Απεβίωσε ο Κώστας Καζάκος

Ο μεγάλος θεατράνθρωπος και ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

Ματωμένα χώματα Σταύρος Χαμπάκης©

Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Καζάκος σε ηλικία 87 ετών. Ο  μεγάλος θεατράνθρωπος και ηθοποιός με σημαντική θητεία στο σανίδι, στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη άφησε την τελευταία του πνοή μετά από νοσηλεία τις τελευταίες εβδομάδες. Τον περασμένο Απρίλιο είχε αναγκαστεί να αποχωρήσει για λόγους υγείας από τα "Ματωμένα χώματα" της Διδώς Σωτηρίου λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Ο Κώστας Καζάκος γεννήθηκε το 1935 στον Πύργο Ηλείας. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα στα 18 του χρόνια για να  σπουδάσει στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ωστόσο εξαιτίας της αριστερής κληρονομιάς του πατέρα του, το σχέδιο αυτό δεν ευοδώθηκε. Αποφάσισε, έτσι, να αλλάξει σταδιοδρομία και φοίτησε στην Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου στο τμήμα Ηθοποιών και Σκηνοθετών (1953-1956) και στην Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (1954-1957).
Έπαιξε σε 40 περίπου ταινίες, ενώ συμμετείχε και σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1957 με το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ "Ο κύκλος με την κιμωλία". Ακολούθησε μία πορεία με σπουδαίους ρόλους όπου έπαιξε Τενεσί Ουίλιαμς, Άρθουρ Μίλερ, Ζαν Πολ Σαρτρ, Κάρλο Γκολντόνι, καθώς και αρχαίο δράμα. Η Η σχέση της Τζένης Καρέζη και του Κώστα Καζάκου με το θέατρο του Ιάκωβου Καμπανέλλη ήταν πάντα ιδιαίτερη. Με το "Μεγάλο μας Τσίρκο" έγραψαν ιστορία μεσούσης της Χούντας, ενώ έκτοτε το θέατρο που φέρει το όνομα της αγαπημένης ηθοποιού στην οδό Ακαδημίας έχει φιλοξενήσει αρκετά από τα έργα του συγγραφέα.

Κώστας Καζάκος - Ο δρόμος περνάει από μέσα
Στιγμιότυπο από την παράσταση "Ο δρόμος περνάει από μέσα" του Ιάκωβου Καμπανέλλη (2017)

Υπήρξε αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Ήταν Ιδρυτικό μέλος του Ελληνοαραβικού Συνδέσμου και μέλος της Επιτροπής Άδειας Άσκησης επαγγέλματος του Ηθοποιού, συνιδρυτής του Ελεύθερου Θεάτρου (μαζί με τον Λέοντα Τριβιζά) και ιδρυτής του ιδρύματος "Τζένη Καρέζη". Τιμήθηκε με τον "Χρυσό Απόλλωνα", βραβείο ηθοποιού Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Αθηνών το 1967, το Α΄ Χρυσό Βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1973 για την αρτιότερη θεατρική παραγωγή ("Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη) και το Βραβείο της Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων και Κριτικών για το σύνολο της προσφοράς του. Το 1995 ίδρυσε το "Σχολείο Υποκριτικής – Κώστας Καζάκος”, τετραετούς φοίτησης.
Από το 1968 μέχρι το 1992 υπήρξε παντρεμένος με την ηθοποιό Τζένη Καρέζη, με την οποία απέκτησε τον επίσης ηθοποιό Κωνσταντίνο Καζάκο. Την γνώρισε στην κομβική για την πορεία του ταινία του Ντίνου Δημόπουλου σε σενάριο Νίκου Φώσκολου "Κοντσέρτο για πολυβόλα" (1967). Από το 1997 έως σήμερα σύντροφός του ήταν η ηθοποιός και σκηνοθέτης Τζένη Κόλλια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.