"Φύση & Άνθρωπος στην Τραγωδία": Ξεκινάει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών

Με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών, ξεκινάει στους Δελφούς το πενθήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σπουδαστές δραματικών σχολών και νέους ηθοποιούς.

Prometheus In Memoriam_Σοφία Χιλλ © Άγγελος Χιλλ

Για ένα πενθήμερο, από τις 27 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου, πενήντα δύο νέοι ηθοποιοί, σπουδαστές και απόφοιτοι δραματικών σχολών, θα καταφτάσουν  στους Δελφούς για να λάβουν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Φύση και Άνθρωπος στην Τραγωδία", που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.  Για ένα πενθήμερο, μέσα από ένα πρόγραμμα εργαστηρίων, διαλέξεων, θεατρικών και εικαστικών περφόρμανς, ντοκιμαντέρ  και παράλληλων καλλιτεχνικών δράσεων,  θα διερευνηθεί η σχέση του Ανθρώπου/Τραγικού Ήρωα με τη Φύση, όπως προκύπτει πρωτίστως μέσα από την αρχαία τραγωδία και τον μύθο.

Το πρόγραμμα των εργαστήριων περιλαμβάνει:

- ο διεθνής βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός διδάσκει τη "Φωνή του/της ηθοποιού στο θέατρο μέσα από το πνεύμα του τραγουδιού  και της τεχνικής του" και παρουσιάζει τη νύχτα της 29ης Ιουνίου τη μουσική  παράσταση  "ὄρφνη" (σκοτάδι)". Τον συνοδεύει το  Ex Silentio ensemble, και σπουδαστές  δραματικών σχολών παρουσιάζουν αποσπάσματα Ορφικών Ύμνων 

 - ο Σάββας Στρούμπος,  σκηνοθέτης- ηθοποιός, καλλιτεχνικός διευθυντής  της ομάδας Σημείο Μηδέν και συνεργάτης του θεάτρου Άττις, διδάσκει  την "Επιστροφή του Διόνυσου" τη μέθοδο του   Θεόδωρου Τερζόπουλου. Συνεργάτης του ο ταλαντούχος νέος ηθοποιός Giulio Germano Cervi.

- ο Mattia-Sebastiano Giorgetti, σκηνοθέτης & ηθοποιός, συνεργάτης του θεάτρου SCOT (Suzuki Company of Toga) και  διευθυντής εκπαίδευσης στο Centro Teatro Attivo, διδάσκει τη μέθοδο του Tadashi Suzuki  στην εκπαίδευση του ηθοποιού με συνεργάτη τον ηθοποιό Αναστάση Ροϊλό.

Σάββας Στρούμπος
© Marina Carluccio
Σάββας Στρούμπος

- στους κήπους του συνεδριακού κέντρου, πάνω στον κορμό ενός πεύκου ο εικαστικός  Φίλιππος Τσιτσόπουλος  προβάλλει τη βιντεοεγκατάσταση "Ο Μάκβεθ και η οικολογία: Το δάσος πηγαίνει στους Δελφούς" .

- στις 30 Ιουνίου, στο φυσικό φως του ηλιοβασιλέματος, παρουσιάζεται η μουσική περφόρμανς  "Προμηθέας In memoriam", πρωτότυπη ηλεκτροακουστική σύνθεση του Παναγιώτη Βελιανίτη με την ηθοποιό του θεάτρου Άττις, Σοφία Χιλλ, που ερμηνεύει αποσπάσματα από τον "Προμηθέα Δεσμώτη" του Αισχύλου.

Το πρόγραμμα κλείνει το Σάββατο 1 Ιουλίου με προβολή αποσπασμάτων της νέας ταινίας- ντοκιμαντέρ του Βλαδίμηρου Νικολούζου "Η χώρα των λησμονημένων τραγουδιών", κινηματογραφική περιπλάνηση στα τραγούδια, τις σαμανικές και τελετουργικές πρακτικές των ιθαγενών του μεγάλου δάσους του Αμαζονίου.

Ο Μάκβεθ και η οικολογία: Το δάσος πηγαίνει στους Δελφούς
"Ο Μάκβεθ και η οικολογία: Το δάσος πηγαίνει στους Δελφούς"

Επίσης, στις συζητήσεις της στρογγυλής τράπεζας  (30 Ιουνίου-1 Ιουλίου) συμμετέχουν οι: Vicky Angelaki, Παναγιώτης Βελιανίτης, Constantina Bordin, Freddy Decreus, Clare Finburgh Delijani, Mattia-Sebastian Giorgetti, Gina d’ Harte, Γιώργος Ζαμπουλάκης, Ιωάννης Μ. Κωνσταντάκος, Carl Lavery, Frank Raddatz, Γιώργος Σαμπατακάκης, Σάββας Στρούμπος, Πηνελόπη Χατζηδημητρίου.

