"Μαράν Αθά": Η Γιασεμί Κηλαηδόνη ξανά στον μονόλογο-σταθμός της πορείας της

Συνεχίζοντας την πολυετή διαδρομή της, η παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη επιστρέφει στην πόλη και παρουσιάζεται με ελεύθερη είσοδο.

Μαράν Αθά

Μία από τις μακροβιότερες παραστάσεις των τελευταίων χρόνων, "Μαράν Αθά", βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Θωμά Ψύρρα, ανεβαίνει ξανά σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη με τη Γιασεμί Κηλαηδόνη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Θα παρουσιαστεί με ελεύθερη είσοδο στις 9 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο "Θεόδωρος Αγγελόπουλος" στο Μοσχάτο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου "Ταύρεια-Πολιτιστικός Σεπτέμβρης 2023".

Μαράν Αθά

Η παράσταση παρουσιάστηκε για πέντε θεατρικές περιόδους (2009-2012 και 2017-2019) στο Θέατρο "Μεταξουργείο", ενώ ταξίδεψε και έλαβε μέρος σε φεστιβάλ σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ιωάννινα, Σύρο, κ.ά). Όπως αναφέρει το "α" σε κριτική του: "Η παράσταση έχει ενιαία ατμόσφαιρα και διαπνέεται από μια εσωτερικότητα που δεν επιτρέπει, ούτε στο μυαλό, ούτε στα μάτια, να δραπετεύσουν από τη σκηνή. Η Γιασεμί Κηλαηδόνη μας εντυπωσίασε με την ακρίβεια της ερμηνείας της. Παραδομένη ψυχή τε και σώματι στην παράσταση καταφέρνει- όσο εξαντλητικό κι αν είναι- να μας οδηγήσει με το σώμα, τις εκφράσεις και τις χειρονομίες της στα υπόγεια της ψυχής του ηρώα". 

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, η Γιασεμί Κηλαηδόνη σ’ έναν υποκριτικό άθλο δυόμιση ωρών υποστασιοποιεί όλα τα πρόσωπα – πρωταγωνιστές που αναδύονται στη μνήμη ενός 90χρονου μοναχού, όταν ύστερα από 65 χρόνια ηθελημένης σιωπής εξομολογείται, λίγο προτού πεθάνει, τα πεπραγμένα της ζωής του, τη φρικτή τιμωρία και τον ευνουχισμό του από τον προστάτη δεσπότη που τον ανέθρεψε και τον προόριζε για τη διαδοχή του, όταν σταλμένος απ’ αυτόν σ’ ένα απόμακρο χωριό της Θεσσαλίας να παρακολουθήσει τις μυστικές τελετουργικές συναντήσεις εννέα γυναικών, των Ταρσών, μυείται άθελά του στην γυναικεία απόκρυφη γνώση και του αποκαλύπτεται ένα άγνωστο γοητευτικό σύμπαν που τον οδηγεί στον αληθινό έρωτα και την αγάπη του για μια Ταρσή. Η αναγνώριση του εαυτού μας, μέσα από την αναγνώριση του άλλου και τα όρια της προσωπικής μας βούλησης και ευθύνης είναι τα εσώτερα μοτίβα της παράστασης.

Τη μουσική υπογράφει ο Βαγγέλης Γιαννάκης και τα σκηνικά και τα κοστούμια η Μαρία Πασσαλή.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μαράν Αθά

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 140 '

Η Γιασεμί Κηλαηδόνη υποστασιοποιεί όλα τα πρόσωπα–πρωταγωνιστές που αναδύονται στη μνήμη ενός ενενηντάχρονο μοναχού, όταν ύστερα από εξήντα πέντε χρόνια ηθελημένης σιωπής εξομολογείται, λίγο προτού πεθάνει, τα πεπραγμένα της ζωής του. Η αφήγησή του σχετίζεται με τη φρικτή τιμωρία και τον ευνουχισμό του από τον προστάτη δεσπότη που τον ανέθρεψε και τον προόριζε για τη διαδοχή του, όταν, σταλμένος απ’ αυτόν σ’ ένα απόμακρο χωριό της Θεσσαλίας για να παρακολουθήσει τις μυστικές τελετουργικές συναντήσεις εννέα γυναικών, των Ταρσών, μυείται άθελά του στην γυναικεία απόκρυφη γνώση. Έτσι, του αποκαλύπτεται ένα άγνωστο γοητευτικό σύμπαν που τον οδηγεί στον αληθινό έρωτα και την αγάπη του για μια Ταρσή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.