Στη σκηνή του θεάτρου Αλάμπρα θα εμφανιστεί η ηθοποιός Άννα Βαγενά ενσαρκώνοντας δύο σπουδαίες Ελληνίδες που έζησαν στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα και ταυτίστηκαν με τις χαμένες πατρίδες. Πρόκειται για τον μονόλογο με τίτλο "Αγγέλα Παπάζογλου", από το ομώνυμο έργο του Γιώργη Παπάζογλου και τη "Λωξάντρα", από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου. Οι παραστάσεις θα κάνουν πρεμιέρα στις 28 και 29 Οκτωβρίου αντίστοιχα.
"Αγγέλα Παπάζογλου"
Ο μονόλογος είναι βασισμένος στο βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου "Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης" και θα ανεβεί σε σκηνοθεσία του Λάμπρου Λιάβα και της Άννας Βαγενά. Η παράσταση βασίζεται στις μνήμες της σπουδαίας Μικρασιάτισσας, της Αγγελικής Παπάζογλου, γυναίκας του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, όπως τις διηγήθηκε στον γιο της Γιώργη, ο οποίος και τις κατέγραψε. Μέσα από τις αφηγήσεις της περνά η ιστορία της Σμύρνης, τότε που οι Έλληνες κυριαρχούσαν στη ζωή της, με τις μαγευτικές ομορφιές της. Στη συνέχεια, η Αγγέλα αφηγείται την καταστροφή, τον ξεριζωμό, την εγκατάσταση των προσφύγων στην πατρίδα Ελλάδα, τον αγώνα που έδωσαν για να προκόψουν και να ριζώσουν στην Ελλάδα, φέρνοντας μαζί τους το φως της Μικρασίας, τον πολιτισμό της και την ψυχή της.
Η "Αγγέλα Παπάζογλου" είναι η μακροβιότερη παράσταση με τον ίδιο πρωταγωνιστή, αφού μετράει 24 χρόνια πορείας από το 1999 που πρωτοανέβηκε. Επίσης, ήταν η πρώτη θεατρική αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή, στην προσφυγιά και τον ξεριζωμό.
Προπώληση εισιτηρίων: more.com
"Λωξάντρα"
Η "Λωξάντρα" θα ανεβεί σε σκηνοθεσία της Άννας Βαγενά και αποτελεί έναν ύμνο στην Πόλη και τη γυναικεία δύναμη. Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία της ελληνικής λογοτεχνίας, διαβάστηκε με πάθος από πολλές γενιές Ελλήνων, ενώ έγινε σίριαλ για την ελληνική τηλεόραση με πρωταγωνίστρια την Μπέτυ Βαλάση. Το 2016 η Άννα Βαγενά διασκεύασε το μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου και από τότε το παρουσιάζει σ’ έναν συγκλονιστικό μονόλογο διάρκειας δύο ωρών.
Η Λωξάντρα, πρόσωπο υπαρκτό, έζησε στην Κωνσταντινούπολη από το 1824 που γεννήθηκε, έως το 1914 που πέθανε. Μέσα από τη ζωή της, βλέπουμε στην παράσταση, το ήθος και τον πολιτισμό των Ρωμιών της Πόλης, τότε που κυριαρχούσαν σε αυτήν. Ένα γοητευτικό ταξίδι στην κοσμοπολίτικη Κωνσταντινούπολη εκεί όπου έσμιγε η Δύση με την Ανατολή και οι λαοί συμβίωναν ειρηνικά. Ένας ύμνος στη χαρά της ζωής και τη δύναμη της γυναίκας. Μέσα από τα πλούσια σκηνικά αλλά και τις επιλεγμένες από τον Λάμπρο Λιάβα μουσικές και τα τραγούδια, ο θεατής μεταφέρεται σε μια άλλη εποχή. Τότε που οι ανθρώπινες σχέσεις ήταν ζωντανές, οι οικογένειες συναντιόντουσαν στις γιορτές και γλεντούσαν όλοι μαζί. Μια από τις πιο καθοριστικές στιγμές στην πορεία της παράστασης, η 6η Οκτωβρίου του 2016 όταν και παρουσιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη στον πλαίσιο των εορτασμών για τα 25 χρόνια από την ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.
Προπώληση εισιτηρίων: more.com