Σε κείμενα της Ιόλης Ανδρέαδη και του Άρη Ασπρούλη παρουσιάζεται, για λίγο ακόμα, το αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Αρτώ στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης "Κάρολος Κουν". Την Αρτώ τριλογία, "The Artaud Trilogy", συνθέτουν τρία έργα που σκηνοθέτησε η Ιόλη Ανδρέαδη:
Το "Αρτώ/Βαν Γκογκ", γραμμένο και ανεβασμένο για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην αγγλική γλώσσα με τον Αμερικανό ηθοποιό Gene Gillette στον ρόλο του Αντονέν Αρτώ. Η παράσταση βασίζεται στο δοκίμιο του Αρτώ "Βαν Γκογκ: ο αυτόχειρας της κοινωνίας", που δημοσιεύτηκε το 1947, ένα χρόνο πριν τον θάνατο του συγγραφέα. Ανάμεσα στην κανονικότητα και την τρέλα, ο Αρτώ υπερασπίζεται με πάθος την ιδέα ότι η αυτοκτονία του Βίνσεντ Βαν Γκογκ είχε τους εκτελεστές της, υποπτεύεται πως οι πραγματικοί αυτουργοί ίσως και να βρίσκονται ανάμεσα στο ακροατήριό του.
Η "Οικογένεια Τσέντσι", γραμμένη και ανεβασμένη για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2015, αναφέρεται στην τραγωδία για τον αιμομίκτη κόμη της Ρώμης, που βρέθηκε δολοφονημένος, από την ανήλικη κόρη του. Μια πραγματική ιστορία που τοποθετείται κάπου στο 1599 για τον πλούτο, το έγκλημα, την Ιερά Εξέταση, την αλαζονεία της εξουσίας, την εκδίκηση. Ο Μιλτιάδης Φιορέντζης, η Ελεάνα Καυκαλά και η Ιφιγένεια Καραμήτρου αποδίδουν τους ρόλους.
Στο "Κόκκαλο", ο Γεράσιμος Γεννατάς παθιασμένος, εμπνευσμένος, θλιμμένος και ερωτευμένος παντόμιμος κλόουν ενσαρκώνει τον σπουδαίο Γάλλο, έχοντας ως κύρια μέσα τη φωνή και το σώμα, και με τη ζωντανή συμβολή του μουσικού-περφόρμερ Γιώργου Παλαμιώτη, οδηγούν τον θεατή σε μια βαθιά προσωπική κάθαρση, από το σκοτάδι του πόνου, της αδικίας και της υποκρισίας, προς το καθαρό και λυτρωτικό φως.
Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου ολοκληρώνεται το "The Artaud Trilogy" και για τις δύο τελευταίες παραστάσεις (21/11 & 22/11) έχουν προσκληθεί δύο διακεκριμένοι Καθηγητές Πανεπιστημίου από την Μεγάλη Βρετανία και τη Νέα Υόρκη με σκοπό να παρακολουθήσουν τα έργα και στο τέλος των παραστάσεων να συζητήσουν με τους δημιουργούς, τους συντελεστές και το κοινό πάνω στη ζωή και το έργο του Αντονέν Αρτώ και πάνω στην πρωτότυπη αυτή τριλογία θεατρικών έργων που γράφτηκαν από την Ιόλη Ανδρεάδη και τον Άρη Ασπρούλη με αφορμή τον σπουδαιότερο και επιδραστικότερο διανοητή και καλλιτέχνη του θεάτρου στον 20ο αιώνα. Τη Δευτέρα 21/11 στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης έρχεται ο διάσημος Βρετανός Καθηγητής Θεάτρου και Performance του University of Roehampton Joe Kelleher και την Τρίτη 22/11 η Αμερικανίδα Καθηγήτρια Θεάτρου του Brooklyn College CUNY και Σκηνοθέτις Laura Tesman. Προμηθευτείτε έγκαιρα τα τελευταία εισιτήρια στο viva.gr
Περισσότερες πληροφορίες
Οικογένεια Τσέντσι
Εμπνευσμένη από τους «Τσέντσι» του Αρτό και του Σταντάλ, η πραγματική ιστορία της οικογένειας που συντάραξε τη Ρώμη του 16ου αιώνα με τα πάθη του ακόλαστου και αιμοδιψή κόμη Τσέντσι.
Κόκκαλο
Η παράσταση ξεκινάει με την φανταστική υπόθεση ότι, μετά από μια βραδιά προς τιμήν του στην οποία του απαγορευόταν η είσοδος, ο Αντονέν Αρτώ, απογοητευμένος, αρνείται την ελευθερία του και επιστρέφει οικειοθελώς στο κελί του, αποφασίζοντας να ξυπνήσει τα εκφραστικά του μέσα για να μεταμορφωθεί ο ίδιος στον πιο βιρτουόζο περφόρμερ και να δώσει ένα τελευταίο σόλο, μια παράσταση-ξέσπασμα, μπροστά σε ένα κοινό ανυπόκριτο. Ένα κοινό που θα πλάσει με το μυαλό του. Ένα κοινό που γεννήθηκε για να τον αγαπά. Απομονωμένος στο ψυχιατρικό άσυλο, ο Αρτώ στήνει από την αρχή το παλιό σκηνικό μιας αποτυχημένης του παράστασης και φέρνει την ψυχή του στο προσκήνιο, την ξεγυμνώνει και την τραγουδά με πάθος και μαεστρία. Σε ένα ονειρικό τοπίο μνήμης και με το ρυθμό της μουσικής του περφόρμερ και μουσικού Γιώργου Παλαμιώτη, ακολουθεί την κάθοδο μιας βαθιάς και ανείπωτης εξομολόγησης.
Αρτώ / Βαν Γκογκ
Έπειτα από 9 χρόνια ψυχιατρικού εγκλεισμού, ο Αντονέν Αρτό δίνει μια διάλεξη στην οποία υποδεικνύει τους ηθικούς αυτουργούς της αυτοκτονίας του Βαν Γκογκ.