Δύο ιδιαίτερες παραστάσεις στην Ελευσίνα με ελεύθερη είσοδο

Μια νέα έκδοση της πρωτότυπης ηχητικής περφόρμανς τα “Λόγια του Ρολογιού” στον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας και η περιπατητική παράσταση της Γιολάντας Μαρκοπούλου “E_ΦΥΓΑ Μικρασία” μας περιμένουν αυτό το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο της 3ης Συνάντησης Πολιτισμός 2030.

ΕΦΥΓΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑ John Stathis©

Στο πλαίσιο της δράσης Μυστήριο_56 - 3η Συνάντηση Πολιτισμός 2030 η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης καλεί το κοινό σε δύο ιδιαίτερες παραστάσεις σε ανοιχτό χώρο και με ελεύθερη είσοδο

Περισσότεροι από 1.000 θεατές σε έξι μόλις μέρες παρακολούθησαν τον Σεπτέμβριο την περιπατητική παράσταση της Γιολάντας Μαρκοπούλου "E_ΦΥΓΑ Μικρασία", ένα χρονικό με πρωταγωνιστές τους κατοίκους της Άνω Ελευσίνας, απογόνους των Μικρασιατών του προσφυγικού συνοικισμού, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Συνοικισμός 2019. Τώρα επιστρέφει την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Νοεμβρίου (με αγγλικούς υπέρτιτλους) για να αποκαλύψει μια νέα εκδοχή της ιστορίας, πίσω από τους ξεφλουδισμένους τοίχους, τις εγκαταλελειμμένες αυλές και τα νεόκτιστα διώροφα, που κατατίθεται για πρώτη φορά, μέσα από μια πρωτότυπη σκηνική σύνθεση που αξιοποιεί εκφραστικά μέσα των εικαστικών και παραστατικών τεχνών αλλά και της ψηφιακής τεχνολογίας. Τόπος συνάντησης είναι το Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας.

ΕΦΥΓΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑ
Ελίνα Γιουνανλή©

Τα μικρά προσφυγόσπιτα και τα αδιέξοδα σοκάκια μαρτυρούν σιωπηλά τις αναμνήσεις του μεγάλου ξεριζωμού. Ψηφίδες διηγήσεων συνθέτουν το μωσαϊκό της παράστασης, που κινείται μεταξύ μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης. Η προσωπική μαρτυρία του ενός γίνεται συνάμα η ιστορία των πολλών. Συμμετέχοντες και κοινό αντικρίζουν την καταγωγή και την κληρονομιά των Μικρασιατών μέσα από ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, μουσική και βίντεο-ντοκουμέντα, που παραμένουν ασίγαστα εδώ και εκατό χρόνια – μια ζωντανή αναμετάδοση που συνεχίζεται στο διηνεκές και μεταλαμπαδεύεται στις επόμενες γενιές.

Το κείμενο είναι της Ιωάννας Βαλσαμίδου σε συνεργασία με τον ηθοποιό Θάνο Τσακαλίδη, το βίντεο των Ερατώς Τζαβάρα και Γιολάντας Μαρκοπούλου και τα κοστούμια του Πάρι Μέξη.

Συμμετέχουν τα μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας: Γρηγόρης Ασημακόπουλος, Βούλα Γέμελα-Καλασκάνη, Γεωργία Γιαγτζόγλου-Αντωνιάδου, Μαρίνα Δασκάλου, Φρόσω Καρακίτσου, Μαρία Λιούρα, Μαρίτσα Μιχαήλου, Περικλής Μιχαήλος, Καίτη Σαριτζιώτη, Βάσω Σφήκα, Βαγγέλης Τσακίρογλου, Ευγενία Τσολάκη και η αείμνηστη Αρχόντω Γέμελα-Μαρούγκα.

Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας
Παντελής Λαδάς©
Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, τα "Λόγια του Ρολογιού”, η πρωτότυπη ηχητική περφόρμανς επιστρέφει στο Ρολόι, το μνημειώδες τοπόσημο της πόλης στον λόφο του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας. Στην έκτη της έκδοση, που τιτλοφορείται "Ικέτιδες της Ελευσίνας”, περιλαμβάνονται αποσπάσματα από τις "Ικέτιδες” του Αισχύλου, μαρτυρίες γυναικών προσφύγων του ‘22, καθώς και πρωτότυπα κείμενα της Μαριάννας Κάλμπαρη, που επιμελείται τη δράση σκηνοθετικά. Ερμηνεύει η ηθοποιός Μαρία Πρωτόπαππα. Η Αυγερινή Γάτση τραγουδάει, υπογράφει και ερμηνεύει ζωντανά τη μουσική σύνθεση.

ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ
Πάτροκλος Σκαφίδας©
Μαρία Πρωτόπαππα

Τα "Λόγια του Ρολογιού” περιλαμβάνουν ερμηνείες κειμένων-ορόσημων της ελληνικής λογοτεχνίας από διακεκριμένους καλλιτέχνες, σηματοδοτώντας το Μυστήριο 2, που στοχεύει να καταστεί πάγια γιορτή της πόλης. Η ενεργοποίηση του τοπόσημου του Ρολογιού σε συμβολικό και κυριολεκτικό επίπεδο τοποθετεί τη δράση στην καρδιά της Ελευσίνας, ενώ ο πεζόδρομος παράπλευρα του αρχαιολογικού χώρου λειτουργεί ως χώρος δημόσιας συνάντησης των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης.

Είσοδος ελεύθερη. Δωρεάν μετακίνηση μετ’ επιστροφής από την Αθήνα στην Ελευσίνα. Πληροφορίες: 2023eleusis.eu

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.