Ποια η σχέση των θεατρικών "Free Freaks" με τον διαδικτυακό ήρωα Mr. Freeman;

Ο ανατρεπτικός διαδικτυακός ήρωα, Mr. Freeman, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο παγκόσμιο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα τα βίντεό του να μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες μόλις κυκλοφορούν, ενέπνευσε τον Κώστα Δελακούρα για τη δημιουργία παράστασης. Διαβάστε όσα μας είπε.

Κώστας Δελακούρας, Free Freaks

Το έργο

"Το έργο είναι εμπνευσμένο από τον πιο ανατρεπτικό διαδικτυακό ήρωα της εποχής μας τον Mr. Freeman. Εξ’ ου και ο τίτλος "Free Freaks" που παίζεται στο θέατρο Βαφείο "Λάκης Καραλλής". Τα φρικιά (τα free freaks) διαπερνούν το μυαλό μας και στήνουν ένα θεατρικό ταξίδι μέσα στο κρανίο μας! Ο καταιγιστικός ρυθμός της παράστασης, ο σαρκασμός, το χιούμορ και το εξαιρετικά σύγχρονο κείμενο πυρπολούν τις σκέψεις των θεατών και, μαζί με τη σουρεαλιστική – αλλά, την ίδια στιγμή, απόλυτα ρεαλιστική - παρουσία των φρικιών, δημιουργούν μια πρωτότυπη comic και εκρηκτική παράσταση".

O Mr. Freeman και η comic παράσταση

"Ήταν μία τελείως τυχαία συνάντηση, δεν μου τον σύστησε κανένας δυστυχώς. Από τυχαίες περιηγήσεις στο ίντερνετ κατέληξα να δω αυτήν την περίεργη φιγούρα. Έλεγε πράγματα που σκεφτόμουν κι εγώ. Ξανάπαιξα το πρώτο βίντεο που είδα δεύτερη και τρίτη φορά, μετά άρχισα να βλέπω και άλλα video και πάει λέγοντας. Κατέληξα να μονολογώ πως αυτά που σκέφτομαι και με απασχολούν είναι πράγματα που ο Freeman τα λέει και τα εξηγεί μ’ έναν μοναδικό τρόπο. Σκέφτηκα πως αυτή την φιγούρα πρέπει οπωσδήποτε να την γνωρίσω στους μαθητές μου και αργότερα, γιατί όχι, στους φίλους των μαθητών μου και στους θεατές της Πλάνης, σε όσους περισσότερους μπορώ. Φυσικά ήταν δύσκολο και μεγάλη πρόκληση για μένα να αποδώσω (να σκηνοθετήσω και να "παίξω") τους μονολόγους του Freeman (μιας φιγούρας με χιλιάδες πρόσωπα), γιατί έπρεπε σε όλα τα στάδια της δημιουργίας αυτής της παράστασης, στη θεατρική προσαρμογή του κειμένου, στη σκηνοθεσία ακόμα και στην υποκριτική, να γίνει μία μετάλλαξη. H μετάλλαξη μίας τέχνης όπως είναι το κινούμενο σχέδιο, σε μία άλλη τέχνη, με διαφορετικά εκφραστικά μέσα και άλλους κανόνες, όπως είναι το Θέατρο. Βλέποντας τις αντιδράσεις του κοινού, μετά
τις πρώτες παραστάσεις, νομίζω πως αυτή η μετάλλαξη πέτυχε. Η τέχνη του Θεάτρου είναι ανεξάντλητη και αν ανακαλύψεις τα σωστά εκφραστικά μέσα που απαιτεί κάθε φορά ένα κείμενο, μπορείς να φτιάξεις μια πραγματική θεατρική εμπειρία. Με λίγα λόγια, η παράσταση είναι μια εισβολή στο κρανίο μας που επιδιώκει να ταρακουνήσει τις ετοιμοθάνατες νευρικές απολήξεις του εγκεφάλου μας".

