Μπαλετικό ραντεβού με την "Σταχτοπούτα" στο Christmas Theater

Το Classical Ballet Of Eastern Europe ενώνει σπουδαίους και βραβευμένους χορευτές σε μια παραμυθένια περιοδεία με την αγαπημένη ιστορία του Σαρλ Περό.

Σταχτοπούτα

Η αριστουργηματική μουσική του Σεργκέι Προκόφιεφ και η απαράμιλλη τέχνη του κλασικού χορού αποτελούν τα ιδανικά συστατικά για ένα παραμυθένιο θέαμα. Για δύο μόνο βραδιές, στις 18 και 19 Μαρτίου, η "Σταχτοπούτα", το αγαπημένο παραμύθι του Σαρλ Περό, ζωντανεύει στη σκηνή του Christmas Theater από το Classical Ballet Of Eastern Europe σε μια μεγάλη παραγωγή με δυνατούς σολίστ, πλούσια σκηνικά, λαμπερά κοστούμια από τον Ντμίτρι Τερμπάτζι και υποβλητικούς φωτισμούς. Το λιμπρέτο είναι του Νικολάι Βολκόφ και η χορογραφία του Ροστισλάβ Ζαχάροφ σε διασκευή του Σεργκέι Μπομπρόφ.

Σταχτοπούτα

Η "Σταχτοπούτα" είναι ένα από τα διάσημα παραμύθια που έγραψε ο Σαρλ Περό, ανάμεσα στην "Κοκκινοσκουφίτσα", τον "Παπουτσωμένο γάτο", την "Ωραία Κοιμωμένη", τον "Κοντορεβιθούλη", κ.ά., τα οποία περιλαμβάνονται στη συλλογή "Τα παραμύθια της Μητέρας Χήνας”. Οι ιστορίες του Περό μάγεψαν κατά καιρούς μεγάλους συνθέτες από διάφορες χώρες. Ένας από αυτούς ήταν και ο Σεργκέι Προκόφιεφ (1891-1953), ο Ρώσος μουσουργός που συνέθεσε υπέροχες μελωδίες για τη χορευτική εκδοχή της "Σταχτοπούτας". Του πήρε τέσσερα χρόνια να γράψει τη μουσική (1940-1944). Το έργο του πρωτοπαρουσιάστηκε από το Μπαλέτο Μπολσόι με μεγάλη επιτυχία το 1945 σε χορογραφία του Ροστισλάβ Ζαχάροφ με τη θρυλική μπαλαρίνα Γκαλίνα Ουλάνοβα στον πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Σταχτοπούτα

Η υπόθεση του έργου είναι λίγο πολύ γνωστή. Η Σταχτοπούτα έρχεται διαρκώς αντιμέτωπη με την κακία της μητριάς της και των δύο αδελφών της, ενώ τις υπηρετεί, αναπολώντας τις όμορφες στιγμές με την μητέρα της. Μια επιστολή από το παλάτι για τον Βασιλικό Χορό του Πρίγκιπα φέρνει ενθουσιασμό στο σπίτι. Οι αδελφές της πηγαίνουν αμέσως στην πόλη για να βρουν ρούχα και αξεσουάρ. Η Σταχτοπούτα μένει μόνη της. Έχει τη συντροφιά των φίλων της, των ποντικιών, που της φτιάχνουν ένα όμορφο φόρεμα από κουρέλια.

Σταχτοπούτα

Μόλις η Σταχτοπούτα βάζει το φόρεμα, εμφανίζεται η ζητιάνα που βοήθησε δίνοντας της φαγητό και μεταμορφώνεται σε νεράιδα. Μετατρέπει το ρούχο της Σταχτοπούτας σε ένα πανέμορφο φόρεμα κατάλληλο για μια πριγκίπισσα, μια κολοκύθα σε βασιλική άμαξα και τα ποντίκια σε άλογα. Την προτρέπει να πάει στο χορό αλλά να γυρίσει πριν από τα μεσάνυχτα. Ο Πρίγκιπας γοητευμένος από την ομορφιά της, της ζητάει να χορέψουν στο Βασιλικό Χορό. Κάνεις δεν ξέρει ποιο είναι το μυστηριώδες κορίτσι, ούτε καν η μητριά και οι αδερφές της. Χορεύει μαζί του όλο το βράδυ και πριν το καταλάβει το ρολόι χτυπάει 12 ακριβώς. Φεύγει βιαστικά πριν τα ρούχα της γίνουν κουρέλια και το μόνο που μένει πίσω είναι το γοβάκι της. Το μόνο στοιχείο που έχει στα χέρια του ο πρίγκιπας για να μπορέσει να τη βρει. 

Σταχτοπούτα

Who is who

To Classical Ballet of Eastern Europe δημιουργήθηκε το 1945 στην πόλη Βάρνα της Βουλγαρίας. Η Όπερα της πόλης και η Εθνική Ακαδημία Μπαλέτου φιλοξενούν κάθε καλοκαίρι το διάσημο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικού Μπαλέτου Ανατολικής Ευρώπης στο οποίο συμμετέχουν και έχουν βραβευτεί μεγάλοι σολίστ και χορευτές από τα πιο γνωστά μπαλέτα της Ανατολικής Ευρώπης (Ρωσία, Ουκρανία, Καζακστάν, Μολδαβία, Λευκορωσία, Βουλγαρία κ.ά.). Κάθε χρόνο το μπαλέτο προσκαλεί σολίστ και χορευτές που βραβεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια και με την συμμετοχή τους οργανώνει την περιοδεία του σε όλο τον κόσμο με μια διάσημη παράσταση κλασικού μπαλέτου. Αμέσως μετά την περιοδεία του στην Αγγλία τον Φεβρουάριο του 2023, το Classical Ballet Of Eastern Europe έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει την "Σταχτοπούτα”.

Σταχτοπούτα

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.