Οι "Πέρσες" και η "Αντιγόνη" του Σάββα Στρούμπου σε περιοδεία

Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης μαζί με την Ομάδα Σημείο Μηδέν φέρνουν δύο κορυφαίες παραστάσεις αρχαίου δράματος σε δύο ανοιχτά θέατρα της Αττικής, όπως και σε άλλες πόλεις αλλά και στο εξωτερικό.

Πέρσες - Αντιγόνη Σημείο Μηδέν

Η Ομάδα Σημείο Μηδέν και ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος ανακοινώνουν το πρόγραμμα της καλοκαιρινής περιοδείας τους, εντός και εκτός Ελλάδας, με τις παραστάσεις "Πέρσες" του Αισχύλου και "Αντιγόνη (β’ εκδοχή)" του Σοφοκλή.

Πρώτος σταθμός για τους "Πέρσες” του Αισχύλου θα είναι το Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα την Τρίτη 11 Ιουλίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ "Στη σκιά των βράχων". Στη συνέχεια η παράσταση θα παρουσιαστεί στην Πρέβεζα (Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης) αλλά και στη Θεσσαλονίκη (Θέατρο Δάσους).

Πέρσες
Γιάννης Χατζηαντωνίου©

Στην παράσταση ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Ρόζυ Μονάκη, Έβελυν Ασουάντ, Μπάμπης Αλεφάντης, Άννα Μαρκά Μπονισέλ, Έλλη Ιγγλίζ και ο Ντίνος Παπαγεωργίου. Η σκηνική εγκατάσταση και τα κοστούμια φέρουν την υπογραφή της Κατερίνας Παπαγεωργίου, οι φωτισμοί του Κώστα Μπεθάνη και το ηχοτοπίο του Ζήση Σέγκλια. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα.

Αντιγόνη Σημείο μηδέν
© Tsoutsas Laskaris

Εκτός από τους "Πέρσες" του Αισχύλου, η Ομάδα Σημείο Μηδέν θα παρουσιάσει –για μία τελευταία παράσταση την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου– την Αντιγόνη του Σοφοκλή (εκδοχή β΄), στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ομάδα Σημείο Μηδέν πρωτοπαρουσίασε την Αντιγόνη το 2019 και έκτοτε η παράσταση έχει ταξιδέψει σε πολλούς και σημαντικούς σταθμούς ανά την Ελλάδα καθώς και στην Κύπρο σε συνεργασία με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η παράσταση τιμήθηκε από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών με το Βραβείο Αρχαίου Δράματος 2020-2021.

Επί σκηνής εμφανίζονται η Έβελυν Ασουάντ και ο Κωνσταντίνος Γώγουλος στους ρόλους της Αντιγόνης και του Κρέοντα, καθώς και η Έλλη Ιγγλίζ, ο Γιάννης Γιαραμαζίδης, η Ρόζυ Μονάκη, η Άννα Μαρκά – Μπονισέλ, ο Μπάμπης Αλεφάντης και ο Ντίνος Παπαγεωργίου. Ο Λεωνίδας Μαριδάκης επιμελήθηκε τη μουσική, ο Κώστας Μπεθάνης τους φωτισμούς και ο σκηνοθέτης τα κοστούμια καθώς και τη διαμόρφωση του χώρου. Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Δημητριάδη.

Οι δύο παραστάσεις θα παρουσιαστούν και εκτός συνόρων και συγκεκριμένα στην Αυστρία (18/8 - 19/8 αντίστοιχα).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Αντιγόνη

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 95 '

Η παράσταση είναι το αποτέλεσμα ενός πολύμηνου ερευνητικού εργαστηρίου πάνω στην αρχαία τραγωδία, που αντιμετωπίζει την «Αντιγόνη» ως ένα έργο για την επανεκκίνηση της ζωής μετά τον πόλεμο.

Πέρσες

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 80 '

Η παράσταση της Ομάδας Σημείο Μηδέν είναι το αποτέλεσμα πολύμηνου εργαστηρίου πάνω στην αρχαία τραγωδία. Βάση της ερευνητικής διαδικασίας αποτελεί η μέθοδος ψυχοφυσικής εκπαίδευσης ηθοποιών του Θεόδωρου Τερζόπουλου. Στην παράσταση συμμετέχουν έξι ηθοποιοί οι οποίοι αποτελούν όλοι μαζί τον χορό, μέσα από τον οποίο αναδύονται τα πρόσωπα της τραγωδίας. Οι “Πέρσες” αποτελούν την πρώτη τραγωδία που αντλεί τη θεματολογία της από γεγονότα ιστορικά (και μάλιστα μόνο κατά οκτώ χρόνια προγενέστερα από την παρουσίασή της στο κοινό) καθώς πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται για τη συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα, μάχη στην οποία είχε λάβει μέρος ο ίδιος ο συγγραφέας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
15/07/2024

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.

Φεστιβάλ Αθηνών: Στην Παλαιά Βουλή έρχεται η παράσταση "Ετυμολογίες"

Ρένη Πιττακή και Αγγελική Παπούλια πρωταγωνιστούν στο νέο έργο του Ευθύμη Φιλίππου σε ένα κτίριο-ορόσημο της ελληνικής ιστορίας.