Τι θα δούμε στην Επίδαυρο αυτή την εβδομάδα

Μία τραγωδία και μία τραγικωμωδία με επίκεντρο την μοίρα και την ύπαρξη του ανθρώπου θα ανέβουν στην Επίδαυρο αυτή την εβδομάδα.

Οιδίπους επί Κολωνώ Γίνεται δέντρο το πουλί

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου θα ανέβουν στις 4 και 5 Αυγούστου η τραγωδία του Σοφοκλή "Οιδίπους επί Κολωνώ" και η τραγικωμωδία του Χρήστου Χωμενίδη "Γίνεται δέντρο το πουλί;".

"Οιδίπους επί Κολωνώ"
 

Οιδίπους Επί Κολωνώ
©Πάτροκλος Σκαφίδας

Τον Οιδίποδα υποδύεται ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός, ο οποίος επιστρέφει στην Επίδαυρο μετά από 30 χρόνια σε ένα ρόλο ζωής, πλάι σε έναν εξαιρετικό θίασο με τους Αγγελική Παπαθεμελή, Χρήστο Σαπουντζή, Μάξιμο Μουμούρη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη και Χρήστο Χατζηπαναγιώτη.

Η παράσταση, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σκεύα, αφορά τον γέρο και τυφλό Οιδίπους, ο οποίος φτάνει στην Αθήνα με τη βοήθεια της κόρης του Αντιγόνης. Η άφιξή του θα προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής, όμως ο βασιλιάς Θησέας θα δεχτεί τη φιλοξενία του, καθώς και το αίτημά του να ταφεί εκεί, στο ιερό άλσος των Ευμενίδων, σύμφωνα με χρησμό που του είχε δοθεί. Όπως αναφέρει στο "α" ο ηθοποιός Χρήστος Σαπουντζής, "η τραγωδία έχει να κάνει πολύ και με το πώς δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία σε έναν άνθρωπο που έχει πληγεί από τη μοίρα, αλλά και με το πώς μπορεί να του φερθούμε άσχημα και να του δώσουμε μια να πάει ακόμα πιο κάτω. Ή ακόμα και με το ότι, και να τον βοηθήσουμε, αυτό θα γίνει μόνο όταν υπάρχει από πίσω κάποιο συμφέρον".

Σύμφωνα με την ηθοποιό Αγγελική Παπαθεμελή όλες οι τραγωδίες είναι επίκαιρες στη σύγχρονη εποχή γιατί θίγουν κάποια ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης που δεν αλλάζουν με την εποχή. Συγκεκριμένα, εξηγεί ότι "αυτή η συγκινητική αποδοχή του ξένου, παρά τις συνέπειες, είναι επίσης ένα πάρα πολύ επίκαιρο ζήτημα αν σκεφτούμε τις ροές μεταναστών και τις τραγωδίες που συμβαίνουν. Είναι επίσης, πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι οι ηθοποιοί δουλεύουμε πάνω στα έργα αυτά, άλλοι άνθρωποι τα διαβάζουν, τα βλέπουν, όλοι συγκλονιζόμαστε, όμως η πράξη μας, τελικά, απέχει πάρα πολύ από αυτά που μας συγκινούν".

Διαβάστε Επίσης

Ο πρωταγωνιστής Δημήτρης Καταλειφός σε συνέντευξη του στο "α" χαρακτηρίζει το έργο ως αριστουργηματικό. "Παλιότερα έλεγα ότι ο "Οιδίπους Τύραννος” ήταν το αριστούργημα, τώρα όμως βλέπω ότι ο "Οιδίπους Επί Κολωνώ” είναι ένα εξίσου μεγαλοφυές έργο αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο", αναφέρει.

Στην παράσταση παίζουν επίσης οι ηθοποιοί Γιώργος Νούσης, Νίκος Νίκας, Γιώργος Φριντζήλας, Νίκος Δερτιλής, Γιώργος Μπούτσικας, Πάνος Αποστολόπουλος, Αντώνης Αντωνιάδης και Πάρις Παρασκευάδης.

