Την προηγούμενη χρονιά η Αναστασία Παπαστάθη ανέβασε στο θέατρο Radar τους "Τρομερούς γονείς" του Ζαν Κοκτό, φέρνοντάς τους στα καθ' ημάς. Φέτος, η παράσταση σε δική της μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία επαναλαμβάνεται. Η τραγική κωμωδία του Κοκτό μεταφέρεται στην προκειμένη περίπτωση από το Παρίσι του 1938 (χρονιά που γράφτηκε το έργο) στην Αθήνα του σήμερα και μιλά για τις οικογενειακές σχέσεις, για την δύναμη του έρωτα και την ατομική ελευθερία.
Η εκκεντρική προσωπικότητα του Κοκτό, μιας σύνθετης καλλιτεχνικής μορφής του 20ού αιώνα, ξεδιπλώνεται μέσα από τη διαχρονική ιστορία με πρωταγωνιστές μια υστερική μάνα αποξενωμένη από τον άντρα της και προσκολλημένη στον γιο της που χειραγωγεί μέσω της αρρώστιας της και της κυκλοθυμίας της, τον αποτυχημένο σύζυγο και πατέρα που προσπαθεί απεγνωσμένα να ξεφύγει από την καταπίεση, την ανύπαντρη αδερφή της που ζει μαζί τους έχει αναλάβει να τους συντηρεί αφού κανείς δεν εργάζεται σε αυτό το σπίτι και τον άβγαλτο γιο. Όταν ο τελευταίος ερωτεύεται και θέλει να σπάσει τα δεσμά της οικογένειας, μαμά και θεία προσπαθούν να τον χωρίσουν από την κοπέλα του, η οποία κατά σύμπτωση είναι ερωμένη και του πατέρα. Οι επιφανειακά άψογες ισορροπίες φθίνουν και οι συνέπειες στη ζωή όλων είναι απροσδόκητες. Η παλαιότερη γενιά αναπόφευκτα θα συγκρουστεί με την νέα, η οποία διεκδικεί την δική της ταυτότητα.
Ο Κοκτό, δεξιοτέχνης της μυθοπλασίας, στήνει έναν δυνατό μύθο και αφήνει τις συγκρούσεις να εξελιχθούν με ανατροπές, αποκαλύψεις, απρόοπτα και τις κωμικές καταστάσεις να διαδέχονται τις δραματικές αποφορτίζοντας το συγκρουσιακό τοπίο. Το έργο αφενός καταγράφει τις σχέσεις των μελών μιας οικογένειας, αφετέρου δίνει την δυνατότητα να ερευνηθούν πιο εξειδικευμένα θέματα όπως οι σχέσεις εξάρτησης που καλλιεργούνται μέσα στην οικογένεια, η ελεγκτική συμπεριφορά του γονέα, η ανάγκη αυτονόμησης του παιδιού, πως διαμορφώνονται οι ρόλοι μέσα στην οικογένεια, πως αλληλεπιδρούν τα μέλη μεταξύ τους, αλλά και πως επηρεάζει η ποιότητα σχέσης των γονέων την διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός παιδιού.
Οι Χρήστος Ευθυμίου, Μαρία Μαυροματάκη, Αντώνης Καραθανασόπουλος και Ευδοκία Ασπρομάλλη συμπρωταγωνιστούν με την Αναστασία Παπαστάθη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Κυριακής Πανούτσου και οι φωτισμοί της Αναστασίας Παπαστάθη.
Παράλληλα, θα συνεχιστεί και ο ανοιχτός διάλογος με το κοινό μετά το τέλος της παράστασης πάνω σε θέματα που προκύπτουν από το έργο. Την συζήτηση συντονίζει η Θεραπεία Στάμου-Μαζαράκη, Ψυχολόγος - Σωματική - Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή σύμβουλος και trainer - μέλος του ECP. Ο πρώτος διάλογος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Οκτωβρίου.
Προπώληση μέσω viva.gr
Περισσότερες πληροφορίες
Τρομεροί γονείς
Η τραγική κωμωδία του Ζαν Κοκτό μεταφέρεται από το Παρίσι του 1938 στην Αθήνα του σήμερα για να μιλήσει για τις οικογενειακές σχέσεις αλληλεξάρτησης. Η εκκεντρική προσωπικότητα του Κοκτό, μιας σύνθετης καλλιτεχνικής μορφής του 20ού αιώνα, ξεδιπλώνεται μέσα από τη διαχρονική ιστορία με πρωταγωνιστές μια μάνα αποξενωμένη από τον άντρα της και προσκολλημένη στον γιο της που χειραγωγεί μέσω της αρρώστιας της, τον σύζυγο και πατέρα που καταφεύγει σε εξωσυζυγικές σχέσεις, την ανύπαντρη αδερφή της που ζει μαζί τους και τους εξουσιάζει μέσω του χρήματος, αφού έχει αναλάβει να τους συντηρεί και τον γιο που ερωτεύεται για πρώτη φορά μια κοπέλα και θέλει να σπάσει τα δεσμά της οικογένειας. Οι επιφανειακά άψογες ισορροπίες φθίνουν και οι συνέπειες στη ζωή όλων είναι απροσδόκητες. Η παλαιότερη γενιά αναπόφευκτα θα συγκρουστεί με την νέα, η οποία διεκδικεί την δική της ταυτότητα.