Οι arisandmartha παρουσιάζουν μια ηχητική εγκατάσταση για τα λατομεία στο Μοναστηράκι

Η νέα δουλειά των χορευτών και χορογράφων Άρη Παπαδόπουλου και Μάρθας Πασακοπούλου με τίτλο "they returned regularly, each time for more" τοποθετεί το κοινό σε ρόλο ενεργού περφόρμερ μέσα από ένα ταξίδι στο χρόνο και το δημόσιο χώρο.

arisandmartha

Με αφορμή την συνεχιζόμενη καλλιτεχνική έρευνα In-Quarry που ξεκίνησε το 2021, στο πεδίο του δημόσιου χώρου και της διευρυμένης χορογραφικής πρακτικής, η νέα δουλειά της ομάδας arisandmartha με τίτλο "they returned regularly, each time for more", θα παρουσιαστεί μέχρι και τις 24 Σεπτεμβρίου στο Haus N Athen στο Μοναστηράκι.

Η ομάδα δουλεύοντας με το αρχείο της έρευνας και τις διαδοχικές προεκτάσεις του, αποπειράται να φανταστεί και να διηγηθεί αφηγήσεις για τον χώρο των πρώην λατομείων Γαλατσίου – Ψυχικού, προτείνοντας μια ηχητική εγκατάσταση, η οποία ενεργοποιεί με τρόπο διαφορετικό τη χρήση του δημόσιου ή κοινόχρηστου χώρου, τοποθετώντας το κοινό σε ρόλο ενεργού περφόρμερ, σκιαγραφώντας μια ακούσια χορογραφική συνθήκη. 

Ειδικότερα, το έργο προτείνει μια ανεστραμμένη ενεργοποίηση του τι σημαίνει εξασκώ τον δημόσιο χώρο, που πυροδοτείται από την ηχητική εγκατάσταση, όχι στον χώρο των λατομείων, αλλά σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία μέσα στον πυκνό αστικό ιστό. Το λατομείο ή αλλιώς νταμάρι, λειτουργεί εδώ ως δοχείο ή ως φλέβα και ταυτόχρονα ως γεννήτρια ιδεών, σκέψεων και δράσεων. Το ανόργανο υλικό, η πέτρα και ο ασβεστόλιθος, μεταφέρθηκαν και έχτισαν την πόλη. Αντίστροφα στην εποχή που η ενεργός σχέση του λατομείου με την πόλη έχει διακοπεί, πως επανακατοικούμε ή διεκδικούμε αυτόν τον χώρο, με τα σώματά μας και τη σκέψη μας; Ηχογραφήσεις, ανάγνωση κειμένων και επιτελεστικές δράσεις μοιράζονται μεταξύ κοινού και συντελεστών σε μια υπο κλίμακα χωρική προσομοίωση ενός συλλογικά ανα-συγκροτημένου χώρου.

They returned

Η arisandmartha αποτελεί την καλλιτεχνική συνεργασία μεταξύ των χορευτών, περφόρμερ και δημιουργών Άρη Παπαδόπουλου και Μάρθας Πασακοπούλου. Εργάζονται μαζί από το 2016 θέτοντας σε κοινό διάλογο τα ενδιαφέροντα και την προσωπική αισθητική τους, ενώ ερευνούν τα πεδία του χορού, της περφόρμανς και του site-specific. Ευέλικτοι και ανοιχτοί στη διπλή ιδιότητα του χορευτή-δημιουργού, αναζητούν καινούριες δημιουργικές προσεγγίσεις σε κάθε σκηνική τους συνάντηση. Το πρώτο τους έργο touching.just, επιλέχθηκε στην πλατφόρμα Aerowaves 2018, ενώ έκτοτε έχουν πραγματοποιήσει τα έργα Five Steps to Save the World (Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2018), Lucy. tutorial for a ritual (Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2019, 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 2019), ALL THAT MATTER or notes on performing friendship (2022) και OUT OF SPRING (2022). Έχουν λάβει υποστήριξη από το FLUXUM Foundation - Γενεύη, KLAP- Maison oii pour la danse - Μασσαλία, το Κέντρο Έρευνας Χορού Ι&Ρ Ντάνκαν-Αθήνα, ενώ οι παραγωγές της arisandmartha έχουν υποστηριχθεί οικονομικά από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (2018-23).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

