Η "Υπόθεση Παραντάιν" διασκευάζεται για πρώτη φορά σε θεατρικό έργο και ανεβαίνει στη σκηνή του Αγγέλων Βήμα

Ο Αλέξιος Κοτσώρης σκηνοθετεί τη θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος του Ρόμπερτ Χίτσενς, που έγινε γνωστό από την ομώνυμη ταινία του Χίτσκοκ.

Υπόθεση Παραντάιν Νικόλας Παπουτσάκης

Η παράσταση "Υπόθεση Παραντάιν" βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 1933 του Βρετανού συγγραφέα Ρόμπερτ Χίτσενς, που αποτέλεσε τη  βάση της ομώνυμης βραβευμένης ταινίας του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Τώρα θα του δούμε για πρώτη φορά στη σκηνή σε θεατρική διασκευή της Μαργαρίτας Δαλαμάγκα-Καλογήρου και σκηνοθεσία του Αλέξιου Κοτσώρη.

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από την ταπεινής καταγωγής και αμφιλεγόμενου παρελθόντος γοητευτική κυρία Παραντάιν, η οποία κατηγορείται ότι δηλητηρίασε τον τυφλό σύζυγό της, έναν πλούσιο απόστρατο συνταγματάρχη και προβεβλημένο ήρωα πολέμου. Μετά από σύσταση του νομικού συμβούλου της, αναθέτει την υπεράσπισή της στον συνεργάτη του, τον νέο και ραγδαία ανερχόμενο δικηγόρο σερ Μάλκολμ Κην, γόνο ιστορικής νομικής οικογενείας. Ο Κην, αν και είναι παντρεμένος με την Γκέη, μια όμορφη και πνευματώδη γυναίκα, καταλαμβάνεται από τυφλό πάθος για την πελάτισσά του. Η γενική αίσθηση είναι πως η κυρία Παραντάιν θα αθωωθεί, αφενός γιατί δεν φαίνεται να υπάρχουν αποδείξεις για την ενοχή της, αφετέρου γιατί ο δικηγόρος της έχει ήδη αποκτήσει την φήμη πως ποτέ δεν χάνει δίκη. Και, πράγματι, έτσι ξεκινά η  "Υπόθεση Παραντάιν". Ο δικαστικός αγώνας, ωστόσο, με απρόβλεπτες συγκρούσεις και αποκαλύψεις, δεν εξελίσσεται όπως "γενικώς" αναμενόταν.

Υπόθεση Παραντάιν
Νικόλας Παπουτσάκης

Το έργο είναι ένα κοινωνικό και ψυχολογικό δικαστικό δράμα, ένα σκιαγράφημα της δύναμης της γυναικείας επιρροής, αλλά και ένα σχόλιο για την δύναμη του σκοτεινού χώρου του ασυνείδητου: για το πώς κινητοποιείται και πώς λειτουργεί αυτή η αρχέγονη δύναμη επιρροής που συνοδεύει την γυναίκα από τα βάθη των αιώνων και από την αρχή της δημιουργίας. Στο έργο συγκρούονται, αμφισβητούνται και συνθλίβονται σημαντικές αξίες της ζωής και όλοι οι ήρωες μπαίνουν σε ψυχική δοκιμασία μέσα από την καταστροφική πορεία του Μάλκολμ Κην. Πρόκειται για μια ιστορία που προσεγγίζει το θέμα του ολοκληρωτικού ηθικού, επαγγελματικού και προσωπικού ξεπεσμού από έρωτα. Είναι η ιστορία ενός άντρα προσκολλημένου στην μορφή μιας γυναίκας που τον αναστατώνει και τού γεννά ανεκπλήρωτους πόθους που τον τυφλώνουν. Και το ερώτημα είναι: πώς βλέπουμε την καταστροφή από έρωτα σήμερα;

