"Confess/ Εξομολογηθείτε": Η Όλγα Ποζέλη μας καλεί σε μια ιδιωτική θεατρική εμπειρία

Confess/Εξομολογηθείτε

"Tο devised theatre είναι το απόλυτο χάος", αποφάνθηκε πριν από κάποια χρόνια ο κριτικός της "Guardian" Μάικλ Μπίλινγκτον κλωνίζοντας τους υποστηρικτές του αυτοσχέδιου και συλλογικού αυτού είδους θεάτρου, που δεν βασίζεται στη "σιγουριά” του συγγραφέα. Η σκηνοθέτις και ηθοποιός Όλγα Ποζέλη, ιδρύτρια της ομάδας Νοητή Γραμμή, από το 1999 δίνει το δικό της ορισμό για το θέατρο της επινόησης -"devised" μέσα από τις έξυπνες παραστάσεις της. Η ομάδα Νοητή Γραμμή παρατηρεί τον κόσμο και τον αποκωδικοποιεί με μέσο έκφρασης το θέατρο, επικοινωνεί ιδέες και συναισθήματα με αμεσότητα και χιούμορ, καταργεί τα όρια ανάμεσα στο θέατρο, το χορό και την προσωπική έκφραση και προτείνει νέους τρόπους επικοινωνίας που να απευθύνονται όσο το δυνατόν σε περισσότερους ανθρώπους με στόχο την απόλαυση.

Διαβάστε Επίσης

Η τελευταία παράσταση της ομάδας έχει τον τίτλο "Confess/ Εξομολογηθείτε", βασίστηκε στα κείμενα "Δεν Δύναμαι" του Σάκη Σερέφα,  "Το Σπίτι" του Ανδρέα Φλουράκη, "Όλα είναι μια χορογραφία" της Μαρίας Γουλή, κείμενα που προέκυψαν από την τεχνική του devised theatre και έκανε πρεμιέρα τον περασμένο χειμώνα. Από τις 2 Οκτωβρίου η παράστση θα ξανά παιχτεί με ανανεωμένο καστ σε διαφορετικό χώρο. Η ομάδα Νοητή Γραμμή μας καλεί στο "Θύαμις - ένα σπίτι για τις τέχνες" και μέσα στο φιλόξενο χώρο ενός σπιτιού θα ακούσουμε την εξομολόγηση πέντε ηθοποιών: Σοφία Λιάκου, Όλγα Ποζέλη, Χρήστος Καπενής, Νατάσα Γαβαλά,Αντώνης Κυριακάκη (Κωστής Δάβαρης-σκηνικός χώρος, Κατερίνα Σκιαδά-κίνηση). Οι θεατές –  ένας, δύο, τρεις το πολύ, γιατί η εξομολόγηση είναι μία πολύ ιδιωτική εμπειρία – θα μπαίνουν διαδοχικά στα πέντε δωμάτια και θα γίνονται οι αποδέκτες της ακατάσχετης επιθυμίας των ηθοποιών να ομολογήσουν κάτι.

Confess/ Εξομολογηθείτε, Όλγα Ποζέλη
Η ιδρύτρια της ομάδας Νοητή Γραμμή Όλγα Ποζέλη

Η Όλγα Ποζέλη ξεκαθαρίζει πως "επιθυμία μας να αποκαλύψουμε την "αλήθεια", είναι μία από τις κυρίαρχες ανάγκες της εποχής μας. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στις μυριάδες των απομνημονευμάτων στα ράφια των βιβλιοπωλείων ή να παρατηρήσει τη μετάβαση από την μυθοπλασία στα reality shows στην τηλεόραση. Συνεχώς ομολογούμε την αλήθεια σε θεραπευτές, στην Αστυνομία, στις τηλεοπτικές κάμερες, σε ομάδες υποστήριξης, σε στενούς φίλους, σε δασκάλους, σε συζύγους, σε παντελώς αγνώστους. Ομολογούμε αμαρτίες, σκέψεις, επιθυμίες, ασθένειες, προβλήματα, έρωτες ακόμη και εγκλήματα. Εξομολογούμαστε, με κάθε λεπτομέρεια, ό,τι είναι απίστευτα δύσκολο να ειπωθεί". 

Ο χώρος Θύαμις – ένα σπίτι για τις τέχνες δεν διαθέτει ασανσέρ. Εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της performance – πολύ λίγοι θεατές με έναν ηθοποιό σε κάθε δωμάτιο – είναι απαραίτητη η κράτηση εισιτηρίων στο Viva.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.