Για τέταρτη χρονιά συνεχίζεται η θεατρική σπονδυλωτή δράση πολιτιστικού-τουριστικού χαρακτήρα "Οι πέτρες μιλούν" που διοργανώνεται από την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής & Αργοσαρωνικού σε συνεργασία με την Ανώτερη Δραματική Σχολή "Δήλος" της Δήμητρας Χατούπη και την υποστήριξη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος".
Ύστερα από επιτυχή ολοκλήρωση των δυο πρώτων καλοκαιρινών κύκλων, ο ένας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Ιούνιος 2023) και ο άλλος στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού (Ιούλιος 2023), οι "Πέτρες" συνεχίζουν από 8 Σεπτεμβρίου και για έντεκα συνολικά εμφανίσεις (8, 9, 10, 15, 16, 17, 22, 23, 29, 30/9 και 1/10) την πορεία τους εκ νέου και αρχίζουν πάλι να "μιλούν", αυτή τη φορά στην Αρχαία Αγορά και για την ακρίβεια, στη Στοά του Αττάλου, έναν από τους κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης. Είναι γνωστό πως η Αρχαία Αγορά αποτελούσε το διοικητικό, φιλοσοφικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και κυρίως το οικονομικό κέντρο της πόλης. Η Στοά του Αττάλου ήταν λοιπόν, αν όχι το πρώτο, ένα από τα πρώτα και μεγαλύτερα "εμπορικά κέντρα" στην αρχαιότητα.
Όπως και στις προηγούμενες φιλοξενίες, έτσι και εδώ, σκοπός είναι να έρθουν, τόσο οι επισκέπτες της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, όσο και ο γηγενής πληθυσμός, σε επαφή με το πνεύμα της αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας και να γνωρίσουν σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία παγκόσμιας ακτινοβολίας που μεταδίδουν αβίαστα το κύρος και τη λάμψη του αρχαιοελληνικoύ πολιτισμού. Επιπλέον, ευχάριστο είναι το γεγονός πως το εγχείρημα έχει καθαρά μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα με την παρακολούθηση να είναι ελεύθερη προς όλους.
Οι θεατρικές περφόρμανς, που ολοκληρώνονται χάρη στην ειδική σκηνοθεσία της Έφης Θεοδώρου για τον εκάστοτε χώρο, τη μουσική και τους στίχους του Νίκου Πλάτανου και τις ερμηνείες μιας ομάδας ταλαντούχων νέων απόφοιτων της σχολής "Δήλος" (Νέδη Αγαπίου, Φάνος Θεοφάνους, Νεφέλη Μπένου, Ιωάννα Σίσκου, Μπάμπης Συμεωνίδης), ζωντανεύουν το λόγο σπουδαίων ποιητών, φιλοσόφων και ιστορικών σε τρεις διαφορετικές γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά) συνοδεία ζωντανής μουσικής.
Η επιλογή των κειμένων
Ο Επιτάφιος του Περικλή δια χειρός Θουκυδίδη αναλύει το ήθος και τα ιδανικά των αρχαίων Αθηναίων, στην πόλη των οποίων γεννήθηκε η δημοκρατία. Ο Πλάτωνας μας χαρίζει μια από τις ποιητικότερες περιγραφές της φύσης του Έρωτα, ενώ ο Αριστοτέλης εξετάζει τη νεανική ψυχή που "αγαπά την υπεροχή". Ο Σοφοκλής πλάθει την Αντιγόνη, μοναδικό σύμβολο αγάπης και αντίστασης. Στον περίφημο ομηρικό ύμνο "Εις Αφροδίτην" κυριαρχεί η μοναδική ομορφιά και δύναµη της θεάς του έρωτα. Στην "Απολογία του Σωκράτη", ο κορυφαίος Έλληνας φιλόσοφος αποχαιρετά τη ζωή παραδίδοντας συγκινητικά μαθήματα ήθους σε όλους μας. Και τέλος, το προοίμιο της Οδύσσειας αποδίδεται μελοποιημένο στα Αρχαία Ελληνικά.
Περισσότερες πληροφορίες
Οι πέτρες μιλούν
Αποσπάσματα της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, της «Ρητορικής» του Αριστοτέλη, του «Συμποσίου» του Πλάτωνα, του «Επιταφίου λόγου του Περικλή» του Θουκυδίδη, του προοιμίου της «Οδύσσειας» του Ομήρου και του δημώδους «Έπους του Διγενή Ακρίτα» ζωντανεύουν σε τρεις γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Νίκο Πλάτανο. Ο «Επιτάφιος» του Περικλή δια χειρός Θουκυδίδη αναλύει το ήθος και τα ιδανικά των αρχαίων Αθηναίων, στην πόλη των οποίων γεννήθηκε η δημοκρατία. Ο Πλάτωνας μας χαρίζει μια από τις ποιητικότερες περιγραφές της φύσης του Έρωτα, ενώ ο Αριστοτέλης ανατέμνει τη νεανική ψυχή που «αγαπά την υπεροχή». Ο Σοφοκλής πλάθει την Αντιγόνη, μοναδικό σύμβολο αγάπης και αντίστασης. Στον περίφημο ομηρικό ύμνο «Εις Αφροδίτην» κυριαρχεί η μοναδική ομορφιά και δύναµη της θεάς του έρωτα. Στην «Απολογία του Σωκράτη», ο κορυφαίος Έλληνας φιλόσοφος αποχαιρετά τη ζωή παραδίδοντας συγκινητικά μαθήματα ήθους σε όλους μας. Τέλος, το προοίμιο της «Οδύσσειας» αποδίδεται μελοποιημένο στα Αρχαία Ελληνικά.