"Η Τουρκομερίτισσα"
Για άλλη μια χρονιά μεταφερόμαστε στην ταβέρνα του Τζίμη του Χονδρού και συναντιόμαστε με τη θρυλική Μαρίκα Νίνου για μια αξέχαστη βραδιά. Η Ελένη Ουζουνίδου, έχοντας στο πλάι της τον Δημήτρη Καρατζιά, ο οποίος και σκηνοθετεί, ξεδιπλώνει στο Εν Αθήναις την ταραγμένη ζωή μιας από τις κορυφαίες λαϊκές φωνές. (από 8/12)
"Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφσκι"
Ένας άνδρας καθόλα επιτυχημένος με βάση τα κοινωνικά στερεότυπα (με καλό σπίτι και αυτοκίνητο, ευκατάστατος, με ερωτικές επιτυχίες) "συγκρούεται μετωπικά" με την οικονομική κρίση και αναγκάζεται να μείνει σε μία γειτονιά που έπληττε την παλιά αισθητική του, με μόνη παρηγοριά το "Όνειρο ενός γελοίου". (από 13/12, Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου")
"Amalia Melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων"
Το θέατρο της Οδού Κυκλάδων-"Λευτέρης Βογιατζής" υποδέχεται την Έμιλυ Κολιανδρή και τη Ρίτα Λυτού σε μια παράσταση (φώτο εξωφύλλου) που ρίχνει ένα ιδιαίτερο φως στη ψυχοσύνθεση της βασίλισσας Αμαλίας. Η Ζωή Χατζηαντωνίου παρουσιάζει την Αμαλία, που έφερε το "στίγμα" της ατεκνίας, ως ένα ζωντανό έκθεμα φυσικής και πολιτικής ιστορίας. (από 13/12)
"Πάρτι γενεθλίων"
Η Σαλίνα Γαβαλά παρουσιάζει μία παράσταση (σε σκηνοθεσία Φίλιππου Σοφιανού) που αναμιγνύει μουσική, ποίηση, θέατρο, αλλά και… ολογράμματα! Μια γυναίκα περνά μόνη την ημέρα των γενεθλίων της και, από το πουθενά, αρχίζουν να εμφανίζονται μπροστά της μορφές από το παρελθόν της, ο παιδικός της εαυτός και ρόλοι από θεατρικά έργα. (από 13/12, Major Seven)
Περισσότερες πληροφορίες
Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων
Αν ήταν φυτό, θα της έδιναν το όνομα Amalia melancholia. Η ίδια ευχήθηκε να της δώσει η ιστορία τον τίτλο της βασίλισσας των φοινίκων. Μια παράσταση για τη βασίλισσα Αμαλία, τη γυναίκα που στιγματίστηκε για την ατεκνία της αλλά χάρισε στην Αθήνα τον Εθνικό Κήπο. Η σκηνοθέτρια αντλεί υλικό από τις επιστολές της προς τον πατέρα της, από διάσπαρτες ιστορικές μαρτυρίες και από τα απόρρητα έγγραφα των γιατρών. Η Αμαλία της είναι μια γυναίκα μεταξύ μυθοπλασίας και ιστορίας, μεταξύ στειρότητας και γονιμότητας, μεταξύ μουσειακού εκθέματος και ζώου υπό παρακολούθηση με σκοπό την αναπαραγωγή. Είναι ένα σώμα σε κατάσταση δημιουργικής μελαγχολίας που βρίσκει τη δική του γραμμή φυγής προς μια άλλη διάσταση πέραν των κοινωνικών επιταγών. Εκεί, στο αληθινό της βασίλειο, η Αμαλία εκπληρώνει την αποστολή της και διαιωνίζει το είδος της, γίνεται Κήπος.
Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφσκι
Ήρωας της παράστασης είναι ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Η καλοπληρωμένη δουλειά του, το καλό σπίτι και το ακριβό αυτοκίνητο είναι οι προϋποθέσεις της αναγνώρισης του ως «επιτυχημένου» μέλους της κοινωνίας. Οι μετανάστες και οι κακόφημες γειτονιές πλήττουν την αισθητική του. Όλα αυτά, όμως, προ κρίσης. Γιατί πλέον, εξαιτίας της, ζει τον χειρότερο εφιάλτη του μένοντας σε ένα υπόγειο στον Άγιο Παντελεήμονα χωρίς δουλειά και χωρίς τη συνοδεία του μέχρι πρότινος status του. Μοναδική του συντροφιά, τα τεράστια χρέη του και ένα βιβλίο που θα τον επηρεάσει καθοριστικά, όσο βασανίζεται από υπαρξιακά ερωτήματα: «Το όνειρο ενός γελοίου» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι.
Το πάρτυ
Την ημέρα που η καριέρα της Τζάνετ απογειώνεται, η προσωπική της ευτυχία διαλύεται στην βιτριολική βρετανική σάτιρα που έγινε ευρέως γνωστή μέσα από την ομώνυμη ασπρόμαυρη κινηματογραφική ταινία του 2017, σε σενάριο και σκηνοθεσία της συγγραφέως.
Η Τουρκομερίτισσα
Με φόντο μια Ελλάδα που προσπαθεί να γιατρέψει τις πληγές της από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Μικρασιατική καταστροφή, η παράσταση αφηγείται τη σύντομη αλλά ταραχώδη ζωή της μεγάλης τραγουδίστριας Μαρίκας Νίνου. Η θρυλική Τουρκομερίτισσα συναντά ξανά τον Τζίμη Μάρκου στην ταβέρνα «Τζίμης ο Χονδρός» και μαζί ξεδιπλώνουν τη μυθιστορηματική ζωή της ερμηνεύτριας που έγραψε ιστορία στο ελληνικό τραγούδι. Η σκηνή μετατρέπεται σε ταβέρνα και οι θεατές σε θαμώνες και μάρτυρες των σημαντικότερων γεγονότων και των άγνωστων πτυχών της τραγικής ζωής της τραγουδίστριας.