Στο πλαίσιο του αφιερώματος "Viva l’Italia", η σκηνή του Ολύμπια - Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας" πρόκειται να φιλοξενήσει δύο μοναδικές παραστάσεις θεάτρου από την ιταλική κολεκτίβα "Anagoor". Η γνωστή στο ευρωπαϊκό κοινό ομάδα δανείζεται εικόνες και σύμβολα του παγκόσμιου πολιτισμού και επιχειρεί ένα ταξίδι στη συλλογική μνήμη μέσα από τα έργα της, σε σκηνοθεσία του Σιμόνε Ντεράι.
Στην περφόρμανς "Αποκάλυψη: Επτά διαλογισμοί γύρω από τον Giorgione" (27/4) το κοινό θα μεταφερθεί στη Βενετία του 15ου αιώνα, για να παρακολουθήσει τη ζωή του ζωγράφου Τζόρτζιο ντα Καστελφράνκο ή Τζορτζόνε, όπως έγινε γνωστός. Με αφορμή τον πίνακα του Τζορτζόνε "Η καταιγίδα", η ομάδα παρουσιάζει τον ζωγράφο της ύστερης Αναγέννησης μέσα από μια αιρετική ματιά: Μπροστά σε δύο οθόνες ένας αφηγητής ανασυνθέτει μέσα από λέξεις, ντοκουμέντα, ποιητικούς στίχους και εικόνες έργων του καλλιτέχνη, θραύσματα της Βενετίας των αρχών του 15ου και του 16ου αιώνα. Το κείμενο είναι των Λάουρα Κουτσίνο και Σιμόνε Ντεράι. Ερμηνεύει ο Μάρκο Μενεγκόνι.
Στις 28 του μήνα, οι "Anagoor" παρουσιάζουν το "L'Italiano e ladro: Pier Paolo Pasolini", στα ελληνικά "O Ιταλός είναι κλέφτης". Το σχεδόν άγνωστο λογοτέχνημα του εμβληματικού Πιέρ Πάολο Παζολίνι έρχεται στη σκηνή σαν έκρηξη, με τη συνοδεία ενός σάουντρακ από τον Mauro Martinuz. Ένα κράμα λόγου και εικόνας, ήχου και πόνου, μια έκφραση της εξουσίας και των τρόπων με τους οποίους οι άνθρωποι υποκύπτουν σε αυτήν, η οποία καταλήγει σε ένα επιθετικό, ακόμη και ανησυχητικό κρεσέντο.
Περισσότερες πληροφορίες
Αποκάλυψη: Επτά διαλογισμοί γύρω από τον Giorgione
Η γνωστή στο ευρωπαϊκό κοινό κολεκτίβα Anagoor δανείζεται εικόνες και σύμβολα του παγκόσμιου πολιτισμού και επιχειρεί ένα ταξίδι στη συλλογική μνήμη μέσα από τα έργα της. Με αφορμή τον πίνακα του Τζορτζόνε «Η καταιγίδα», η ιταλική ομάδα παρουσιάζει τον ζωγράφο της ύστερης Αναγέννησης μέσα από μια αιρετική ματιά: Μπροστά σε δύο οθόνες ένας αφηγητής ανασυνθέτει μέσα από λέξεις, ντοκουμέντα, ποιητικούς στίχους και εικόνες έργων του καλλιτέχνη, θραύσματα της Βενετίας στις αρχές του 15ου και του 16ου αιώνα.
L’ Italiano e ladro: Pier Paolo Pasolini
Η γνωστή στο ευρωπαϊκό κοινό κολεκτίβα Anagoor δανείζεται εικόνες και σύμβολα του παγκόσμιου πολιτισμού και επιχειρεί ένα ταξίδι στη συλλογική μνήμη μέσα από τα έργα της. Η ιταλική ομάδα φέρνει στο φως ένα ελάχιστα γνωστό ημιτελές ποιητικό κείμενο του αιρετικού του ιταλικού σινεμά, Πιερ Πάολο Παζολίνι, και δημιουργεί ένα έργο βγαλμένο από το εργαστήριο του συγγραφέα. Λόγος, εικόνα και ένα πρωτότυπο soundtrack (Mauro Martinuz) επιστρατεύονται στο έργο με τον εμβληματικό τίτλο «O Ιταλός είναι κλέφτης» που μιλάει για την εξουσίας και τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι υποκύπτουν σε αυτήν.