they returned regularly, each time for more

  • Performance

Οι Άρης Παπαδόπουλος και Μάρθα Πασακοπούλου συνεχίζουν την έρευνά τους «IN-QUARRY» στο πεδίο του δηµόσιου χώρου και της διευρυµένης χορογραφικής πρακτικής στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάζουν μια περφόρμανς - ηχητική εγκατάσταση, η οποία ενεργοποιεί με διαφορετικό τρόπο τη χρήση του δηµόσιου χώρου, τοποθετώντας το κοινό σε ρόλο ενεργού περφόρµερ, σκιαγραφώντας µια ακούσια χορογραφική συνθήκη. Η οµάδα επικεντρώνεται στον χώρο των πρώην λατοµείων Γαλατσίου - Ψυχικού και αποπειράται να φανταστεί και να διηγηθεί αφηγήσεις για το λατομείο που λειτουργεί ταυτόχρονα ως γεννήτρια ιδεών, σκέψεων και δράσεων.

Haus N Athen

Καϊρη 6, Μοναστηράκι (2ος όροφος)
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θέλω να σου κρατάω το χέρι": Παράταση και εορταστικές παραστάσεις

Με προσθήκες νέων παραστάσεων για τις γιορτές εξακολουθεί να παίζεται το επιτυχημένο έργο του Τάσου Ιορδανίδη "Θέλω να σου κρατάω το χέρι" στη σκηνή του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Η ομάδα Εν Δυνάμει και το νέο συμπεριληπτικό art project "Ι Got it Tho" | "Κι όμως Το’χω"

Μια σπονδυλωτή καλλιτεχνική πρωτοβουλία με στόχο την προώθηση της πολιτιστικής αφήγησης που εστιάζει στην ενδυνάμωση, την ανθεκτικότητα και την ενωτική δύναμη που προσφέρει η σύγχρονη τέχνη.

Εναέριες ακροβατικές χορογραφίες στο Christmas Theater

Το "Flying Fairy Chinese Acrobatic Show" έρχεται από την μακρινή Κίνα, φιλοξενείται στο Christmas Theater και απευθύνεται σε όλη την οικογένεια.

Ο Δημήτρης Μυλωνάς μας μιλά για τη συνάντηση του με τους "Ήρωες"

Ποιοι είναι οι "Ήρωες" που έγιναν η αφορμή να βρεθούν στη σκηνή οι βετεράνοι ηθοποιοί Αρζόγλου, Βαλαβανίδης και Σκουρολιάκος; Ο σκηνοθέτης της παράστασης που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο μας τους συστήνει.

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 21 έως 27 Νοεμβρίου και αξίζουν.

Η αξία της ζωής

Ο πόνος είναι αναπόφευκτος, όμως η αξία της ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη μοιάζει να λέει η Αμερικανίδα συγγραφέας, μέσα από την ιστορία δύο ζευγαριών που βιώνουν πολλαπλές απώλειες. Το σκηνοθετεί ο Σωτήρης Τσαφούλιας δίνοντας προβάδισμα στις ερμηνείες. | Powered by Uber

Γυάλινος κόσμος

Πολύ ενδιαφέρουσα, αν και συζητήσιμη, προσέγγιση του αριστουργήματος του Τενεσί Ουίλιαμς. Μέσα σε μια απογυμνωμένη συνθήκη, το έργο κατεβαίνει στην πλατεία ακέραιο, δείχνει σαν να φωτίζεται εκ νέου, ενώ οι ερμηνείες κάνουν το όλο εγχείρημα να δικαιώνεται. | Powered by Uber