Free Freaks
© Μάνος Γεωργίου – Νάντια Γεωργιάδου

Η αλληγορία

"Η αλληγορία του έργου και της παράστασης θεωρώ πως είναι διαφορετική για τον κάθε θεατή ξεχωριστά γιατί, ας είμαστε ειλικρινείς, όλοι είμαστε φρικαρισμένοι. Τα Φρικιά λοιπόν πυρπολούν με τον αιρετικό τους τρόπο την "κανονικότητα" και στην παράσταση μας προτείνουν να παίξουμε ένα παιχνίδι, δίνοντας στον φρικαρισμένο εαυτό μας μια δεύτερη ευκαιρία "να ζήσει πραγματικά". Θα έλεγα πως η αλληγορία έγκειται στο σημείο μηδέν που ο θεατής καταλαβαίνει πως η παράσταση είναι μια σύγχρονη κωμωδία - μπορεί όμως να είναι και τραγωδία. Γιατί τα free freaks μπορεί ξαφνικά - εκεί που γελάτε- να σας κάνουν ν’ αναρωτηθείτε "ρε μήπως είμαι κι εγώ φρικιό" ; Και τί θα γίνει τότε;".

 Η ομάδα Πλάνη

"Η ομάδα Πλάνη συμπληρώνει φέτος 26 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στο fringe θέατρο της πόλης. Από το 1996 μέχρι σήμερα έχει "περπατήσει" πάνω σε διάφορα είδη θεάτρου, ανεβάζοντας παραστάσεις, άλλοτε κλασσικές και άλλοτε πειραματιζόμενη πάνω σε εναλλακτικά έργα, αλλά πάντα με στόχο την καλύτερη δυνατή απόδοση του κάθε έργου και
του πνεύματος του εκάστοτε συγγραφέα. Το ρεπερτόριό της είναι πολυποίκιλο και κάθε χρόνο διαφορετικό. Από την bar theatre παράσταση "Μια μπύρα με τον Χένρυ", μέχρι "Το Στοίχημα" του Άντον Τσέχωφ, τον "Χορό του θανάτου" του Α. Στρίντμπεργκ, τους "Επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου" και τώρα τα "Free Freaks", η θεατρική της πορεία είναι γεμάτη παραστάσεις διαφορετικού χαρακτήρα και ατμόσφαιρας και έξω από κάθε τυποποίηση ή στείρα επανάληψη. Οι δημιουργοί της Πλάνης, Κώστας Δελακούρας και Άννα Ετιαρίδου, συνεχίζουν αδιάλειπτα τη θεατρική τους πορεία εδώ και 26 χρόνια, μπολιάζοντας την ομάδα με νέους ανθρώπους γεμάτους όρεξη και περιέργεια να μάθουν μέσα από το θέατρο, όπως συμβαίνει και τώρα με τους πέντε νέους ηθοποιούς που συμμετέχουν στην παράσταση "Free Freaks"".
 

Περισσότερες πληροφορίες

Free freaks (Το φρικιό μέσα σου)

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 70 '

Πρόκειται για μία παράσταση εκρηκτική, με κόμικ αισθητική εμπνευσμένη από τον ανατρεπτικό ήρωα της ομώνυμης ρωσικής διαδικτυακής σειράς κινουμένων σχεδίων, τον Mr. Freeman, που κατέκλυσε τις οθόνες μας με τους καταιγιστικούς και αφοπλιστικούς του μονολόγους. Οι Free Freaks, ως γνήσιοι επίγονοί του, χακάρουν τον κόσμο μας και εισβάλλουν στο κρανίο μας για να ταρακουνήσουν τις ετοιμοθάνατες νευρικές απολήξεις του εγκεφάλου μας. Τα Φρικιά πυρπολούν με τον αιρετικό τους τρόπο την "κανονικότητα" και μας προτείνουν να παίξουμε ένα παιχνίδι, δίνοντας στον φρικαρισμένο εαυτό μας μια δεύτερη ευκαιρία «να ζήσει πραγματικά». Η παράσταση είναι μια σύγχρονη κωμωδία - μπορεί και τραγωδία. Προσοχή όμως αγαπημένοι παντογνώστες, γιατί τα Free Freaks μπορεί ξαφνικά - εκεί που γελάτε - να σας κάνουν ν’ αναρωτηθείτε «ρε μήπως είμαι κι εγώ φρικιό;».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
16/07/2024

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

"Το τάβλι" σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ρήγας αυτό το καλοκαίρι

Το θεατρικό του Δημήτρη Κεχαΐδη θα παρουσιαστεί σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής, με τον σκηνοθέτη και τον Αντώνη Κρόμπα στους ρόλους δύο λαμόγιων που παίζουν μια παρτίδα τάβλι με απρόβλεπτη εξέλιξη.

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.