Πλανήτης "Solaris" καλεί Κυψέλη

Solaris Κωστής Καλλιβρετάκης©

Το Άσυλο Ανιάτων επέλεξε ο Θοδωρής Αμπαζής για να παρουσιάσει τη site specific παράσταση που εμπνεύστηκε από το διάσημο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Στανίσλαβ Λεμ με την ομάδα ΟΠΕΡΑ. Μια δουλειά που μας ιντριγκάρει για τέσσερις βασικούς λόγους.

1. Μια βιβλική παραβολή

O Στανίσλαβ Λεμ (1921-2006) είναι από τους πιο διάσημους Πολωνούς συγγραφείς, και η νουβέλα του "Solaris" συγκαταλέγεται στα διασημότερα βιβλία του 20ού αιώνα. Στο βιβλίο του 1961, ο Κρις Κέλβιν ταξιδεύει στον επώνυμο πλανήτη, όπου σύντομα ανακαλύπτει ότι ο ωκεανός πάνω του λειτουργεί ως νοήμον ον που υλοποιεί απωθημένες αναμνήσεις. Ένα από τα καλύτερα έργα επιστημονικής φαντασίας και ταυτόχρονα μια φιλοσοφική πραγματεία.

2. Υπαρξιακή αγωνία

Η ηθική της επιστήμης, η αναζήτηση του θεού και η ανθρώπινη μοναξιά βρίσκονται στο επίκεντρο της ιστορίας ενός ψυχολόγου που φτάνει σε έναν διαστημικό σταθμό σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Solaris για να μελετήσει την ανεξήγητη συμπεριφορά μιας ομάδας επιστημόνων που ζουν εκεί. Επιστρατεύει την επιστημονική του γνώση, αλλά προοδευτικά συνειδητοποιεί ότι δεν εξηγούνται όλα ορθολογικά.

3. Οι κινηματογραφικές εκδοχές

Το "Solaris" (1962) έγινε η γνωστότερη ταινία του Αντρέι Ταρκόφσκι στη Δύση. Το 2002, ο Στίβεν Σόντερμπεργκ γύρισε ένα φιλόδοξο ριμέικ, χωρίς όμως να καταφέρει να "πιάσει" το λυρισμό, τη μεταφυσική διάθεση και τα άφταστα ονειρικά κάδρα του σοβιετικού κινηματογραφιστή. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, ως πρώτη ύλη το ίδιο το "Solaris" αναπαριστά μια μάχη με τη λογική που σε αφήνει άφωνο.

4. Η ανάγνωση της ομάδας ΟΠΕΡΑ

Η site-specific παράσταση του Θοδωρή Αμπαζή βρίσκεται σε ένα συνεχή διάλογο με τον χώρο όπου παρουσιάζεται, το Άσυλο Ανιάτων, και μέσα στην ατμόσφαιρα που δημιουργεί η μουσική του πειραματιστή Γ. Αναστασάκη. Η πλοκή εστιάζει στη συνάντηση του ψυχολόγου με την νεκρή σύζυγό του και την ανάγκη μας να αποδεχτούμε την ύπαρξη ενός ανώτερου όντος, ενός Θεού. Παίζουν οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Νέστωρ Κοψιδάς, Δανάη Σαριδάκη. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 28 Σεπτεμβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες

Solaris

  • Site specific performance
  • Διάρκεια: 80 '

Παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Στάνισλαβ Λεμ, όπου μια ομάδα επιστημόνων ανακαλύπτει έναν πλανήτη που θεωρεί ότι είναι νοήμον ον.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.