Μόδα και παράδοση ενώνουν έξι ευρωπαϊκούς καλλιτεχνικούς οργανισμούς, οι οποίοι συνεργάζονται, ερευνούν και εκπαιδεύουν νέους σχεδιαστές στο να αντλούν και να εμπνέονται από τους πολιτισμούς και τις ενδυματολογικές συνήθειες των χωρών και των λαών τους.
Το "Fashioration project" επιστρέφει τη Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στις 7.30 μ.μ. στο θέατρο Τόπος Αλλού, Πρόκειται για μια εκδήλωση που επικεντρώνεται στην μόδα, το ένδυμα, το θεατρικό και καθημερινό κοστούμι, έκανε οργανισμούς από διαφορετικές Βαλκανικές χώρες να συνεργαστούν, να ερευνήσουν βαθιά τις παραδόσεις τους, να βρουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά στοιχεία και να τα συνδέσουν με την σύγχρονη δημιουργία.
Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ δέχτηκε την πρωτοποριακή πρόταση των έξι οργανισμών και χρηματοδότησε το "Fashioration project". Έτσι, για 2 χρόνια οι οργανισμοί "DAH theater" από την Σερβία, "BRAVO" από την Βοσνία, "PRONA" από το Μοντενέγκρο, "TOGETHER-FOR-LIFE" από την Αλβανία θα συνεργαστούν υπό την καθοδήγηση και το συντονισμό του Κέντρου Σπουδών Λαϊκού Θεάτρου και της "ACTION-SYNERGY".
To Κέντρο Σπουδών Λαϊκού Θεάτρου είναι ο εμπνευστής και συντονιστής αυτού του καινοτόμου Ευρωπαικού προγράμματος, που ξεκινησε τον Ιανουαριο του 2022 και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2023. Μετα από σχεδόν 2 χρόνια έρευνας και έμπνευσης από την ιστορία και την παράδοση των χωρών τους και 3 International trainings στην Αθήνα, τα Τίραννα και το Σαραγεβο, ήρθε η στιγμή για την ομάδα των νέων και ταλαντούχων Fashion designers να παρουσιάσουν στην Αθήνα τις δημιουργίες τους.
Η φιλοσοφία και η μεθοδολογία του πρότζεκτ συνοψίζεται με τη φράση "Looking back will bring you forward". Παράλληλα, θα δωθεί στο κοινό πρόσβαση σε ένα ειδικευμένο site , μια μέθοδος έρευνας, προσέγγισης και δημιουργίας παρουσιασμένη σαν flip-book και μια πλατφόρμα E-Learning.
Το υλικό του E-LEARNING, είναι προσβάσιμο μέσω εγγραφής. Είναι ένα αναλύτικό και ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό υλικο σε 14 κεφάλαια με ασκήσεις και προτρέπει τους δημιουργούς να εξερευνήσουν το παρελθόν και να κοιτάξουν πίσω αλλά και μέσα τους, εξερευνώντας νέους δρόμους που θα τους οδηγήσουν σε ένα πιο επιτυχημένο μέλλον.
Ο Ντουλαμάς, το γιλέκο, η φουστανέλα, τα νυφικά κεφάλια, σε συνδυασμό με τις ρηξικέλευθες σύγχρονες δημιουργίες Ελλήνων και Ευρωπαίων, αλλά και την υψηλή ραπτική των Galiano, Gautie, Alexander-Mac-Queen, είναι η αφετηρία για νέα συναρπαστικά σχέδια και κοστούμια. Απώτερος στόχος να βγουν οι συνθέσεις των νέων δημιουργών στη δημοσιότητα και να προκαλέσουν νέες τάσεις και μία νέα σχεδιαστική ταυτότητα για τους ίδιους και για την χώρα τους.
Από την πρώτη συνάντηση στην Αθήνα (Μάιος του 2022) επισκέφτηκαν μουσεία και συλλογές, ανακάλυψαν την ελληνική φορεσιά και μόδα και παρακολούθησαν workshops που οργανώθηκαν από το Κέντρο Σπουδών Λαϊκού Θεάτρου. Το ίδιο συνέβη σε κάθε χώρα, ανακαλύπτωντας την ιστορία και την παραδόση των Βαλκανίων μέσα από τη ενδυμασία και τις παραδοσιακές τεχνικές.
Ακαδημαικοί και ερευνητές της Μόδας και της Παράδοσης από όλες τις χώρες θα παρουν μέρος σε μια δημιουργική συζήτηση.
Από την Αθήνα θα συμμετεχουν με τις δημιουργίες τους μαθήτριες του Ομίλου Μόδας "ΠανΣΙΚ". Μία σχολή που στηρίζει την ανάδειξη του πολιτισμικού μας πλούτου με την συνέχιση των χειροποίητων τεχνικών για ένα πιο βιώσιμο μέλλον στην Μόδα.
Η ενδυματολόγος Μίκα Πανάγου και το Θέατρο "Τόπος Αλλού"
Η ενδυματολόγος– σκηνογράφος Μίκα Πανάγου είναι απόφοιτος της Σχολή Βακαλώ το 1992 και του Marymount University, Washington D.C. USA, Bachelor of Arts and Sciences το 1994. Έχει διδάξει Ιστορία του Κοστουμιού στη Σχολή Μόδας Βελουδάκη και πλέον διδάσκει στη Σχολή Μόδας PanSik, ένα πρωτότυπο μάθημα έρευνας και μελέτης των εποχών μέσω εικαστικών κατασκευών ενδύματος και αξεσουάρ μόδας. Επίσης, διευθύνει workshop σχετικά με τη μάσκα και το ένδυμα της Αρχαίας τραγωδίας και στα αγγλικά για ξένους επισκέπτες. Είναι υπεύθυνη ευρωπαϊκών προγραμμάτων "Creative Europe" σχετικά με το θέατρο, τη μυθολογία και την εκπαίδευση.
Έχει σχεδιάσει τα σκηνικά και τα κοστούμια σε περισσότερες από 60 θεατρικές παραστάσεις, έχοντας εξειδίκευση στο παιδικό θέατρο και με ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτότυπες θεατρικές και ενδυματολογικές κατασκευές (καπέλα, μάσκες, κούκλες και σκηνικά αντικείμενα). Είναι βασικό στέλεχος του Θεάτρου "Αερόπλοιο" και "Τόπος Αλλού" και υπεύθυνη σχεδιασμού του project "Costume and Time” που αφορά αποκλειστικά την ιστορία του ενδύματος στην Ελλάδα από το 1900-1960. Διαθέτει προσωπική συλλογή αυθεντικών ενδυμάτων και αξεσουάρ του 20ού αιώνα. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ενδυμασιολογίας, με ενεργή ερευνητική συμμετοχή.
Η Μίκα Πανάγου, που έχει και τη γενική επίβλεψη του project, ως μόνιμη costume designer του Θεάτρου "Τόπος Αλλού", θα εκμεταλλευτεί τη μεγάλη συλλογή κοστουμιών του θεάτρου, που συμμετέχει επίσης στο project, δανείζοντας κοστούμια και ανοίγοντας το βεστιάριο του που αποτελείται από 850 και πλέον κοστούμια.
Η εκδήλωση θα είναι μόνο στα Αγγλικά.
INFO: Μέρος Εκδήλωσης: θέατρο "Τόπος Αλλού" | Ημερα Εκδήλωσης: Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου | Ώρα εκδήλωσης: 7:30 μ.μ. | Διάρκεια Εκσήλωσης: 2,5 ώρες | Απαραίτητη η κράτηση θέσεων