Ο Γιαννούλης Χαλεπάς με τη σμίλη του δημιούργησε αριστουργήματα, ύμνησε την ομορφιά, άνοιξε καινούριους δρόμους στη νεότερη ελληνική τέχνη, αλλά η ζωή του ήταν απίστευτα τραγική. Στις 15 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται ογδόντα τέσσερα χρόνια από το θάνατο του κορυφαίου γλύπτη που με το έργο και τη ζωή του συνεχίζει να εμπνέει σύγχρονους καλλιτέχνες και συγγραφείς. Ένας από αυτούς είναι ο Άγγελος Ανδρεόπουλος, συγγραφέας του μονόλογου "Κοιμώμενος Χαλεπάς… ο σαλός άγιος" που θα κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στο χωριό Πύργος της Τήνου και συγκεκριμένα στον προαύλιο χώρο του σπιτιού του Γιαννούλη Χαλεπά στο οποίο στεγάζεται πλέον το Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί με φυσικό φως (6 μ.μ.), η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο και το Πολιτιστικό κέντρο Τήνου ( προσφέρεται δε δωρεάν από τους καλλιτέχνες, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον μεγάλο γλύπτη).
Ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία και ο στόχος είναι η παράσταση να παιχτεί και στο θέατρο Αλκμήνη- σκηνή Secret Room, από την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου. Ο Γιώργος Κοντοπόδης ανέλαβε να ερμηνεύσει το μονόλογο και να μας ταξιδέψει στο χρόνο με αφετηρία το δωμάτιο του ψυχιατρείου στο οποίο φιλοξενούνταν ο Γιαννούλης Χαλεπά. Το έργο δεν αποτελεί μια αποτύπωση ζωής- βιογραφία διαβάζουμε στο σημείωμα της παράστασης "αλλά μια εις βάθος ανάλυση της ψυχοσύνθεσης, του σχιζοφρενώς ευφυούς αυτού καλλιτέχνη ή ίσως...και της ψυχοσύνθεσης κάθε ευφυούς καλλιτέχνη... (Φλέρυ Νταντωνάκη... Βικέντιος Βαν Γκόνγκ...Γεώργιος Βιζυηνός...)... η πορεία ενός καλλιτέχνη προς την αγιότητα... Μέσα σε έναν αφαιρετικό σκηνικό χώρο, περνάμε 80 λεπτά αντικρίζοντας όλα τα " θα μπορούσε" της πορείας του Γιαννούλη Χαλεπά... αν...επέλεγε να είναι φυσιολογικός. Την μανία και ανάγκη δημιουργίας, την άνοδο, το κατρακύλισμα στην σχιζοφρένεια και την αναπόφευκτη αποδοκιμασία του κόσμο προς το πρόσωπο ενός "σαλού", για να καταλήξουμε...που άλλού...στην εξύψωση! Την ανάσταση... την αναγέννηση!".
Περισσότερες πληροφορίες
Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο σαλός άγιος
Το έργο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και επιστρέφει για τρίτη χρονιά σε μια επετεικαή εκδοχή για τα 86 χρόνια από το θάνατό του, πραγματεύεται τη ζωή του Έλληνα καλλιτέχνη, ξεκινώντας ενώ είναι εσώκλειστος στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας. Μέσα από τα διαρκή ταξίδια του μυαλού του, βλέπουμε όλη του τη ζωή: την Τήνο, την αυταρχική μητέρα και τον τυπικό πατέρα, τα αδέρφια, τον μεγάλο έρωτα της ζωής του. Περισσότερο, όμως, γινόμαστε μάρτυρες της έμπνευσης, της μανίας της δημιουργίας -η οποία οδηγεί στα σημαντικά έργα του-, των ονείρων, των εφιαλτών του, ώσπου καταλήγουμε στο τελικό ερώτημα. Τι αξίζει άραγε περισσότερο, να είσαι τρελός (σαλός) και ευφυής ή φυσιολογικός και απλά… άνθρωπος;