"Γίνεται δέντρο το πουλί;"
 

ginetaitodentropuli

Εμπνευσμένη από τον "Ίωνα" του Ευριπίδη, η τραγικωμωδία του Χρήστου Χωμενίδη "Γίνεται δέντρο το πουλί;" παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Κύκλου Contemporary Ancients του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και διερευνά μερικά από τα πιο θεμελιώδη και διαχρονικά ζητήματα σε σχέση με τις ρίζες κάθε ανθρώπου, την εξουσία, τον έρωτα, τον πόθο.

Ο σκηνοθέτης, Τάκης Τζαμαργιάς, εμπνέεται από το έργο και δημιουργεί στα αναθήματα του Μαντείου των Δελφών μια παράσταση ευφορικά γλυκόπικρη, που ισορροπεί το κωμικό με το δραματικό, το ανάλαφρο με το σκωπτικό, με πρωταγωνιστή έναν Ίωνα που επιλέγει τη μοναχική και υγιή συμβίωση με τη φύση, τις χαρές της και τα γλέντια της κι αρνείται τη φθορά της εμπλοκής στα κοινά.

Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί: Γεράσιμος Γεννατάς (Ξούθος), Eυγενία Δημητροπούλου (Ήβη), Λένα Δροσάκη (Ζωή), Στέλιος Ιακωβίδης (Πυθία), Γωγώ Μπρέμπου (Κρέουσα), Δημήτρης Φουρλής (Ίων).

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, η παράσταση "διερευνά και αποκαλύπτει πώς οι ρίζες κάθε ανθρώπου, πόσο καθοριστικές για την ύπαρξή του είναι, ιδιαίτερα για κάποιον νέο που μεγάλωσε ως έκθετος", σημειώνοντας ότι "η παράσταση προσπαθεί να φωτίσει τις αναζητήσεις αυτών των αξιών, χωρίς καθόλου να σκιάζει τον ανάλαφρο τόνο του γλεντιού που θέτει εξαρχής ο συγγραφέας με το έργο του".

Διαβάστε Επίσης

Ο συγγραφέας της παράστασης, Χρήστος Χωμενίδης, ανέφερε στο "α" ότι "όλη η προβληματική του έργου και σε μεγάλο βαθμό και της ανθρώπινης κατάστασης είναι αν μπορεί ένας άνθρωπος που είναι δέντρο, δηλαδή που έχει ρίζες, να γίνει πουλί, να πετάει, να φεύγει, να σπάει τις εξαρτήσεις του. Ο δικός μας ήρωας όμως είναι πουλί, δεν είναι δέντρο. Αναρωτιέται αν μπορεί να γίνει δέντρο. Είναι ένα έξυπνο παιδί, το οποίο μεγαλώνει ως προστατευόμενο στο μαντείο των Δελφών, και από τότε που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του αναρωτιέται ποιοι είναι οι γονείς του, αλλά δεν παίρνει απάντηση από πουθενά. Έχει ένα μεγάλο παράπονο, ποιοι είναι οι γονείς του και γιατί τον εγκατέλειψαν, κάνει τα δικά του σενάρια. Κάποια στιγμή εμφανίζονται οι γονείς του, οι οποίοι μάλιστα είναι φορείς πολιτικής εξουσίας, είναι το βασιλικό ζεύγος των Αθηνών. Και τότε η απογοήτευσή του είναι τεράστια".

Εισιτήρια και για τις δύο παραστάσεις μπορείτε να βρείτε εδώ

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Οιδίπους επί Κολωνώ

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Ο Οιδίπους, γέρος και τυφλός, φτάνει στην Αθήνα με τη βοήθεια της κόρης του Αντιγόνης. Η άφιξή του θα προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής, όμως ο βασιλιάς Θησέας θα δεχτεί τη φιλοξενία του, καθώς και το αίτημά του να ταφεί εκεί, στο ιερό άλσος των Ευμενίδων, σύμφωνα με χρησμό που του είχε δοθεί. Σύντομα, στην Αθήνα θα καταφθάσει και η κόρη του Ισμήνη, για να μεταφέρει το μήνυμα ότι οι δύο γιοι του, Ετεοκλής και Πολυνείκης, βρίσκονται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Στον Κολωνό έρχεται και ο Κρέων για να τον πείσει να επιστρέψει, όμως όταν βλέπει ότι τα λόγια του δεν λειτουργούν θα καταφύγει στη βία.

