Αυτό είναι το πρόγραμμα του Προσκηνίου για τη νέα σεζόν

Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Καραντζά, το θέατρο της οδού Καπνοκοπτηρίου στο δεύτερο χρόνο λειτουργίας του εστιάζει στο κλασικό ρεπερτόριο με δύο παραστάσεις σπουδαίων συγγραφέων.

Θείος Βάνιας Ανδρέας Σιμόπουλος

Τον εμβληματικό "Θείο Βάνια" του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά, και το σπάνιο έργο του Ο'Νιλ " Ο παγοπώλης έρχεται", σε σκηνοθεσία του Ακύλλα Καραζήση, θα δούμε τη φετινή σεζόν στο θέατρο Προσκήνιο. Το ιστορικό θέατρο που μπήκε από πέρυσι σε νέα τροχιά υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του ταλαντούχου δημιουργού, εστιάζει στο κλασικό ρεπερτόριο, στοχεύοντας στην έρευνα και στην ανάδειξη της κλασικής δραματουργίας ως πεδίο πειραματισμού και ανάπτυξης νέας σκηνικής γλώσσας και ύφους.

Θείος Βάνιας

Η σεζόν θα ξεκινήσει στις 26 Οκτωβρίου με τον εμβληματικό "Θείο Βάνια" του Άντον Τσέχοφ, σε μια παράσταση-ύμνο στη συμφιλίωση με το αδιέξοδο. Στην οπτική του Καραντζά, η δράση θα στηθεί γύρω από ένα τραπέζι, μεταφορά ενός υπαρξιακού τόπου που ενώνει γύρω του τους ήρωες. Γύρω από αυτό το τραπέζι πρωινού, που είναι μαζί παρατηρητήριο ζωής και τόπος διαφυγής από την καθημερινότητα, τα πρόσωπα του έργου καθισμένα περιμετρικά τρώνε βουλιμικά, πίνουν τσάι, παλεύουν να ξανανιώσουν και φαντασιώνονται την ομορφιά της ζωής σε μια χορογραφία των μικροπραγμάτων. Καθηλωμένα, καταναγκασμένα να συνυπάρχουν ή σα ριγμένα από πάντα εκεί, καλούνται να αναμετρηθούν με τη ματαίωση, τις ψευδαισθήσεις, να αποπειραθούν να συμφιλιωθούν με τη ζωή, σαν ένας χορός ανθρώπων που προσπαθεί να απαλλαγεί από την επίπονη αναζήτηση της ουτοπίας.

Θείος Βάνιας

Στον εξαιρετικό θίασο συμμετέχουν ο Χρήστος Λούλης (Βάνιας), η Ξένια Καλογεροπούλου (Μαρία Βασίλιεβνα), ο Μανώλης Μαυροματάκης (Σερεμπριακώφ), η Θεοδώρα Τζήμου (Έλενα Αντρέεβνα), η Ηρώ Μπέζου (Σόνια), ο Φιντέλ Ταλαμπούκας (Άστρωφ), η Μαρία Φιλίνη (Μαρίνα) και ο Αντώνης Αντωνόπουλος (Τελιέγκιν). Τα σκηνικά είναι της Μαρίας Πανουργιά, τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη, η μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού, η κίνηση του Τάσου Καραχάλιου και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου.

Θείος Βάνιας
©Ανδρέας Σιμόπουλος

Με το νέο έτος, στις 22 Φεβρουαρίου, θα κάνει πρεμιέρα το σπανίως παιζόμενο έργο του Ευγένιου Ο'Νιλ, "Ο παγοπώλης έρχεται", σε σκηνοθεσία του Ακύλλα Καραζήση. Το έργο διαδραματίζεται το καλοκαίρι του 1912, στο μπαρ του Harry Hope σε μια λαϊκή γειτονιά μιας αμερικανικής μεγαλούπολης. 

Ακύλλας Καραζήσης
©Γκέλυ Καλαμπάκα
Ακύλλας Καραζήσης

Ο σκηνοθέτης σημειώνει: "Απόμαχοι αναρχικοί, πρώην αξιωματικοί του βρετανικού πεζικού, παλιοί επαναστάτες δημοσιογράφοι, αιώνιοι φοιτητές, τζογαδόροι, ένας τσιρκουλάνος απαρτίζουν αυτό το ιδιόρρυθμο κοινόβιο του μπαρ. Στον ασάλευτο αυτό κόσμο των μεθυσμένων ονειροβατών δίνει κίνηση η αναμονή και η άφιξη του σταρ της βραδιάς. Ο Χίκυ, ένας πλανόδιος πλασιέ, που έρχεται κάθε χρόνο τέτοια μέρα και πυροδοτεί την απόλυτη κραιπάλη. Όμως αυτή τη φορά έρχεται μεταμορφωμένος. Από δω και πέρα το έργο  σαν κάθε τραγωδία που σέβεται τον εαυτό της, έχει συγκρούσεις, φόνους, έρωτες και πολλές ακόμη  πνευματικές περιπέτειες. Κάτι τελευταίο. Ο τίτλος ανήκει στην ιδιαίτερη ομάδα των υπέροχων τίτλων: Ο παγοπώλης έρχεται Τον διαβάζεις και φτιάχνεις με το μυαλό σου χίλια έργα. Και την ίδια στιγμή δεν φανερώνει τίποτα. Το σκέφτομαι συνέχεια: Ποιος διάολο είναι ο παγοπώλης;".

Στο θίασο συμμετέχουν η Έλενα Τοπαλίδου, η Χαρά Μάτα Γιαννάτου, ο Κωνσταντίνος Πλεμμένος, η Ελίνα Ρίζου, ο Γιώργος Κατσής, ο Ακύλλας Καραζήσης, κ.ά. Τα σκηνικά υπογράφει ο Κωνσταντίνος Σκουρλέτης, τα κοστούμια η Ιωάννα Τσάμη και τους φωτισμούς η Μαριέττα Παυλάκη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.