Η Ομάδα Σημείο Μηδέν και ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος ανακοινώνουν το πρόγραμμα της καλοκαιρινής περιοδείας τους, εντός και εκτός Ελλάδας, με τις παραστάσεις "Πέρσες" του Αισχύλου και "Αντιγόνη (β’ εκδοχή)" του Σοφοκλή.
Πρώτος σταθμός για τους "Πέρσες” του Αισχύλου θα είναι το Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα την Τρίτη 11 Ιουλίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ "Στη σκιά των βράχων". Στη συνέχεια η παράσταση θα παρουσιαστεί στην Πρέβεζα (Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης) αλλά και στη Θεσσαλονίκη (Θέατρο Δάσους).
Στην παράσταση ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Ρόζυ Μονάκη, Έβελυν Ασουάντ, Μπάμπης Αλεφάντης, Άννα Μαρκά Μπονισέλ, Έλλη Ιγγλίζ και ο Ντίνος Παπαγεωργίου. Η σκηνική εγκατάσταση και τα κοστούμια φέρουν την υπογραφή της Κατερίνας Παπαγεωργίου, οι φωτισμοί του Κώστα Μπεθάνη και το ηχοτοπίο του Ζήση Σέγκλια. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα.
Εκτός από τους "Πέρσες" του Αισχύλου, η Ομάδα Σημείο Μηδέν θα παρουσιάσει –για μία τελευταία παράσταση την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου– την Αντιγόνη του Σοφοκλή (εκδοχή β΄), στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ομάδα Σημείο Μηδέν πρωτοπαρουσίασε την Αντιγόνη το 2019 και έκτοτε η παράσταση έχει ταξιδέψει σε πολλούς και σημαντικούς σταθμούς ανά την Ελλάδα καθώς και στην Κύπρο σε συνεργασία με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η παράσταση τιμήθηκε από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών με το Βραβείο Αρχαίου Δράματος 2020-2021.
Επί σκηνής εμφανίζονται η Έβελυν Ασουάντ και ο Κωνσταντίνος Γώγουλος στους ρόλους της Αντιγόνης και του Κρέοντα, καθώς και η Έλλη Ιγγλίζ, ο Γιάννης Γιαραμαζίδης, η Ρόζυ Μονάκη, η Άννα Μαρκά – Μπονισέλ, ο Μπάμπης Αλεφάντης και ο Ντίνος Παπαγεωργίου. Ο Λεωνίδας Μαριδάκης επιμελήθηκε τη μουσική, ο Κώστας Μπεθάνης τους φωτισμούς και ο σκηνοθέτης τα κοστούμια καθώς και τη διαμόρφωση του χώρου. Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Δημητριάδη.
Οι δύο παραστάσεις θα παρουσιαστούν και εκτός συνόρων και συγκεκριμένα στην Αυστρία (18/8 - 19/8 αντίστοιχα).
Περισσότερες πληροφορίες
Πέρσες
Η παράσταση της Ομάδας Σημείο Μηδέν είναι το αποτέλεσμα πολύμηνου εργαστηρίου πάνω στην αρχαία τραγωδία. Βάση της ερευνητικής διαδικασίας αποτελεί η μέθοδος ψυχοφυσικής εκπαίδευσης ηθοποιών του Θεόδωρου Τερζόπουλου. Στην παράσταση συμμετέχουν έξι ηθοποιοί οι οποίοι αποτελούν όλοι μαζί τον χορό, μέσα από τον οποίο αναδύονται τα πρόσωπα της τραγωδίας. Οι “Πέρσες” αποτελούν την πρώτη τραγωδία που αντλεί τη θεματολογία της από γεγονότα ιστορικά (και μάλιστα μόνο κατά οκτώ χρόνια προγενέστερα από την παρουσίασή της στο κοινό) καθώς πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται για τη συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα, μάχη στην οποία είχε λάβει μέρος ο ίδιος ο συγγραφέας.
Αντιγόνη
Η παράσταση είναι το αποτέλεσμα ενός πολύμηνου ερευνητικού εργαστηρίου πάνω στην αρχαία τραγωδία, που αντιμετωπίζει την «Αντιγόνη» ως ένα έργο για την επανεκκίνηση της ζωής μετά τον πόλεμο.