Υπόθεση Παραντάιν
Νικόλας Παπουτσάκης

Το μυθιστόρημα

Το βιβλίο βασίζεται εν μέρει στην δολοφονία του Τζέιμς Μέιμπρικ, το 1889, τον οποίο η πολύ νεότερη σύζυγό του, Φλόρι, κατηγορήθηκε ότι τον δηλητηρίασε με αρσενικό και καταδικάστηκε σε θάνατο. Ο Χίτσενς χρησιμοποίησε επίσης στοιχεία μιας ακόμη πιο συγκλονιστικής δίκης, αυτή της Μαργκερίτ Αλιμπέρ, συζύγου του πρίγκιπα Άλι Καμέλ Φάχμι Μπέη, που το 1922 πυροβόλησε θανάσιμα τον σύζυγό της στο ξενοδοχείο Savoy. Το 1947, το μυθιστόρημα του χρησίμευσε ως βάση για την ομώνυμη βραβευμένη ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ (The Paradine Case), με πρωταγωνιστές τους Γκρέγκορι Πεκ, Αν Τονυ, Αλίντα Βάλι και Τσαρλς Λούτον.

Η πρεμιέρα προγραμματίζεται στις 11 Νοεμβρίου, στο Αγγέλων Βήμα. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρίνα Παντελάκη, Φωτεινή Τεντολούρη, Ηλέκτρα Μαγγίνα, Βαγγέλης Μάγειρος, Γιώργος Λουράκης, Στέφανος Κακαβούλης, Απόστολος Μαλεμπιτζής, Θάνος Κρομμύδας.Τα σκηνικά είναι του Alkot, τα κοστούμια της Nora Ponti, η πρωτότυπη μουσική του Φάνη Κακοσαίου, η επιμέλεια κίνησης του Χρήστου Νικολάου και ο σχεδιασμός φωτισμού του Αλέξανδρου Πολιτάκη.

Προπώληση εισιτηρίων more.com.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ικέτιδες": Sold out Επίδαυρος και έναρξη προπώλησης για Λυκαβηττό

Παρασκευή 23 Αυγούστου και Σάββατο 24 Αυγούστου θα παιχτούν οι "Ικέτιδες" στην Επίδαυρο κι όπως μαθαίνουμε έχουν μείνει ελάχιστα εισιτήρια. Λόγω της ζήτησης ανοίγει και η προπώληση του Λυκαβηττού. Μάθετε περισσότερα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/08/2024

Πέντε κωμωδίες για τον Δεκαπενταύγουστο

Η κωμωδία έχει ευεργετικές ιδιότητες. Αν μείνατε Αθήνα την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου και θέλετε να γελάσετε και να περάσετε καλά υπάρχουν πέντε κωμωδίες που υπόσχονται βραδιές χαλάρωσης και γέλιου.

Ακρόαση ηθοποιών στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Άντρες και γυναίκες ηθοποιούς αναζητά το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας για τις νέες του παραγωγές. Προλαβαίνετε να στείλετε βιογραφικό μέχρι την Τρίτη 20 Αυγούστου.

Η μουσικός Κατερίνα Φωτεινάκη τραβά ένα ταρώ για το μέλλον

Μιλήσαμε με την καλλιτεχνική διευθύντρια και μία από τις μουσικούς της παράστασης "Ταρώ του Οδυσσέα" που θα παιχτεί στη Μήλο σε σκηνοθεσία Αγλαΐας Παππά, στο πλαίσιο του "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός".

Τέσσερις γυναίκες του πενταγράμμου εμφανίζονται στο θέατρο

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Κορίνα Λεγάκη, η Μαρίνα Σάττι και η Nalyssa Green, τέσσερις γοητευτικές προσωπικότητες του πενταγράμμου εμφανίζονται σε θεατρικές παραστάσεις αυτή την περίοδο.

Ο Κιάνου Ριβς κάνει το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουεϊ

Ο γνωστός ηθοποιός με καριέρα στο σινεμά σε πολλές επιτυχημένες ταινίες δράσης και επιστημονικής φαντασίας θα πρωταγωνιστήσει το φθινόπωρο του 2025 σε μια όχι και τόσο αναμενόμενη θεατρική επιλογή.