Ποιοι είναι οι φιλέλληνες του 21ου αιώνα; Η απάντηση στο Από Μηχανής Θέατρο

Ένα κωμικό θρίλερ για το τέλος του κόσμου είναι η παράσταση «Εμείς, οι ημιάνθρωποι του πουθενά (Philellines #21ος)” που σκηνοθετεί η Ελένη Μποζά, αντλώντας από το μυθιστόρημα της Μιμίκας Κρανάκη, «Φιλέλληνες, Είκοσι τέσσερα γράμματα μιας Οδύσσειας».

Εμείς οι ημιάνθρωποι του πουθενά Alex Kat©

"Εμείς, οι ημιάνθρωποι του πουθενά (Philellines #21ος)” είναι ο τίτλος της παράστασης που σκηνοθετεί πάνω σε μια δική της ιδέα η Ελένη Μποζά στο Από Μηχανής Θέατρο. Πρόκειται για ένα κωμικό θρίλερ για το τέλος του κόσμου, βασισμένο σε θραύσματα από το μυθιστόρημα της Μιμίκας Κρανάκη, "Φιλέλληνες, Είκοσι τέσσερα γράμματα μιας Οδύσσειας" που κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 27 Απριλίου με τους Νίκο Γιαλελή, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Τρύφωνα Ζάχαρη, Διονύση Πιφέα, Θεοδόση Σκαρβέλη, Ναταλία Στυλιανού και Μαρία Φωτεινοπούλου

Εμείς οι ημιάνθρωποι του πουθενά
Alex Kat©

Η ιστορία

Δεν έχει σημασία το γιατί… Σε έναν ξεχαρβαλωμένο πια κόσμο, τώρα ή λίγο αργότερα και σε έναν τόπο που θα μπορούσε να είναι εδώ ή κάπου αλλού… επτά άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι, περιμένουν ένα διαστημόπλοιο που θα έρθει να τους σώσει… Με άφθονο χρόνο και ελάχιστες προμήθειες αναγκάζονται να συνυπάρξουν... Και διασκεδάζουν αναμασώντας ανέκδοτα, αναμνήσεις, πεποιθήσεις, λάθη και συνθήματα… Μια υποψία κλοπής ανάμεσα τους, οδηγεί στην ανακάλυψη ενός άχρηστου  - για τον παρόν και το μέλλον τους - θησαυρού, κληρονομιά για τον επόμενο πλανήτη! Ένας πάκος γράμματα, με διευθύνσεις, ονόματα και γραμματόσημα, αποκαλύπτει κομμάτια προσωπικών ιστοριών, ανθρώπων πεθαμένων εδώ και καιρό. Σε έναν τόπο που λεγόταν Ελλάδα... κάποτε... κάποιοι... μόχθησαν.. έζησαν, αγωνίστηκαν, σκοτώθηκαν, ίδρωσαν, ονειρεύτηκαν, αγάπησαν κι αγαπήθηκαν, μετανάστευσαν, εξορίστηκαν, επέστρεψαν ή ξανάφυγαν... Οι εξελίξεις που πυροδοτούνται θα είναι γεμάτες εκπλήξεις και οι ήρωες μας θα βρεθούν αντιμέτωποι με το εξής ερώτημα: Μήπως τελικά το τέλος του κόσμου είναι μια δικαιολογία;

Εμείς οι ημιάνθρωποι του πουθενά
Alex Kat©

Λίγα λόγια για την Μιμίκα Κρανάκη

Η σημαντική αυτή ελληνίδα διανοούμενη, είναι μία από τους εμβληματικούς εκπροσώπους της γενιάς του "Ματαρόα". Το γνωστό ιστορικό γεγονός της φυγάδευσης - τον Δεκέμβριο του ’45, της πιο δυναμικής και πολλά υποσχόμενης μερίδας της τότε ελληνικής νεολαίας, σε μια κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας - προάγγελο της επώδυνης εμφυλιακής περιόδου, μπορεί μεν να είχε αρνητικές επιπτώσεις στην συνέχεια της σύγχρονης ελληνικής πολιτισμικής ιστορίας, από την άλλη εμπλούτισε και ισχυροποίησε την ευρωπαϊκή διανόηση. Η Κρανάκη που έζησε και πέθανε στο Παρίσι, δίδαξε γερμανική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ και ασχολήθηκε με την λογοτεχνία. Οι θεματικές που την απασχολούν χτίζονται πάνω στην έννοια της "ξενικότητας". Τα κείμενα της, αποκτούν σχεδόν προφητικό χαρακτήρα σε σχέση με την σημερινή εποχή που σπαράσσεται από τεκτονικές αλλαγές στη δομή των ανθρώπινων κοινωνιών. Τα πρώτα χρόνια της Γαλλίας, παρακολουθεί τις φιλοσοφικές διαλέξεις στη Σορβόννη, γνωρίζει τον Αντρέ Μπρετόν και αργότερα τον Ζαν-Πολ Σαρτρ, μαζί με τους Αξελό, Καστοριάδη και Παπαϊωάννου, αποτέλεσαν την "ομάδα των φιλοσόφων" των υποτρόφων του "Ματαρόα". Αργότερα συμμετείχε ενεργά στον Μάη του ‘68.
Το 1992, εκδίδεται από τις εκδόσεις Ίκαρος το τελευταίο της μυθιστόρημα "Φιλέλληνες, Είκοσι τέσσερα γράμματα μιας Οδύσσειας", το οποίο αποτελεί ένα πολυφωνικό μυθιστόρημα εικοσιτεσσάρων επιστολών. Οι επιστολές αυτές, διατρέχοντας τον χρόνο, από τα Δεκεμβριανά του ‘44, με ενδιάμεσο σταθμό το Μάη του ‘68, έως την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το ‘89, μέσα από διαφορετικές φωνές και στιγμές, περιηγούνται ανάμεσα στις ελπίδες και τα αδιέξοδα μιας ολόκληρης γενιάς χωρίς τόπο, ενορχηστρώνοντας με βιτριολικό χιούμορ -μέσα από μικρές ανθρώπινες ιστορίες- την παρωδία μιας σύγχρονης Οδύσσειας χωρίς νόστο.