Καθοριστικής σημασίας στην  διαμόρφωση του σκεπτικού και στην οργάνωση  του προγράμματος  υπήρξε η  παρουσία του σκηνοθέτη  Θεόδωρου Τερζόπουλου, παλαιού φίλου και συνεργάτη του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Η χώρα των λησμονημένων τραγουδιών
© ΒλαδίμηροςΝικολούζος – DEEP FOREST FOUNDATION
"Η χώρα των λησμονημένων τραγουδιών"

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών

Η φετινή διοργάνωση αποτελεί το πέμπτο κατά σειρά εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών για νέους ηθοποιούς και σπουδαστές Δραματικών Σχολών (με μικρή διακοπή το 2020 λόγω της πανδημίας), που εγκαινιάστηκε το 2018 με στόχο να φέρει σε επαφή τη νεότερη γενιά με τα σύγχρονα ρεύματα στο θέατρο και τη μέθοδο εργασίας μεγάλων δασκάλων του παγκόσμιου θεάτρου (2018:  "Η Επιστροφή του Διόνυσου" προς τιμήν του Θεόδωρου Τερζόπουλου, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση/  2019 αφιέρωμα στον EugenioBarba ("Όντιν και Διόνυσος: Το πνεύμα του εργαστηρίου")/ 2021 "Ο AnatoliVasiliev στους Δελφούς"/ 2022 στον Grotowski: NextQuestions, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Grotowski στο Wroclaw) .

Όπως πολύ χαρακτηριστικά σημειώνει η Πηνελόπη Χατζηδημητρίου, διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου  και ακαδημαϊκή σύμβουλος του προγράμματος "σημαντικές ακαδημαϊκές φωνές από τον ευρωπαϊκό χώρο του θεάτρου και της οικοκριτικής επικεντρώνονται στα δραματικά κείμενα, με αφετηρία την αρχαία ελληνική τραγωδία, σε παραστάσεις, σκηνοθέτες και μεθόδους υποκριτικής, αλλά όλοι εξετάζουν τις ποικίλες παραμέτρους και εκφάνσεις του θεάτρου και της φύσης. Θέτουν επί τάπητος το ρόλο του θεάτρου στα περιβαλλοντικά προβλήματα που σήμερα έχουν το χαρακτήρα του κατεπείγοντος".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η ομάδα Εν Δυνάμει και το νέο συμπεριληπτικό art project "Ι Got it Tho" | "Κι όμως Το’χω"

Μια σπονδυλωτή καλλιτεχνική πρωτοβουλία με στόχο την προώθηση της πολιτιστικής αφήγησης που εστιάζει στην ενδυνάμωση, την ανθεκτικότητα και την ενωτική δύναμη που προσφέρει η σύγχρονη τέχνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Εναέριες ακροβατικές χορογραφίες στο Christmas Theater

Το "Flying Fairy Chinese Acrobatic Show" έρχεται από την μακρινή Κίνα, φιλοξενείται στο Christmas Theater και απευθύνεται σε όλη την οικογένεια.

Ο Δημήτρης Μυλωνάς μας μιλά για τη συνάντηση του με τους "Ήρωες"

Ποιοι είναι οι "Ήρωες" που έγιναν η αφορμή να βρεθούν στη σκηνή οι βετεράνοι ηθοποιοί Αρζόγλου, Βαλαβανίδης και Σκουρολιάκος; Ο σκηνοθέτης της παράστασης που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο μας τους συστήνει.

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 21 έως 27 Νοεμβρίου και αξίζουν.

Η αξία της ζωής

Ο πόνος είναι αναπόφευκτος, όμως η αξία της ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη μοιάζει να λέει η Αμερικανίδα συγγραφέας, μέσα από την ιστορία δύο ζευγαριών που βιώνουν πολλαπλές απώλειες. Το σκηνοθετεί ο Σωτήρης Τσαφούλιας δίνοντας προβάδισμα στις ερμηνείες. | Powered by Uber

Γυάλινος κόσμος

Πολύ ενδιαφέρουσα, αν και συζητήσιμη, προσέγγιση του αριστουργήματος του Τενεσί Ουίλιαμς. Μέσα σε μια απογυμνωμένη συνθήκη, το έργο κατεβαίνει στην πλατεία ακέραιο, δείχνει σαν να φωτίζεται εκ νέου, ενώ οι ερμηνείες κάνουν το όλο εγχείρημα να δικαιώνεται. | Powered by Uber

Γιώργος Μπένος: "Δεν υπάρχει λόγος να ανέβουμε πάνω σε μία σκηνή αν δεν έχουμε να πούμε κάτι στον κόσμο"

Ο νέος και πολύ ταλαντούχος ηθοποιός Γιώργος Μπένος μάς μίλησε σε μια συζήτηση εφ όλης της ύλης για τις θεατρικές παραστάσεις "Blue train" και "Φάλαινα" που πρωταγωνιστεί φέτος αλλά και την πολυαναμενόμενη επιστροφή του "Maestro".