"Don’t look back": Μπήκαμε στο ξενοδοχείο των χαμένων ερώτων που δημιούργησε ο Γιάννης Χουβαρδάς

Είδαμε την site specific παράσταση που δίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Don't look back John Kouskoutis©

Φανταστείτε ένα ξενοδοχείο, όχι πάνω στη γη, που φιλοξενεί παράξενους ανθρώπους. Φανταστείτε πως εισέρχεστε αυτοβούλως στον Κάτω Κόσμο για να τους συναντήσετε, άνδρες και γυναίκες που επέστρεψαν –ή ποτέ δεν έφυγαν- για μια τελευταία συνάντηση με το αγαπημένο τους πρόσωπο. Φανταστείτε πως σας υποδέχεται στη ρεσεψιόν ένα ζευγάρι με όψη νεκρικών ανδρείκελων (Ιωάννα Κολλιοπούλου, Αποστόλης Τότσικας), αφού πρώτα σας καλωσορίσει η ψιλόλιγνη φιγούρα του πορτιέρη, ο Χάρων (Δημήτρης Παπανικολάου), που ψάχνει ανάμεσά σας τη χαμένη του Ευρυδίκη. Φανταστείτε ένα υπέροχο στη φθορά του lobby και δύο ζευγάρια, δύο διαφορετικών γενεών (Ράνια Οικονομίδου-Παντελής Παπαδόπουλος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη-Κώστας Κορωναίος), να αναμετρώνται με τον έρωτά και τον οριστικό χωρισμό τους.

Dont' look back
John Kouskoutis©

Φανταστείτε την ιστορία του Ορφέα και της Ευρυδίκης σε κάθε ένα από τα ζευγάρια που θα συναντήσετε στα δωμάτια αυτού του ξενοδοχείου. Του Hotel Spectre. Θα περιδιαβείτε σε δωμάτια που κρύβουν δραματικές ιστορία έρωτα, χωρισμού, πόνου, θανάτου. Θα ξαποστάσετε στο μπαρ, όπου ένα ανδρόγυνο αλλόκοτο πλάσμα (Στεφανία Γουλιώτη) θα σας αφηγηθεί τη δική του σπαρακτική ιστορία έρωτα και χωρισμού, που έχει αναφορές στην κατά Πλάτωνα ιδέα του "ανδρόγυνου" - συνδυασμό του αρσενικού και του θηλυκού σε ένα ον. Θα δείτε άνδρες (Έκτορας Λυγίζος) να επιστρέφουν σε μια οριστική συνάντηση με την αγαπημένη τους, υπερήλικες να πλαγιάζουν δίπλα στις φωτογραφίες τους (Γιάννης Βογιατζής), γυναίκες να επιλέγουν την αυτοχειρία από τον καταναγκαστικό χωρισμό (Πηνελόπη Τσιλίκα).

Don't look back
John Kouskoutis©

Η παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά (σύλληψη, κείμενο, σκηνοθεσία) μέσα στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας (που διαμορφώθηκε συγκλονιστικά από την Εύα Μανιδάκη) είναι μία μοναδικής συγκινησιακής φόρτισης βιωματική εμπειρία που αντλεί από δεκάδες διαθεματικές αναφορές της παγκόσμιας τέχνης για να μιλήσει στον καθένα ξεχωριστά, είναι μια εξύμνηση του συγκλονιστικού συναισθήματος του έρωτα, μία καθαρτήρια τελετουργία. Μία προσωπική –για τον κάθε θεατή ατομικά- κατάβαση στα βαθύτερα επίπεδα των συναισθημάτων του, που δομείται πολύ προσεχτικά μέσα από μια διαδικασία αυτοσυγκέντρωσης και αποκοπής από τις τυχόν διασπαστικές παρεμβάσεις του περιβάλλοντα χώρου (κάτι που επιτυγχάνεται με την εγκατάλειψη των κινητών τηλεφώνων στην έξοδο του χώρου και με τη χρήση μασκών από τους θεατές).

Don't look back
John Kouskoutis©

Είναι μια κατάβαση που εξυψώνει και λυτρώνει, που λειτουργεί ως καταφύγιο και παρηγοριά, ένα ξενοδοχείο ζωντανών νεκρών  από το οποίο δεν θέλεις να βγεις. Γιατί όταν βγεις σε περιμένει η απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα: στο γλέντι του σύγχρονου γάμου που σε περιμένει στο κλείσιμο της παράστασης, όταν πάνω στους ρυθμούς ενός τσάμικου αποδομείται μπροστά στα μάτια σου όλη η υποκρισία της πραγματικής ζωής, έξω από το παρηγορητικό πλαίσιο του μύθου.

