Πού θα δούμε τους "Σφήκες" της Λένας Κιτσοπούλου στην Αθήνα;

Μετά την παρουσίασή της στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, η παράσταση πρόκειται να συνεχίσει το ταξίδι της και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας αλλά και εντός της Αττικής. Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες της περιοδείας.

Σφήκες Λένα Κιτσοπούλου © Χρήστος Συμεωνίδης

Οι αμφιλεγόμενοι "Σφήκες" που έκαναν πρεμιέρα την Παρασκευή 14 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, σε μια ελεύθερη διασκευή και σκηνοθεσία της Λένας Κιτσοπούλου πάνω στην αριστοφανική κωμωδία, δίχασαν το κοινό όσο λίγες παραστάσεις τα τελευταία χρόνια, απογοητεύοντας ακόμη και τους πιο ένθερμους θαυμαστές της. Τις δύο τελευταίες ημέρες το διαδίκτυο έχει πλημμυρίσει με σχόλια και κριτικές κάθε είδους, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που αποχώρησαν από τις παραστάσεις στην Επίδαυρο. 

Σφήκες
© Χρήστος Συμεωνίδης

Στόχος της σύγχρονης αυτής μεταγραφής του αριστοφανικού έργου, που ανέβηκε σε συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ, ήταν να στρέψει το βλέμμα προς τα σύγχρονα "κεντριά", στα λαϊκά δικαστήρια που στήνονται στις τηλεοπτικές εκπομπές και στα σόσιαλ μίντια, με αφορμή την κωμωδία που επικεντρώνεται στη διάβρωση του δικαστικού συστήματος και τη δικομανία των Αθηναίων, που "δίκαζαν" έναντι ενός ημερήσιου αντιτίμου. Ένας από αυτούς ήταν και ο Φιλοκλέων, ο οποίος αρέσκεται να δικάζει και να καταδικάζει τους πάντες, ενώ ο γιος του προσπαθεί απεγνωσμένα να τον θεραπεύσει από αυτή τη μανία που έχει καταλάβει τους πολίτες. Η επιθεωρησιακού χαρακτήρα παράσταση της Λένας Κιτσοπούλου με το προκλητικό κείμενό της, που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του κοινού και των κριτικών, θα παρουσιαστεί από 22 Ιουλίου σε επιλεγμένα θέατρα της περιφέρειας με τις τελευταίες στάσεις της περιοδείας να είναι προγραμματισμένες για την Αθήνα

Σφήκες
© Χρήστος Συμεωνίδης

Τη μετάφραση υπογράφει ο Στέλιος Χρονόπουλος, ενώ τη μουσική και τη χορογραφία έχουν αναλάβει ο Νίκος Κυπουργός και η Αμάλια Μπένετ, αντίστοιχα. Ερμηνεύουν οι Νίκος Καραθάνος, Λένα Κιτσοπούλου, Γιάννης Κότσιφας, Θάνος Μπίρκος, Δημήτρης Ναζίρης, Πάνος Παπαδόπουλος, Δάφνη Δαυίδ, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Κωνσταντίνος Καπελλίδης, Νίκος Κουσούλης, Αλέξης Κωτσόπουλος (ηλεκτρική κιθάρα, τρομπόνι), Νεφέλη Μαϊστράλη, Σωτήρης Μανίκας, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Ιωάννα Μαυρέα, Στέφανος Πίττας, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Μαριάννα Πουρέγκα και ο Θοδωρής Σκυφτούλης.

Σφήκες
© Χρήστος Συμεωνίδης

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της περιοδείας

22 Iουλίου, Καβάλα - Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
25 Ιουλίου, Θεσσαλονίκη - Θέατρο Δάσους
30 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης
5 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Δίον
6-9 Σεπτεμβρίου, Σχολείον της Αθήνας "Ειρήνη Παπά"
16 Σεπτεμβρίου, Κηποθέατρο Παπάγου
22 Σεπτεμβρίου, Βύρωνας - Θέατρο Βράχων

Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α" για την παράσταση εδώ.

Info: Η παράσταση προτείνεται σε θεατές από 15 ετών και άνω. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το www.n-t.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Σφήκες

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 95 '

Η Λένα Κιτσοπούλου διασκευάζει ελεύθερα την κωμωδία με την οποία ο Αριστοφάνης σατιρίζει τη διάβρωση του δικαστικού συστήματος στην αρχαία Αθήνα. Από τη μια, ένας δικομανής ηλικιωμένος δικαστής που ζει για να καταδικάζει «ενόχους», κι από την άλλη ο απεγνωσμένος γιος του και μια ολόκληρη κοινωνία από Σφήκες: άτομα με «οξύ κεντρί», ακόρεστη όρεξη για κριτική και μηδενική διάθεση για αυτοκριτική. Στην παρούσα εκδοχή, η σκηνοθεσία στρέφει το βλέμμα της στα σύγχρονα «κεντριά», στα λαϊκά δικαστήρια των τηλεοπτικών εκπομπών και των social media. Με καυστικό χιούμορ και σκωπτική διάθεση φωτίζει τη συστημική σήψη, τις κοιμισμένες άμυνες, τον ρατσισμό και τον φανατισμό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.