Εμείς οι ημιάνθρωποι του πουθενά
Alex Kat©

Η εικαστική επιμέλεια είναι της Μυρτώς Σταμπούλου, η μουσική της Μαρίνας Χρονοπούλου και οι φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδάκη.

Η παράσταση θα παρουσιάζεται έως και τις 20 Μαΐου.

Προπώληση εισιτηρίων μέσω Viva.gr
 

Εμείς οι ημιάνθρωποι του πουθενά
Alex Kat©

Εμείς οι ημιάνθρωποι του πουθενά
Alex Kat©

Εμείς οι ημιάνθρωποι του πουθενά
Alex Kat©

Εμείς οι ημιάνθρωποι του πουθενά
Alex Kat©

Εμείς οι ημιάνθρωποι του πουθενά
Alex Kat©

Εμείς οι ημιάνθρωποι του πουθενά
Alex Kat©

Εμείς οι ημιάνθρωποι του πουθενά
Alex Kat©

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αλλαγή στη διανομή της παράστασης "Τα σκυλιά"

Η αναγκαστική αποχώρηση του Τούρκου ηθοποιού Cem Yiğit Üzümoğlu από την παράσταση "Τα σκυλιά" υπενθυμίζει πως η επανάληψη της αλήθειας είναι πράξη αντίστασης σε καθεστώτα που τη φιμώνουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2025

Ο "Ιππόλυτος" της Κατερίνας Ευαγγελάτου στο Ηρώδειο

Μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της στο Χονγκ Κονγκ, η μεγάλη θεατρική επιτυχία που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Επίδαυρο, επιστρέφει το καλοκαίρι 2025 για δύο μοναδικές παραστάσεις.

Μπήκαμε στο Cartel με τον Βασίλη Μπισμπίκη: Μια νέα εποχή γεννιέται μέσα στο παλιό εργοστάσιο

Στην καρδιά ενός παλιού εργοστασίου, στο Αιγάλεω, γεννιέται ένα νέο θεατρικό τοπίο, το Cartel. Με οδηγούς τον Βασίλη Μπισμπίκη, τον Τσέζαρις Γκραουζίνις και τη Φαίη Τζήμα περιδιαβήκαμε στο βιομηχανικό χώρο που έχει μεταμορφωθεί σε καλλιτεχνική κυψέλη.

Όλη η σύγχρονη Αθήνα όπως την ξέρουμε σε μια παράσταση

Η Νικολίτσα Ντρίζη γράφει για την παράσταση "Πες της", εμπνευσμένη από το ομώνυμο διήγημα του Χρήστου Οικονόμου που βουτά στο πολύπλευρο πορτρέτο της σύγχρονης Αθήνας.

"Rebearth": Μια περφόρμανς για την κλιματική κρίση στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Η θεατρική παράσταση-δήλωση συνδέει το φυσικό με το αστικό τοπίο.

Εθνικό Θέατρο: Πρεμιέρα μετά το Πάσχα για την "Βεγγέρα"

Η αδυσώπητα σαρκαστική κωμωδία του Ηλία Καπετανάκη φέρνει ανατροπές και παρεξηγήσεις στο θέατρο Χώρος το. Μάιο, με την υπογραφή της Σοφίας Μαραθάκη.

"Λεωφορείο ο Πόθος" του Δημήτρη Καραντζά: Μία από τις πιο σημαντικές παραστάσεις της σεζόν συνεχίζεται

Ίσως η πιο σημαντική σκηνική προσέγγιση του διάσημου έργου του Τενεσί Ουίλιαμς την τελευταία εικοσιπενταετία επαναλαμβάνεται για δεύτερη σεζόν.