Η "Ζιζέλ" από την Οδησσό στη σκιά της Ακρόπολης

Ζιζέλ, Μπαλέτο Οδησσού

Η "Ζιζέλ" του Αντόλφ Αντάμ από το Μπαλέτο και την Ορχήστρα της Εθνικής Όπερας της Οδησσού σε τέσσερα βήματα: 

Η αγάπη ανασταίνει

  Η χωριατοπούλα Ζιζέλ ερωτεύεται τον Άλμπρεχτ, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι δούκας και μάλιστα αρραβωνιασμένος με τη Ματίλντε, κόρη του δούκα του Κούρλαντ. Εκείνος ανταποκρίνεται στον έρωτα της, προκαλώντας τη ζήλια του δασονόμου Ιλαρίονα, που και αυτός αγαπά παθιασμένα την πρωταγωνίστρια της ιστορίας. Σε μια κυνηγετική έξοδο του δούκα και της αυλής του, ο Ιλαρίονας αποκαλύπτει την πραγματική ταυτότητα του Αλμπρεχτ. Η Ζιζέλ απογοητεύεται και πεθαίνει. Η κορύφωση όμως έρχεται στη δεύτερη πράξη όταν και ανασταίνεται....

Έργο-διαμάντι της ρομαντικής περιόδου

Από τα πιο ολοκληρωμένα και σύνθετα έργα, η "Ζιζέλ" ανέβηκε για πρώτη φορά το 1841 και αποτελεί την επιτομή, τόσο τεχνικά όσο και θεματικά, του ρομαντισμού. Πρωτοπαρουσιάστηκε στη Γαλλία και βασίστηκε σε κείμενο του ποιητή Θεόφιλου Γκοτιέ. σε συνεργασία με το δραματουργό Βερνέιγ ντε Σεν Ζορζ, πάνω σε ιδέα του Χάινε. Πραγματική άνθιση όμως βρήκε στη Ρωσία με τον Μαριούς Πετιπά, που ξαναδούλεψε τη χορογραφία και ανέθεσε τον πρώτο ρόλο στην Άννα Πάβλοβα.

Ένα ιστορικό καλλιτεχνικό σχήμα

Το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού θα παρουσιάσει στο Ηρώδειο (1/10), το αριστουργηματικό μπαλέτο με ένα αξιοζήλευτο σε χάρη ανσάμπλ. Το καλλιτεχνικό σχήμα μετρά χρόνια ιστορίας κι εμπειρίας. Με δική του ακαδημία αλλά και με μεταγραφές από διάσημα μπαλέτα των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, παραμένει ένα από τα σπουδαιότερα συγκροτήματα κλασικού μπαλέτου της Ανατολικής Ευρώπης. Στη χώρα μας έχει παρουσιάσει κορυφαία έργα, όπως τον "Καρυθραύστη", τη "Λίμνη των κύκνων" και την "Ωραία Κοιμωνένη".

Η παράσταση στο Ηρώδειο

Μέσα σε δυο ώρες θα ξεδιπλώσουν την ιστορία της "Ζιζέλ" κορυφαίοι σολίστ, το Corps de Ballet και η Ορχήστρα του Μπαλέτου της Εθνικής Όπερας της Οδησσού υπό τη μουσική διεύθυνση του Βιατσεσλάβ Τσερνούχο Βόλιτς. Η χορογραφία είναι των Ζαν Κοραλί και Ζιλ Περό με νεότερη επεξεργασία των Μαριούς Πετιπά και Λεονίντ Λαβρόφσκι και διασκευή της Νάντιας Φεντόροβα. Πρωταγωνιστούν οι: Αλεξάντρα Βορομπίοβα (Ζιζέλ), Αντρί Πισαρίεβ (Κόμης Άλμπρεχτ), Κατερίνα Μπούρντικ (Μύρτα), Νμιτρό Σαράϊ Κορυφαίος (Χάνς). Τα σκηνικά – κοστούμια είναι της Ναταλία Μπεβζένκο.

Περισσότερες πληροφορίες

Ζιζέλ

  • Μπαλέτο
  • Διάρκεια: 130 '

Η κεντρική ηρωίδα ερωτεύεται έναν αριστοκράτη, χωρίς όμως να γνωρίζει για τον αρραβώνα του με μια άλλη γυναίκα, γεγονός που την οδηγεί στην τρέλα. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Αλ. Βορομπίοβα και Αν. Πισαρίεβ σε μια παράσταση με 150 συντελεστές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.