Τα "Μπλε καστόρινα παπούτσια" για 10 ακόμη παραστάσεις

Το «κλειστόν λόγω διακοπών» θρυλικό μπαρ «Χαβάη» των 4Frontal ανοίγει ξανά τις πόρτες του στο θέατρο Μπέλλος και υποδέχεται τους επίδοξους θαμώνες για ένα σύντομο κύκλο παραστάσεων.

Μπλε καστόρινα παπούτσια

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50, ο Έλβις Πρίσλεϊ ηχογραφεί στην Αμερική την εμβληματική μουσική επιτυχία της εποχής "Blue suede shoes". Fast forward στην Ελλάδα της καινούργιας χιλιετίας, ο Θανάσης Σκρουμπέλος γράφει το έντονα βιωματικό "Μπλε καστόρινα παπούτσια", ενώ η ομάδα 4Frontal διασκευάζει και μεταφέρει το δεύτερο στη σκηνή του θεάτρου Μπέλλος μόλις την περασμένη σεζόν. Η μεγάλη απήχηση που γνώρισε η παράσταση από το αθηναϊκό κοινό οδηγεί ολοταχώς στην επανάληψη της τη φετινή για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, από 11 έως 22 Οκτωβρίου 2023.

Μπλε καστόρινα παπούτσια
© Ελίνα Γιουνανλή

Στην Αθήνα, κάπου στη δεκαετία του ‘60, στα άδυτα του Μεταξουργείου, λειτουργεί το πρώτο μεταπολεμικό μπαρ κονσομασιόν στην Ελλάδα –στα Βαλκάνια ολόκληρα. Αυτό που το έκανε να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα του είδους είναι ότι οι εργαζόμενοι σε αυτό ήταν αποκλειστικά τραβεστί. Με επίκεντρο την "Χαβάη" και φόντο μια ταραγμένη και πολιτικά φορτισμένη εποχή, ξεδιπλώνεται με διονυσιακό τρόπο και με μια υφέρπουσα τραγικότητα η ζωή των νεαρών αγοριών που ντύνονταν γυναίκες "φορούσαν φουρό και ξύριζαν τα πόδια τους κι είχαν φτιάξει βυζιά γυναικεία πάνω στα αντρικά στήθη τους".

Μπλε καστόρινα παπούτσια
© Ελίνα Γιουνανλή

Έχοντας ως σημείο εκκίνησης τον μικρόκοσμο της ιστορικής "Χαβάης" και την πορεία της στα οκτώ χρόνια λειτουργίας, ο Σκρουμπέλος προχωράει στην χαρτογράφηση της μεταπολεμικής και μετεμφυλιακής Ελλάδας, μιας Ελλάδας που ταλανίζεται από τις συγκρούσεις Λαμπράκηδων και παρακράτους, τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, τα πάθη της Αριστεράς, την αμερικανική παρέμβαση και στο επίκεντρο την προβοκάτσια στο Γοργοπόταμο το 1964.

Διαβάστε Επίσης

Οι 4Frontal, πιστοί στην επιλογή τους να αντλούν τη σκηνική πρώτη ύλη από τη λογοτεχνία, δημιουργούν ένα θέαμα ικανό να ανακαλέσει μνήμες στους παλαιότερους αλλά και αρκετό για να συστήσει στους νεότερους μια εποχή. Αυτό το καθόλου αυτονόητα εύκολο εγχείρημα γίνεται πραγματικότητα μέσα από την προσαρμογή του μυθιστορήματος από τη Νεφέλη Μαϊστράλη, τη σκηνοθεσία του Θανάση Ζερίτη –που πραγματοποιεί μια βουτιά σε μια από τις πιο μελάνες σελίδες της νεοελληνικής ιστορίας– αλλά και από τους Σταύρο Γιαννουλάδη, Χάρη Κρεμμύδα, Γιάννη Λατουσάκη, Διονύση Πιφέα, Πάνο Τοψίδη που μαζί τους μεταμορφώνονται επί σκηνής και εναλλάσσονται σε όλους τους ρόλους του σύμπαντος του Σκρουμπέλου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Γεωργίας Μπούρδα, η κινησιολογία της Κατερίνας Φώτη και οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη.

Μπλε καστόρινα παπούτσια
© Ελίνα Γιουνανλή

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Θέατρο «Μπέλλος»

Κέκροπος 1

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Από τη μεγάλη οθόνη στο θεατρικό σανίδι

Υπάρχουν έργα που λατρέψαμε ως ταινίες και τώρα ζωντανεύουν μπροστά μας στη σκηνή, αποκαλύπτοντας μια νέα διάσταση της ιστορίας τους. Ποια είναι και πού παίζονται;

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
24/11/2024

"Ανδρείκελα": Παράσταση θεάτρου ντοκουμέντο στο Κακογιάννη

Στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" παρουσιάζεται το έργο "Ανδρείκελα", που φωτίζει τις ιστορίες και τις σκέψεις πέντε ανδρών που έχασαν τη ζωή τους απρόσμενα.

Μετά τα 50 (δεν) σταματάει: οι νέοι/ες καλλιτέχνες/ιδες βλέπουν το γήρας αλλιώς

Η τρίτη ηλικία αποκτά ορατότητα σε παραστάσεις, βιβλία και έργα τέχνης, χωρίς ταμπού και στερεότυπα, όχι μόνο από ηλικιωμένους αλλά και από νέους και νέες δημιουργούς

Τρία χοροθεατρικά ραντεβού

Τρεις χορογράφοι ρίχνουν το δικό τους φως σε μια σειρά από θέματα που αφορούν την ανθρώπινη οντότητα. Οι παραστάσεις τους κάνουν πρεμιέρα τις επόμενες ημέρες.

Διαχρονικό και επίκαιρο "Τυχερό Λαχείο"

Το σατιρικό διήγημα του Άντον Τσέχωφ "Το Τυχερό Λαχείο" παρουσιάζεται στο Θέατρο 104, με τη σύγχρονη ματιά της Λουκίας Ανάγνου.

Κατερίνα Λέχου: " Δεν σκηνοθετώ τη ζωή μου· τη ζω"

Η Κατερίνα Λέχου μας μιλά για την ηρωίδα που ενσαρκώνει στο έργο "Linda", αναδεικνύει τη δύναμη της τέχνης να μετακινεί, να εμπνέει και να θέτει ερωτήματα για τη ζωή, ενώ μοιράζεται προσωπικές σκέψεις για την ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική επιτυχία και την προσωπική ευτυχία.

Υπάρχει συνταγή για την "Υψηλή Μαγειρική των Σχέσεων";

Η Βίλη Σωτηροπούλου επανέρχεται με την "Υψηλή Μαγειρική των Σχέσεων", μια κωμωδία που συνδυάζει το χιούμορ με τη βαθύτερη ανάλυση των δυναμικών που αναπτύσσονται ανάμεσα στις σχέσεις.