To μιούζικαλ "Λευκό τριαντάφυλλο" αποτελεί φόρο τιμής στις αδικημένες, περιπλανώμνες ψυχές

Το έργο των Αντώνη Χανιώτη και Λάμπρου Κομζιά ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Χώρος για να μιλήσει για μια άλλη εποχή, με τα ίδια όμως ζητήματα.

To Λευκό Τριαντάφυλλο ©Skafidas Patroklos

Ένα ελληνικό μιούζικαλ συνυπογράφουν ο Αντώνης Χανιώτης και ο Λάμπρος Κομζιάς, σε μια ιστορία που επικαλείται την αγάπη και τη μοιραία απώλεια και γεννά φιλοσοφικούς προβληματισμούς. Το "Λευκό τριαντάφυλλο" εμπνέεται από τις Ρουσάλκι, ένα θρύλο για τη σλαβική μυθολογία και μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης για πολλούς σπουδαίους δημιουργούς (Πούσκιν, Λέρμοντοφ, Ντραγκομίσκι, Ντβόρζακ κ.ά.), που αναφέρεται στις ψυχές πρόωρα χαμένων γυναικών που επιστρέφουν στον τόπο που πέθαναν για να εκδικηθούν αυτούς που τις αδίκησαν.

To Λευκό Τριαντάφυλλο
©Skafidas Patroklos

Πρόκειται για ένα ύμνο αγάπης αφιερωμένο σ’ αυτές τις αδικημένες, περιπλανώμενες ψυχές. Στον πυρήνα του έργου δεν τοποθετείται ένας προδομένος έρωτας, όπως γίνεται στο διάσημο μπαλέτο "Ζιζέλ", αλλά ο τραγικός θάνατος πολλών μικρών παιδιών που δολοφονήθηκαν μυστηριωδώς στο παρελθόν από τις ίδιες τις μητέρες τους. Οι ψυχές τους επιστρέφουν μετά από χρόνια στη λίμνη που δολοφονήθηκαν για να εκδικηθούν ολόκληρη την τοπική κοινωνία για την αδιαφορία που έδειξε, και συνεχίζει να δείχνει, απέναντι στο προσωπικό τους δράμα.

To Λευκό Τριαντάφυλλο
©Skafidas Patroklos

Η πλοκή του έργου ενώ στην αρχή διατηρεί μια σταθερή, συγκινητική πορεία, συναφή με τον μύθο των Ρουσάλκι, στη συνέχεια αποκτά έντονα δραματικό χαρακτήρα και αναπτύσσεται προς πολλές και απρόσμενες κατευθύνσεις. Πυρήνας της το ταξίδι της Ίρμα, μιας νέας κοπέλας από το Κίεβο, που πηγαίνει να περάσει στο χωριό τις καλοκαιρινές διακοπές της μαζί με τη Ραΐσα, την αγαπημένη της ξαδέρφη. Εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα σκοτεινό μυστικό και μια αλήθεια που θα συνταράξουν συθέμελα όλη της την ύπαρξη.
 

To Λευκό Τριαντάφυλλο
©Skafidas Patroklos

Τα ερωτήματα που θέτει το "Λευκό τριαντάφυλλο" είναι πολλά και διαχρονικά. Προσεγγίζει με απέραντο σεβασμό την ουσία της ανθρώπινης ψυχής ως αιώνιο μέγεθος και ισορροπεί με λυρισμό στα όρια του κτιστού με τον άκτιστο κόσμο, χωρίς όμως να χάνει ούτε στιγμή την επαφή του με τη γήινη πραγματικότητα. Το έργο γράφτηκε το 2020 και, αν και διαδραματίζεται στην Ουκρανία του 19ου αιώνα, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, θέτοντας φιλοσοφικές αναζητήσεις και έντονες κοινωνικές προεκτάσεις που φτάνουν μέχρι το σήμερα.

To Λευκό Τριαντάφυλλο
©Skafidas Patroklos

Η σκηνοθεσία είναι του Αντώνη Χανιώτη, ο οποίος αναλαμβάνει και τη μουσική εκτέλεση μαζί με τον Βασίλη Αβραντίνη και τον Βαλεντίνο Ντούλια. Τη μουσική συνυπογράφουν ο σκηνοθέτης και ο Timo Tolki, οι χορογραφίες της παράστασης δημιουργήθηκαν από την Ραλλού Κρινή, ενώ την ενδυματολογία ανέλαβε η Λίλη Πόνου.

Στη παράσταση παίζουν, τραγουδούν και χορεύουν επί σκηνής οι: Ραφαήλ Αριστοτέλους, Φαίη-Νεφέλη Γαλάνη, Ρεβέκκα Γιαννάκη, Έλενα Κατέχη, Μελίνα Κόφφα,  Ίρις Λιακάκου, Ελένη Λύρα, Αίπυτος Μακαρουνάς, Μίνα Ντάλη, Χριστίνα Ξηρόκωστα, Αργιέττα Οκαλίδου, Φιλήμων Ορκόπουλος, Μαρία Πετσόρη, Νικολέτα Πολυζώη, Κλέλια Σίμου, Βάλια Φιλιάγκου και η εφηβική ομάδα μιούζικαλ των Δυτικών Πινελιών.

To Λευκό Τριαντάφυλλο
©Skafidas Patroklos

To Λευκό Τριαντάφυλλο
©Skafidas Patroklos

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Λευκό τριαντάφυλλο

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 120 '

Μια νέα κοπέλα από το Κίεβο, περνά στο χωριό της τις καλοκαιρινές διακοπές μαζί με την αγαπημένη της ξαδέρφη. Εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα σκοτεινό μυστικό και μια συνταρακτική αλήθεια. Το έργο εμπνέεται από τις Ρουσάλκι, ένα θρύλο της σλαβικής μυθολογίας. Αναφέρεται στις ψυχές πρόωρα χαμένων γυναικών που επιστρέφουν στον τόπο που πέθαναν για να εκδικηθούν αυτούς που τις αδίκησαν. Στον πυρήνα του έργου δεν τοποθετείται ένας προδομένος έρωτας, όπως γίνεται στο μπαλέτο «Ζιζέλ», αλλά ο τραγικός θάνατος πολλών παιδιών που δολοφονήθηκαν μυστηριωδώς από τις μητέρες τους. Οι ψυχές τους επιστρέφουν μετά από χρόνια στη λίμνη όπου δολοφονήθηκαν για να εκδικηθούν την τοπική κοινωνία για την αδιαφορία της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.