"Ισοκράτημα ενός παιδιού"
Δύο πολυδιάστατοι καλλιτέχνες, μέλη της οικογένειας της Λυρικής Σκηνής, συναντιούνται στο "Ισοκράτημα ενός παιδιού". Ο τιμονιέρης του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνος Ρήγος άντλησε έμπνευση από τη σύνθεση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Γιώργου Κουμεντάκη, η οποία αποτελεί το τρίτο από μία σειρά νέων έργων που ερευνούν το βυζαντινό ισοκράτημα. Ο Ρήγος καθοδηγεί σε μια υπερβατική χορογραφία ένα μεικτό σύνολο με χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ (Μακρίδου, Πόπη Σακελλαροπούλου, Όλγα Ζουρμπινά, Ντανίλο Ζέκα, Στράτος Παπανούσης, Ίγκορ Σιάτζκο, Θανάσης Σολωμός) και σπουδαστές τόσο της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού ΕΛΣ όσο και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Σ’ αυτήν τη δημιουργία, μουσική και κίνηση διερευνούν τα όρια του ανθρώπου σε μια μάχη με το χρόνο, προσβλέποντας σ’ ένα καλύτερο μέλλον. Τη μουσική διεύθυνση της ορχήστρας της ΕΛΣ κρατά ο Λουκάς Καρυτινός. Τα κοστούμια είναι του Γιώργου Σεγρεδάκη και οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ.1. Στο "Ισοκράτημα ενός παιδιού" ο καλλιτεχνικός διευθυντής του.
"Petite mort"
"Petite mort", αυτολεξεί "Μικρός θάνατος", είναι ο τίτλος της χορογραφίας που θα παρουσιάσει ο Γίρζι Κύλιαν, φορέας της πολύτιμης κληρονομιάς της κεντροευρωπαϊκής ευαισθησίας, ο οποίος επιστρέφει και χορογραφεί το Μπαλέτο της Λυρικής Σκηνής. Ο Κίλιαν δεν επέλεξε τυχαία αυτό τον τίτλο για τη χορογραφία του, όπου η επιθετικότητα, η σεξουαλικότητα, η ενέργεια και η σιωπή παίζουν τον κύριο ρόλο. Η φράση "petite mort" είναι ένας ευφημισμός για τον οργασμό, ο οποίος εμφανίζεται στη λογοτεχνική ιστορία, τους ρομαντικούς ποιητές και όχι μόνο. Ο Τσέχος χορογράφος αναφέρει: "Αυτή η συνειδητή επιλογή δεν θα πρέπει να θεωρηθεί προκλητική. Είναι ο δικός μου τρόπος να αναγνωρίσω το γεγονός ότι ζω σε έναν κόσμο στον οποίο τίποτα δεν είναι ιερό και όπου η βαρβαρότητα και η αυθαιρεσία πρωταγωνιστούν". Το έργο έκανε πρεμιέρα στο Σάλτσμπουργκ με αφορμή τα 200 χρόνια από το θάνατο του Β. Α. Μότσαρτ και παρουσιάζει χορογραφημένα τα αργά μέρη από τα δημοφιλή κοντσέρτα για πιάνο αρ. 21 και 23 του Αυστριακού συνθέτη.
"Minus 16"
Όσες φορές κι αν έχουμε δει το περίφημο "Minus 16" του Οχάντ Ναχαρίν, η διάθεση που περνά από τη σκηνή στην πλατεία δεν γίνεται ποτέ λιγότερο ξεσηκωτική! Ο κορυφαίος Ισραηλινός αξιοποιεί με μοναδικό τρόπο τον αυτοσχεδιασμό, αλλά και την περίφημη μέθοδο δικής του έμπνευσης που ονομάζεται "Gaga". Είναι μια μοναδική γλώσσα κίνησης που καταρρίπτει το κλασικό, ωθώντας τους χορευτές να προκαλέσουν τον εαυτό τους με νέους τρόπους. Υπό τους ήχους mambo, techno, ακόμα και παραδοσιακής ισραηλινής μουσικής λικνίζονται, γλιστρούν στη σκηνή και τινάζουν τα σώματά τους σαν ελατήρια με έναν τρόπο απελευθερωτικό, όντας απολύτως συγκεντρωμένοι μιας και η χορογραφία απαιτεί μεγάλη ακρίβεια. Αυτήν τη φορά, την πρόκληση να συμμετάσχουν στην απαιτητική αυτή χορογραφία αναλαμβάνουν είκοσι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ: Γιοβάνκα Ζάριτς, Έλενα Κέκκου, Μάγδα Κούκου-Φέρρα, Μαργαρίτα Κώστογλου, Μαρίτα Νικολίτσα, Αρετή Νότη, Μάρτα Ριβέρα ντε Μιράντα, Ελευθερία Στάμου, Ζωή Σχοινοπλοκάκη, Αλίσια Τάουνσεντ, Αριάδνη Φιλιππάκη, Βαγγέλης Μπίκος, Μάνες Αλμπέρντι, Γιάννης Γκάντσιος, Άνχελ Μαρτίνεθ Σάντσεθ, Γιάννης Μητράκης, Άριε Μπέιτς-Βινουέζα, Τζάουμα Ντεουλοφέου-Σεγκί, Έλτον Ντιμρότσι, Ντανιέλε Πεκοράρι, Γιώργος Χατζόπουλος.
Το "3 Rooms" θα παιχτεί στην Εθνική Λυρική Σκηνή-Αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος", στις 15, 16, 18, 19 Φεβρουαρίου.
Περισσότερες πληροφορίες
3 Rooms
Με τη νέα χορογραφία του «To ισοκράτημα ενός παιδιού», σε μουσική Γ. Κουμεντάκη, ο Κ. Ρήγος ανοίγει έναν δημιουργικό διάλογο πάνω στη σύγχρονη γλώσσα του χορού με δύο από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του: τον Τσέχο Γίρζι Κίλιαν με την εμβληματική χορογραφία «Petite mort» υπό τους ήχους του Μότσαρτ και τον Ισραηλινό Οχάντ Ναχαρίν με το διάσημο έργο «Minus 16».