Don't look back
John Kouskoutis©

Στην παράσταση ερμηνεύουν επίσης η Καλλιόπη Σίμου, ο Σπύρος Ντόγκας και η Κωνσταντίνα Βέρρου. Στη δραματουργία συνεργάστηκε η Έρι Κύργια, τα υπέροχα κοστούμια είναι της Ιωάννας Τσάμη, η μουσική σύνθεση του Θοδωρή Οικονόμου, οι ευστοχότατοι φωτισμοί της Χριστίνας Θανάσουλα, η κίνηση της Μαρκέλλας Μανωλιάδη.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Don't look back

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 90 '

Οι αποθήκες του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας μεταμορφώνονται στο ξενοδοχείο - φάντασμα «Hotel Spectre», όπου τα φαντάσματα των μυθικών εραστών Ορφέα και Ευρυδίκης ζωντανεύουν τις μοιραίες στιγμές του έρωτά τους, μέσα από μια ονειρική διαδρομή που καταργεί τα όρια μεταξύ ηθοποιού και θεατή και δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να πάρει κρίσιμες αποφάσεις σε κομβικά σημεία της περιήγησής του. Η προτροπή του Πλούτωνα στον Ορφέα να μην κοιτάξει πίσω στην πορεία του προς τον Κάτω Κόσμο προκειμένου να φέρει πίσω την αγαπημένη του Ευρυδίκη, αποτελεί πηγή έμπνευσης για την παράσταση, παράλληλα με άλλες διάσημες τραγικές ιστορίες αγάπης που αποτυπώνονται σε όλες τις μορφές τέχνης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Από τη μεγάλη οθόνη στο θεατρικό σανίδι

Υπάρχουν έργα που λατρέψαμε ως ταινίες και τώρα ζωντανεύουν μπροστά μας στη σκηνή, αποκαλύπτοντας μια νέα διάσταση της ιστορίας τους. Ποια είναι και πού παίζονται;

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
24/11/2024

"Ανδρείκελα": Παράσταση θεάτρου ντοκουμέντο στο Κακογιάννη

Στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" παρουσιάζεται το έργο "Ανδρείκελα", που φωτίζει τις ιστορίες και τις σκέψεις πέντε ανδρών που έχασαν τη ζωή τους απρόσμενα.

Μετά τα 50 (δεν) σταματάει: οι νέοι/ες καλλιτέχνες/ιδες βλέπουν το γήρας αλλιώς

Η τρίτη ηλικία αποκτά ορατότητα σε παραστάσεις, βιβλία και έργα τέχνης, χωρίς ταμπού και στερεότυπα, όχι μόνο από ηλικιωμένους αλλά και από νέους και νέες δημιουργούς

Τρία χοροθεατρικά ραντεβού

Τρεις χορογράφοι ρίχνουν το δικό τους φως σε μια σειρά από θέματα που αφορούν την ανθρώπινη οντότητα. Οι παραστάσεις τους κάνουν πρεμιέρα τις επόμενες ημέρες.

Διαχρονικό και επίκαιρο "Τυχερό Λαχείο"

Το σατιρικό διήγημα του Άντον Τσέχωφ "Το Τυχερό Λαχείο" παρουσιάζεται στο Θέατρο 104, με τη σύγχρονη ματιά της Λουκίας Ανάγνου.

Κατερίνα Λέχου: " Δεν σκηνοθετώ τη ζωή μου· τη ζω"

Η Κατερίνα Λέχου μας μιλά για την ηρωίδα που ενσαρκώνει στο έργο "Linda", αναδεικνύει τη δύναμη της τέχνης να μετακινεί, να εμπνέει και να θέτει ερωτήματα για τη ζωή, ενώ μοιράζεται προσωπικές σκέψεις για την ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική επιτυχία και την προσωπική ευτυχία.

Υπάρχει συνταγή για την "Υψηλή Μαγειρική των Σχέσεων";

Η Βίλη Σωτηροπούλου επανέρχεται με την "Υψηλή Μαγειρική των Σχέσεων", μια κωμωδία που συνδυάζει το χιούμορ με τη βαθύτερη ανάλυση των δυναμικών που αναπτύσσονται ανάμεσα στις σχέσεις.