Η Λάρισα επιμένει πολιτιστικά

Βρεθήκαμε για μία ημέρα στη Λάρισα με αφορμή την παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου «Ο επιθεωρητής» και αναμεταδίδουμε.

Ο επιθεωρητής Θεσσαλικό Θέατρο Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος

Στο διαρκές αίτημα για θεατρική, και γενικότερη πολιτιστική, αποκέντρωση, η πόλη της Λάρισας κατέχει ξεχωριστή θέση, διαθέτοντας ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά σχήματα που δραστηριοποιούνται εκτός κέντρου επί πενήντα σχεδόν χρόνια, αλλά και μια αναγνωρισμένη Δημοτική Πινακοθήκη όπως κι ένα νέο ιστορικό-αρχαιολογικό μουσείο. Πρόκειται για τη μοναδική ίσως πόλη της Ελλάδας που διαθέτει δύο αρχαία θέατρα, τα οποία, μάλιστα, βρίσκονται μέσα στα σπλάχνα, στο κέντρο της, και αποτελούν μία σταθερή υπενθύμιση της ιστορικής συνέχειας της πόλης και του πολιτισμού της. Με το μεγαλύτερο πεζοδρομημένο κέντρο στην Ευρώπη και την έντονη φοιτητική παρουσία, η Λάρισα δίνει την εντύπωση μιας πόλης που η ζωή της εξαντλείται στα αναρίθμητα καφέ και μπαρ˙ εντύπωση που εξανεμίζεται όμως όσο γνωρίζει κανείς καλύτερα το πολιτιστικό της δίκτυο, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης χάρη και στην υπερκομματική δημοτική αρχή που δείχνει να έχει ξεπεράσει κομματικές και άλλες αγκυλώσεις. Μάλιστα, η πόλη διεκδίκησε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας -για το έτος που ανέδειξε τελικά νικήτρια την Ελευσίνα- και με αφορμή αυτή την υποψηφιότητα, καταγράφηκαν όλοι οι πολιτιστικοί φορείς της πόλης, που ξεπερνούν τους εκατόν πενήντα, ενώ δόθηκε η ευκαιρία για τη σύνταξη ενός λεπτομερέστερου πολιτιστικού προγραμματισμού και νέων στόχων.

α΄ αρχαίο θέατρο Λάρισας
Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας©
Το α΄ αρχαίο θέατρο της Λάρισας

Σημείο αιχμής της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης αποτελεί σίγουρα το Θεσσαλικό Θέατρο, οργανισμός που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1975 από την Άννα Βαγενά, τον Κώστα Τσιάνο και τον Γιώργο Ζιάκα: ήταν το πρώτο περιφερειακό θέατρο ιδιωτικής πρωτοβουλίας που λειτούργησε στην Ελλάδα και το παράδειγμά του στάθηκε καθοριστικό ώστε να διαμορφωθεί και να οριστικοποιηθεί, μερικά χρόνια αργότερα, η σύσταση και λειτουργία των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων. Στα πενήντα χρόνια ζωής του, το Θεσσαλικό Θέατρο (που από το 1983 λειτουργεί ως -ένα από τα πρώτα- ΔΗΠΕΘΕ) στοχεύει σε μια άτυπη πολιτική παρέμβασης και αλλαγής κουλτούρας, σε ολόκληρο τον νομό. Καλλιτεχνικοί του διευθυντές και διευθύντριες έχουν διατελέσει η Άννα Βαγενά, ο Κώστας Τσιάνος (δύο θητείες), ο Γιώργος Ζιάκας, η Ηρώ Μουκίου, ο Γιάννης Διαμαντόπουλος, και από το 2018 η Κυριακή Σπανού.

