Στη "Φιλιώ Χαϊδεμένου" μεταμορφώνεται η Ευγενία Δημητροπούλου

Η γνωστή ηθοποιός ανεβαίνει στη σκηνή στην μουσικοθεατρική μεταφορά του βιβλίου «Γιαγιά Φιλιώ η Μικρασιάτισσα» από τον Ζαχαρία Καρούνη για δύο παραστάσεις.

Φιλιώ Χαϊδεμένου Ευαγγελία Θωμάκου©

Η προσωπική μαρτυρία της Φιλιώς Χαϊδεμένου μέσα από το βιβλίο "Γιαγιά Φιλιώ η Μικρασιάτισσα" μεταφέρεται στο θέατρο σε μια μουσικοθεατρική εκδοχή από τον Ζαχαρία Καρούνη που φέρει το όνομά της, με την Ευγενία Δημητροπούλου στον ομώνυμο ρόλο, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή. 

Φιλιώ Χαϊδεμένου
Ευαγγελία Θωμάκου©

Όσα βίωσε η διακεκριμένη για την κοινωνική της δράση Μικρασιάτισσα Φιλιώ Χαϊδεμένου κατά τη διάρκεια της Καταστροφής του 1922 αλλά και του μετέπειτα προσφυγικού ταξιδιού της στη νέα πατρίδα ζωντανεύουν ξανά στη σκηνή, 6 χρόνια μετά την πρώτη θεατρική παρουσίαση του βιβλίου που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα και την Κύπρο με τη συμβολή του Ιδρύματος Ιωνία της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος.

Διαβάστε Επίσης

Οι θεατές αγκάλιασαν το λόγο της αξέχαστης  Φιλιώς  Χαϊδεμένου, και οι αρχικά 30 προγραμματισμένες παραστάσεις έγιναν 130, χάρη στην ανταπόκριση κοινού και κριτικών. Έζησε 107 ολόκληρα χρόνια, γεμάτα από χαρές, λύπες, αγωνίες, πολέμους, υποσχέσεις, αγώνες, απογοητεύσεις, κι ένα φοβερό πείσμα για ζωή, που αποτελούν ένα ντοκουμέντο της νεότερης Ελληνικής ιστορίας.

Φιλιώ Χαϊδεμένου
Ευαγγελία Θωμάκου©

Η παράσταση είναι εμποτισμένη με μουσικές και τραγούδια που συντρόφευαν την Φιλιώ Χαϊδεμένου σε όλες τις περιόδους της ζωής της αλλά και μουσική και τραγούδια που έγραψε ο Ζαχαρίας Καρούνης ειδικά για την παράσταση σε στίχους Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου. Ο ίδιος μοιράζεται τη σκηνή μαζί με την Ευγενία Δημητροπούλου παίζοντας και τραγουδώντας, σε διασκευή της Άνδρης Θεοδότου. Η Ιωάννα Ρήγα συνοδεύει με το σαντούρι της. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Εύας Παραδέλλη και οι φωτισμοί του Αλέξανδρου Πολιτάκη. 

Που θα δούμε τη "Φιλιώ Χαϊδεμένου”

9/9 Γήπεδο Πρασίνου Λόφου (8 μ.μ.) - Ηράκλειο Αττικής

22/9 Κηποθέατρο Παπάγου (9 μ.μ.)
 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Φιλιώ Χαϊδεμένου

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 80 '

Θεατρική μεταφορά του βιβλίου-μαρτυρία «Γιαγιά Φιλιώ η Μικρασιάτισσα» της διακεκριμένης για το έργο της Φιλιώς Χαϊδεμένου, η οποία έζησε την καταστροφή και την προσφυγιά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.