''Πλατόνωφ'': Το πρώτο θεατρικό έργο του Άντον Τσέχοφ σκηνοθετεί ο Νίκος Καμτσής

Η καινούργια δραματουργική επεξεργασία συμπυκνώνει ένα κολοσσιαίο σε διάρκεια έργο, που αποτελεί τη "μήτρα" του τσεχοφικού σύμπαντος, με τον Μάξιμο Μουμούρη στον ομώνυμο ρόλο.

Πλατόνωφ Γιώργος Κρίκος

Ο "Πλατόνωφ", το πρώτο έργο του Άντον Τσέχοφ, γράφτηκε το 1878 αλλά παίχτηκε για πρώτη φορά μετά τον θάνατό του το 1923. Αποτελεί είναι ένα κολοσσιαίο σε διάρκεια κείμενο, που, αν παιχτεί ολόκληρο, κρατά πάνω από 8 ώρες. Ο σκηνοθέτης Νίκος Καμτσής συμπυκνώνει με τη δραματουργική του επεξεργασία το κείμενο σε μία ρηξικέλευθη παράσταση σχεδόν δύο ωρών, που θα ανέβει στο θέατρο Τόπος αλλού από τις 18/11, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 8.30 μ.μ.

Πλατόνωφ
© Γιώργος Κρίκος

Το έργο, που είναι η "μήτρα" όλων των κατοπινών μεγάλων δημιουργιών του Τσέχοφ καθώς περιέχει πρόσωπα και καταστάσεις που ο συγγραφέας  διαπραγματεύτηκε στα διάσημα κατοπινά του κείμενα, μας μεταφέρει στον κήπο του αποθανόντος άδοξα στρατηγού Βοινίτσεφ, όπου θα μαζευτούν, μετά από ένα βαρύ ρωσικό χειμώνα, όλα τα πρόσωπα. Επίκεντρο ο γοητευτικός και προκλητικός επαρχιακός δάσκαλος Μιχαήλ Βασιλίεβιτς Πλατόνωφ, που θα τον αναλάβει ο Μάξιμος Μουμούρης.

Πλατόνωφ
© Γιώργος Κρίκος

Οι επαρχιακοί αριστοκράτες, όπως ο κτηματίας Πορφύρι Συμεώνοβιτς Γκλαγκόλιεβ (Δημήτρης Φραγκιόγλου,) που ξετυλίγουν τα πάθη τους στο κτήμα του Βοινίτσεφ και της γυναίκας του Άννας Πέτροβνα (Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου) είναι όργανα μιας ορχήστρας, που αποδίδει συναρπαστικά το σύμπαν του Αντον Τσέχοφ και τον απελπισμένο κόσμο της προεπαναστατικής Ρωσίας. Το καστ συμπληρώνεται από τους Θοδωρή Ελευθεριάδη, Λαμπρινή Θάνου, Γιάννη Ζέρβα, Ιωάννα Μυλωνά, Μαριάνθη Φωτάκη, ενώ ο σκηνοθέτης
 θα παίξει τον ρόλο του γιατρού Νικολάι Τριλέσκι. Η πρωτότυπη μουσική είναι του Κώστα Χαριτάτου και οι φωτισμοί του Γιάννη Ζέρβα.

Πλατόνωφ
© Γιώργος Κρίκος

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.