β΄ αρχαίο θέατρο Λάρισας
Δήμος Λαρισαίων©
Το β΄αρχαίο θέατρο της Λάρισας

Η κατεύθυνση προς ένα θέατρο ρεπερτορίου, η δημιουργία Πειραματικής Σκηνής, η σταθερή και τακτική λειτουργία όλων των σκηνών (κεντρική, πειραματική, παιδική, καλοκαιρινή), το άνοιγμα του ρεπερτορίου σε μη αναμενόμενες επιλογές αλλά και η επιλογή έργων που σχετίζονται με την ιστορία της περιοχής (εναρκτήρια παράσταση ήταν η θεατρική διασκευή της ταινίας "Το χώμα βάφτηκε κόκκινο" του Βασίλη Γεωργιάδη, που αναφέρεται στην εξέγερση των αγροτών εναντίον των τσιφλικάδων στη Θεσσαλία του 1907) αποτελούν τους στόχους της καλλιτεχνικής διεύθυνσης της Κυριακής Σπανού. Επιπλέον, το Θεσσαλικό Θέατρο έχει εισαχθεί στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος, διοργανώνοντας σεμινάρια με καταξιωμένους επαγγελματίες (Σάββας Στρούμπος, Κώστας Βόμβολος, κ.ά.), εγκαινίασε κινητή μονάδα δίνοντας παραστάσεις και στο Κατάστημα Κράτησης Φυλακών Λάρισας, ενώ συμμετείχε σε διεθνή θεατρικά Φεστιβάλ: το 2019 στο Βουθρωτό της Αλβανίας και στο 4ο Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου του Ανόι στο Βιετνάμ, όπου και βραβεύτηκε, και το 2021 στο 8ο Διεθνές Θεατρικό Φεστιβάλ Βαλκανικών χωρών της Προύσας (Τουρκία).

Ο επιθεωρητής Θεσσαλικό Θέατρο
Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος
"Ο επιθεωρητής" του Νικολάι Γκόγκολ

Αυτή τη σεζόν, στη χειμερινή έδρα του Θεάτρου, στο θέατρο του Μύλου, παίζεται σε σκηνοθεσία της Κυριακής Σπανού η σπουδαία σάτιρα του Νικολάι Γκόγκολ, "Ο επιθεωρητής". Η σκηνοθεσία της Κυριακής Σπανού καθοδηγεί σε κλιμακούμενη φρενίτιδα τους συντελεστές της παράστασης, τονίζοντας τον καυστικό χαρακτήρα του έργου του 1836, που επιτίθεται στην ηθική χρεωκοπία του κρατικού μηχανισμού μιας ρωσικής επαρχίας. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από την είδηση πως καταφτάνει στην πόλη επιθεωρητής από την Αγία Πετρούπολη, για έλεγχο εκ μέρους της κεντρικής διοίκησης. Τότε, οι κρατικοί λειτουργοί της μικρής πόλης, θορυβημένοι από τις κάθε είδους παρασπονδίες και αβλεψίες που αφορούν στον τομέα τους, επιδίδονται σε μια σειρά δωροδικιών προκειμένου να εξευμενίσουν τον αυστηρό επιθεωρητή. Μόνο που αυτός που νομίζουν για επιθεωρητή, δεν είναι παρά ένας καταχρεωμένος νέος που δράττεται της ευκαιρίας να εκμεταλλευθεί μέχρι τέλους την παρεξήγηση.

Κυριακή Σπανού
Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεσσαλικού, Κυριακή Σπανού

Η ομάδα των οχτώ ηθοποιών επιδίδεται με ανεξάντλητη ενέργεια στην απόδοση των ηρώων και της αδιάκοπης δράσης, εστιάζοντας στην τυποποίηση των προσώπων, η οποία διογκώθηκε περαιτέρω από τα χαρακτηριστικά κοστούμια της Μάρθας Φωκά. Ο Σήφης Πολυζωίδης, ο Βασίλης Κουλακιώτης, ο Ντίνος Ποντικόπουλος, η Μαρσέλα Λένα, η Έλλη Χατζεϊπίδου, ο Θανάσης Ζέρβας, ο Βασίλης Καρμίρης και ο Δημήτρης Όντος, αποτελούν ένα δεμένο και καλοδουλεμένο ensemble που προσφέρουν θέατρο ποιότητας στην ελληνική επαρχία, επιτελώντας πραγματικό πολιτιστικό έργο. Τα σκηνικά της παράστασης υπογράφει ο Απόστολος Βέττας, τη μουσική ο Κώστας Βόμβολος, τη διδασκαλία κίνησης Αναστασία Μπρουζιώτη και τους φωτισμούς η Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη.

Μύλος του Παπά, Λάρισα
Θεσσαλικό Θέατρο©
Ο Μύλος του Παπά, όπου στεγάζεται από το 1993 η χειμερινή σκηνή του Θεσσαλικού

Η παράσταση ενδέχεται να ταξιδεύσει τον Μάιο στην Αθήνα, καθώς γίνονται κινήσεις  συνεργασίας μεταξύ του Θεσσαλικού και του Εθνικού Θεάτρου. Εμείς βέβαια προτείνουμε μία διήμερη πολιτιστική απόδραση στη Λάρισα: η διαδρομή με το τρένο είναι μόλις τρεις ώρες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.