Γίνεται δέντρο το πουλί;

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 105 '

Με αφετηρία τον «Ίωνα» του Ευριπίδη, το πρωτότυπο έργο του γνωστού συγγραφέα, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Κύκλου Contemporary Ancients του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, διερευνά μερικά από τα πιο θεμελιώδη και διαχρονικά ζητήματα σε σχέση με τις ρίζες κάθε ανθρώπου, την εξουσία, τον έρωτα, τον πόθο. Ο σκηνοθέτης εμπνέεται από το έργο και δημιουργεί στα αναθήματα του Μαντείου των Δελφών μια παράσταση ευφορικά γλυκόπικρη, που ισορροπεί το κωμικό με το δραματικό, το ανάλαφρο με το σκωπτικό, με πρωταγωνιστή έναν Ίωνα που επιλέγει τη μοναχική και υγιή συμβίωση με τη φύση, τις χαρές της και τα γλέντια της κι αρνείται τη φθορά της εμπλοκής στα κοινά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μια ζωή - Ο μονόλογος μιας μοδίστρας

Καθηλωτική η Νένα Μεντή σε μια παράσταση-φόρος τιμής στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, που συγκινεί με τον τρόπο που χειρίζεται τη δύναμη της μνήμης. Το κείμενο, παρότι ουσιαστικό, θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη εκφραστική ένταση. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
17/04/2025

Τρεις αδελφές

Μερικά χρόνια μετά τον αξιοσημείωτο "Θείο Βάνια", η Μαρία Μαγκανάρη επιστρέφει στον Τσέχοφ, με ακόμη μία παράσταση συνόλου, βαθιάς τρυφερότητας, ποίησης και ωραίων ερμηνειών. | Powered by Uber

Η Νατάσα Εξηνταβελώνη έρχεται με το "Girls & Boys" από τη Θεσσαλονίκη

Είναι η βία αναπόφευκτο στοιχείο της ανθρώπινης φύσης ή αποτέλεσμα των κοινωνικών και πολιτισμικών συνθηκών, διερωτάται το έργο του γνωστού στο ελληνικό κοινό Ντένις Κέλι, σε σκηνοθεσία της Λητώς Τριανταφυλλίδου.

Μια "Μπουμπού" στο θέατρο Εν Αθήναις

Η Δήμητρα Κολλά ερμηνεύει μια γλυκόπικρη ιστορία βγαλμένη από τις σελίδες της νουβέλας του Δημήτρη Μητσοτάκη, η οποία όμως μιλάει για όλους μας.

11 τελευταίες παραστάσεις για το "Τα πήρες όλα κι έφυγες – Η ζωή του Στράτου Διονυσίου" στο Παλλάς

Last call για την μεγάλη θεατρική επιτυχία του Παλλάς με τον Γιάννη Τσορτέκη στο ρόλο του Στράτου και τους Άγγελο, Στέλιο και Διαμαντή Διονυσίου να τραγουδούν ζωντανά επί σκηνής.

"My fierce ignorant step": Χρήστος Παπαδόπουλος σε παγκόσμια πρεμιέρα στη Στέγη με μια χορευτική έξαψη για τις πρώτες μας φορές

Δέκα χορευτές κινούνται σαν ένα στη νέα παράσταση του καταξιωμένου μινιμαλιστή χορογράφου, "My fierce ignorant step", που μιλά για την κοινή εμπειρία της πρώτης φοράς που συναντηθήκαμε, που γελάσαμε, που ζήσαμε…

Paris Opera Junior Ballet: Η αφρόκρεμα του νεανικού χορού στην Αθήνα

Το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού, κοιτίδα του κλασικού χορού μας συστήνει τη νέα γενιά χορευτών που χορεύει για το μέλλον, την παράδοση και τη ζωή.