Εθνικό και Θέατρο Τέχνης συμπράττουν στη "Στέλλα με τα κόκκινα γάντια"

Στις αρχές Νοέμβρη έρχεται στη Φρυνίχου η παράσταση που συνδημιούργησαν οι δύο θεατρικοί οργανισμοί για τον εορτασμό του Έτους Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα με την Εύη Σαουλίδου στον ομώνυμο ρόλο.

Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια Karol Jarek©

Με νέα ημερομηνία πρεμιέρας στις 4 Νοεμβρίου αναμένουμε την ”Στέλλα με τα κόκκινα γάντια” σε σκηνοθεσία του Γιάννου Περλέγκα με την Εύη Σαουλίδου στον ομώνυμο ρόλο στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Η παράσταση που πρωτοπαρουσιάστηκε μία και μοναδική φορά διαδικτυακά το 2020 από το Εθνικό Θέατρο, αποτελεί συμπαραγωγή των δύο θεατρικών οργανισμών προκειμένου να τιμήσουν από κοινού τη μνήμη του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο πλαίσιο του έτους που έχει αφιερωθεί στη μνήμη του. Πρώτη φορά θα συναντήσει το κοινό η παράσταση σε μια νέα προσέγγιση ειδικά για τη σκηνή της Φρυνίχου με μικρή αλλαγή στη διανομή.
Το έργο, γραμμένο το 1954, είναι κυρίως γνωστό από την κινηματογραφική του εκδοχή, που σημείωσε τεράστια επιτυχία μέσα από την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη. Μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Γιάννου Περλέγκα, η τραγική ερωτική ιστορία διαδραματίζεται μέσα σε έναν κόσμο που με τα ρεμπέτικα τραγούδια και το γλέντι προσπαθεί να αποδράσει από την καταπιεστική καθημερινότητα, τα έμφυλα στερεότυπα και την βαθιά οικονομική κρίση μιας κοινωνίας που αναζητά την ταυτότητά της, ενώ παλεύει να ανακάμψει από τα ερείπια του Εμφυλίου.

Στέλλα με τα κόκκινα γάντια
Karol Jarek©

Στο συνοικιακό υπαίθριο "Νυχτερινό κέντρο η Μαρία" τραγουδάει η Στέλλα, μια γυναίκα ανεξάρτητη, ανυπότακτη και αδιάφορη για τον κοινωνικό αντίκτυπο που προκαλεί η ελεύθερη  ζωή της. H  Στέλλα επιμένει να ορίζει η ίδια τον εαυτό της, να ζει τον έρωτα χωρίς όρια και να μην συμβιβάζεται με τα κοινωνικά "πρέπει". Στο πρόσωπο του Μίλτου, η Στέλλα θα βρει το αρσενικό αντίρροπο του δικού της δαιμονίου. Ο έρωτάς τους θα τους οδηγήσει αναπόφευκτα σε σύγκρουση καθώς ο Μίλτος  θα προσπαθήσει, προτείνοντάς της γάμο, να υποτάξει την ελεύθερη φύση της. Η Στέλλα εγκαταλείπει τον Μίλτο στα σκαλιά της εκκλησίας και με την απόφασή της αυτή προσβάλει τόσο την "ανδρική τιμή" του,  όσο και τις κατεστημένες αντιλήψεις του κοινωνικού τους  περιγύρου. Ο δρόμος του αίματος που από καιρό έχει ανοίξει, τώρα πρέπει να κλείσει. Ένα "άγριο γλέντι, ακόμα πιο άγριο", όπως προειδοποιεί ο Μίλτος, ετοιμάζεται…

Τα κοστούμια είναι της Λουκίας Χουλιάρα, όπως και τα σκηνικά τα οποία συνυπογράφει μαζί με τον σκηνοθέτη. Οι φωτισμοί είναι του Τάσου Παλαιορούτα και το βίντεο της Μαρίας Αθανασοπούλου. 

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Ανθή Ευστρατιάδου, Σοφία Κόκκαλη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Γιάννος Περλέγκας, Θοδωρής Σκυφτούλης, Μιχάλης Τιτόπουλος. Μουσικός επί σκηνής ο Στράτος Γκρίντζαλης.

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.