Η ζωή και το έργο της θρυλικής ζωγράφου Φρίντα Κάλο ξαναζωντανεύει στο Ξενοδοχείο Μπάγκειον, μέσα από την παράσταση "Φρίντα Κάλο, με σπασμένα φτερά", σε κείμενο και σκηνοθεσία του Ανδρέα Ζαφείρη, μόνο για 12 παραστάσεις, από την Θεατρική Ομάδα 2510. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Χαρά Νικολάου και Τάσος Ράπτης.
Πρόκειται για μια μοναδική και πολύπλευρη εμπειρία σε ένα ταξίδι στο χρόνο αλλά και μια ματιά στο παρόν, καθώς η πραγματική τέχνη είναι πάντα σύγχρονη.
Το "α" παρακολούθησε την παράσταση που είχε ανεβεί λίγο πριν το καλοκαίρι, στην οποία το σκηνικό (σε επιμέλεια του σκηνοθέτη, όπως και τα κοστούμια) είναι λιτό: ο παλιός φθαρμένος καθρέφτης δεσπόζει στη μέση, πλαισιωμένος από παραδοσιακές μεξικάνικες φορεσιές -άλλωστε η Κάλο επηρεάστηκε από την "mexicanidad”, τη ρομαντική αναβίωση του αρχαίου αζτέκικου πολιτισμού στο Μεξικό. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για τη σκηνογραφία (εκτός από το όρθιο σκελετό κρεβατιού και τον κορσέ με το ζωγραφισμένο σφυροδρέπανο) ήταν ένα ξύλινο, ορθογώνιο πλαίσιο με κρυφό φωτισμό, στο οποίο η Φρίντα πήγαινε όταν αφηγούταν στο κοινό την έμπνευση πίσω από τους πίνακές της.
Η Φρίντα Κάλο είναι, ίσως, από τις πιο αναγνωρίσιμες γυναικείες μορφές. Το πρόσωπό της, πλέον, το βλέπουμε παντού. Παραμένει όμως, ουσιαστικά, άγνωστη. Μέσα από τους πίνακές της, η αποτύπωση του προσωπικού της πόνου, σωματικού και ψυχικού, φαίνεται να εκφράζει τα αιώνια τραύματα της γυναικείας διαδρομής. Δίπλα τους ο ερωτισμός της, η αντισυμβατική της ζωή, σαν ένα προ-μεταμοντέρνο βιωμένο μανιφέστο. Η Φρίντα Κάλο ζωντανεύει στο μοναδικό, ίσως, περιβάλλον-τοπόσημο της πόλης, στο ιστορικό Ξενοδοχείο Μπάγκειον, εκεί που, την ίδια ακριβώς περίοδο με τη Φρίντα, στο στέκι του Καφέ - Σαντάν, γεννιέται μια ολόκληρη καλλιτεχνική γενιά (ο Λαπαθιώτης, ο Βάρναλης, ο Ρίτσος, ο Ουράνης, ο Τσαρούχης, ο Τερζάκης, και τόσοι άλλοι). Είναι λες και ο ίδιος ο χώρος αφηγείται.
Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις στα τηλέφωνα 6975535197, 6955540755, 6955445130.
Περισσότερες πληροφορίες
Φρίντα Κάλο, με σπασμένα φτερά
Μια παράσταση για τη ζωή και το έργο μιας αντισυμβατικής και πλέον αναγνωρίσιμης μορφής της Τέχνης, της ζωγράφου Φρίντα Κάλο, που μέσα από τους πίνακες της αποτυπώνονται ο προσωπικός της πόνος -σωματικός και ψυχικός- και τα αιώνια γυναικεία τραύματα.