Τι θα έλεγε άραγε ο Φιλοκτήτης σήμερα;

Η νεοσύστατη ομάδα θεάτρου Σιμουλτανέ, που εμπνέεται από την ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή, απαντά από τη σκηνή του θεάτρου Ίσον.

Τι θα έλεγε ο Φιλοκτήτης © Ίων Ευθυμίου

Η ομάδα θεάτρου Σιμουλτανέ δημιουργήθηκε το 2022, μέσα από την κοινή ανάγκη και την επιθυμία τριών, νέων καλλιτεχνών, της Νεφέλης Κράλλη, της Κωνσταντίνας Ράικου και του Κωνσταντίνου Σωτηριάδη, να διηγηθούν ιστορίες και μύθους, εκφράζοντας μ' αυτόν τον τρόπο τις ανησυχίες τους. Επί σκηνής λοιπόν, τα μέλη της ομάδας, για πέντε παραστάσεις 
από 9/1 στο θέατρο 'Ισον, παρουσιάζουν ένα αλληγορικό κείμενο, σχετικά με τον εργασιακό μεσαίωνα και την απομόνωση που βιώνουν οι άνθρωποι τη σύγχρονη εποχή.

Τι θα έλεγε ο Φιλοκτήτης
© Ίων Ευθυμίου

Το έργο "Τι θα έλεγε ο Φιλοκτήτης" είναι εμπνευσμένο από την ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή και αποτελεί μια βάση, ώστε μέσα από το σώμα και τη φωνή να παρουσιαστούν επί σκηνής νέες μορφές έκφρασης και νέοι δίαυλοι επικοινωνίας. Ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα θα ρίξουν φως στον κόσμο των ηρώων. Στην παράσταση τα σημαινόμενα διαφοροποιούνται χτίζοντας από την αρχή ένα νέο γλωσσικό κώδικα. Αφήνεται στην κρίση του θεατή να αναγνωρίσει και να ερμηνεύσει τα σύμβολα μέσα από τη δική του οπτική. 

Τι θα έλεγε ο Φιλοκτήτης
© Ίων Ευθυμίου

Εδώ ο Φιλοκτήτης παρουσιάζεται ως "στρατιώτης", δηλαδή ένας άνθρωπος της εργατικής τάξης, με εξαιρετικό ταλέντο στη δουλειά του. Τα συμφέροντα της εταιρίας που εργαζόταν τον "ξέβρασαν" καθότι πλέον δεν φαινόταν ιδιαίτερα χρήσιμος για αυτή. Τώρα βρίσκεται παρατημένος στο διαμέρισμά του, το "νησί" του. Όλες οι ελπίδες διαφυγής από το συναισθηματικό, κοινωνικό και εργασιακό αδιέξοδο έχουν πια χαθεί. Σ’ αυτό το σημείο κάνει την εμφάνισή του ο Οδυσσέας. Ως εκπρόσωπος της αστικής τάξης επιδιώκει να τον εμπιστευτεί ο Φιλοκτήτης προκειμένου να επιστρέψει πίσω μαζί του εξυπηρετώντας εκ νέου τα συμφέροντα της εταιρίας και τα δικά του. Όλα αυτά συμβαίνουν κάτω από το άγρυπνο μάτι της ανώτερης τάξης την οποία συμβολίζει η 'Ήρα. Σκοπός της παράστασης είναι να προβληματίσει και να στηλιτεύσει με αλληγορικό τρόπο τα κακώς κείμενα της σύγχρονης αστικής ζωής στον εργασιακό τομέα του Δυτικού πολιτισμού.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τι θα έλεγε ο Φιλοκτήτης

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 60 '

Η νεοσύστατη ομάδα εμπνέεται από τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή και δημιουργεί μια αλληγορία για τον εργασιακό μεσαίωνα και την απομόνωση που βιώνουν οι άνθρωποι στη σύγχρονη εποχή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.