιβάλ Αθηνών: Γιατί ο Ουίλιαμ Κέντριτζ συνεχίζει να μας γοητεύει

Η παρουσία του Ουίλιαμ Κέντριτζ στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών με την παράσταση "Ο Φάουστ στην Αφρική!" σε συνεργασία με την Handspring Puppet Company, γίνεται η αφορμή να ξαναθυμηθούμε γιατί το έργο του παραμένει τόσο ουσιαστικό και συγκλονιστικό.

Ασπασία Κράλλη: "Οι βρικόλακες κρύβονται στην ντουλάπα σε όλες τις τάξεις και τις εποχές"

Με αφορμή τη συμμετοχή της στους "Βρυκόλακες" του Ίψεν, που ανεβαίνει στο Ελέρ (από 2/5) η σπουδαία ηθοποιός Ασπασία Κράλλη μιλά για τη δύναμη του ρόλου της κυρίας Άλβινγκ, τη σημασία του "θεάτρου της σιωπής", τη συνεργασία της με τον Κοραή Δαμάτη, αλλά και την ουσία της θεατρικής πράξης που όπως λέει "βάζει τους θεατές σε σκέψεις, σε επανεκτιμήσεις και επιβεβαιώσεις.

Καρολίνα Μπιάνκι: 8+1 facts για τη ρηξικέλευθη Βραζιλιάνα περφόρμερ που θα δούμε για πρώτη φορά στην Αθήνα

Προκάλεσε σοκ στο Φεστιβάλ Αβινιόν, με το βιωματικό τρόπο που κατέδειξε επί σκηνής το θέμα του βιασμού και τώρα έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, με την παράσταση "Η νύφη και το 'καληνύχτα, Σταχτοπούτα'". Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη Βραζιλιάνα καλλιτέχνιδα και την ομάδα της Cara de Cavalo.