Ο μύθος του Περσέα έγινε παράσταση

Περσεύς, Ταξίδι του νου

Όσοι έχετε τη διάθεση να συνδυάσετε τη βόλτα στους Αγίους Θεοδώρους με μια θεατρική εμπειρία, η θεατρική ομάδα "Ναύς" θα παρουσιάσει, το Σάββατο 20 Αυγούστου (ώρα 9 μ.μ.), την 55λεπτη παράσταση "Περσεύς, Ταξίδι του νου" στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Αγίων Θεοδώρων "Νότης Περγιάλης" με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Τη συγγραφή των κειμένων και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ευγενία Σάλτα, ενώ τους ρόλους ερμηνεύουν οι Αλέξανδρος Δάλλας, Μαρισία Σπίνου, Αθηνά Μήλεση και Δημήτρης Μανώλης. ΄

Ο Περσέας είναι ο μυθικός ήρωας που έκοψε το κεφάλι της Μέδουσα, η οποία δεν ήταν πάντα ένα τέρας με φίδια αντί για μαλλιά, που πέτρωνε όποιον την κοιτούσε. Μετατράπηκε σε αυτό, αφού ο Ποσειδώνας την καταδίωξε και τη βίασε στο ναό της Αθηνάς. Η Αθηνά αρνήθηκε να τιμωρήσει τον Ποσειδώνα για την επίθεσή του και αντ' αυτού κατηγόρησε και τιμώρησε τη Μέδουσα για ένα έγκλημα που η ίδια ήταν το θύμα. Έτσι, λοιπόν, η Αθηνά μετέτρεψε τη Μέδουσα σε τέρας και ο Περσέα είναι ο άντρας, ο οποίος τη σκότωσε και στη συνέχεια χρησιμοποίησε το ισχυρό κεφάλι της ως όπλο.

Περσεύς, Ταξίδι του νου


Οι συντελεστές της παράστασης "διάβασαν" το μύθο του Περσέα ως "ένα ταξίδι αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης μέσω της ενηλικίωσης. Ο Περσέας κινεί γη και ουρανό προκειμένου να σώσει τη μητέρα του Δανάη. Η αποφασιστικότητα και η τόλμη του είναι τα κύρια όπλα του συνάμα με την εύνοια των θεών. Μέσα από αυτά τα εμπόδια ενηλικιώνεται και τελικά έρχεται αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό, ο οποίος αποσυμβολίζεται μέσω της Μέδουσας. Πιο συγκεκριμένα, ο αποκεφαλισμός της διαστρεβλωμένης εικόνας του εαυτού όταν καταρρέει η ματαιοδοξία ευνοεί την λειτουργία του ταχέως νου και της αντίληψης να επέλθει στα ανώτερα νοητικά επίπεδα".

Οι χορογραφίες και η κινησιολογία της παράστασης είναι της Μαρισίας Σπίνου, οι μουσικές δημιουργίες του Γιώργου Λιβανού, η ενδυματολογία είναι συν δημιουργία των Μαρισίας Σπίνου και Αλέξανδρου Δάλλα και η κατασκευή μάσκας του Δημήτρη Φίλιου "4M STUDIO". Η 4η σκηνή του έργου "Περσεύς, Ταξίδι του νου" είναι εμπνευσμένη από το έργο "Τερατούργημα" του Γιώργου Μπλάνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πώς το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταφέρει να κάνει έναν Γάλλο να αναφωνεί "Η Καλαμάτα είναι πλέον οι διακοπές μας!"

Άργησα 30 χρόνια να πάω στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αλλά επιβεβαιώνω και από πρώτο χέρι ότι ο καλλιτεχνικός αυτός θεσμός που έχει κάνει τη Μεσσηνιακή πόλη προορισμό για τους.ις απανταχού λάτρεις του χορού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτιστικό τουρισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
16/07/2024

Υπουργείο Πολιτισμού: Αύξηση χρηματοδότησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Υπογραφή νέας σύμβασης αξίας 1.270.000 ευρώ για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο της 30ής επετειακής χρονιάς του, ενισχύοντας την πολιτιστική ζωή και τη διεθνή προβολή της πόλης.

Γιατί η "Ορέστεια" από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο εγγράφεται στις σπουδαιότερες σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος;

Η πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Έλληνα σκηνοθέτη με το Εθνικό Θέατρο έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με μία μυσταγωγική παράσταση της αισχυλικής τριλογίας.

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).