Τι ετοιμάζει ο Νίκος Διαμαντής για τον Σεπτέμβριο;

Ισλαχανέ

Ερμηνευτές, ηθοποιοί, περφόρμερ, ανάπηροι χορευτές, χορευτές, λυρικοί
τραγουδιστές διατρέχουν την ιστορία εφαπτόμενων θρησκειών, ανθρώπων, συνειδήσεων, οικογενειών, ορφανών, μουσουλμάνων, χριστιανών, σιδηρουργών, τεχνουργών, ανθρώπων του μόχθου κ.ά. στην παράσταση- εικαστική εγκατάσταση "Ισλαχανέ-Ένας τόπος συνάντησης πολιτισμών". Ο εμπνευστής και σκηνοθέτης αυτής της συνάντησης, που θα γίνει με καλλιτεχνικούς όρους, είναι ο Νίκος Διαμαντής, ο οποίος συμμετέχει με το Θέατρο Σημείο στις εκδηλώσεις του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού με αφορμή το έτος 1922. Συγκεκριμένα προτείνει μια "ολιστική καλλιτεχνική παρέμβαση στον ιστορικό τόπο του Ισλαχανέ – Ορφανοτροφείο Αρρένων που περιλαμβάνει θεατρική παράσταση, εικαστική εγκατάσταση, ανοιχτή συζήτηση και ανοιχτό κάλεσμα, με τη συμμετοχή 10 συγγραφέων, 10 ηθοποιών, 3 εικαστικών καλλιτεχνών, 11 συνομιλητών από ένα ευρύ φάσμα των τεχνών και των επιστημών και πολιτών. Πρόκειται για ένα γεγονός για την πόλη της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, το οποίο θα λάβει χώρα στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου, με αφορμή μια τραυματική επέτειο".

Στην παράσταση χρησιμοποιήθηκαν κείμενα των Άκη Δήμου, Ισίδωρου Ζουργού,
Μιχάλη Μακρόπουλου, Γλυκερίας Μπασδέκη, Σοφίας Νικολαΐδου, Γιώργου Σκαμπαρδώνη, Τσιμάρα Τζανάτου, Στέλιου Χατζηαδαμίδη, Χρήστου Χρυσόπουλου,
Γιάννη Χρυσούλη.  Με αφετηρία την ετυμολογία της λέξης Ισλαχανέ (islā που σήμαινε τακτοποίηση, αποκατάσταση και –hane που σήμαινε σπίτι/εστία - ένα "Σπίτι Αποκατάστασης" για ορφανά και άπορα παιδιά), τα 100 χρόνια από την μικρασιατική καταστροφή και τις πραγματικές αντιδράσεις που δημιούργησε η ανταλλαγή πληθυσμών, τους μύθους και τις αλήθειες, η παράσταση και η εικαστική έκθεση,  θα φωτίσουν ως ένα ενιαίο ΤΟΠΟ, στο Ισλαχανέ , σύγχρονες ιστορικές διαδρομές.

Ισλαχανέ


Οι συντελεστές, η συζήτηση και το ανοιχτό κάλεσμα 

Ο Νίκος Διαμαντής συνεργάζεται με τους: Ιωάννα Μακρή (Επιμέλεια),  Ελένη Κυραμαργιού, Αρετή Κονδυλίδου (Επιστημονικοί Σύμβουλοι), Φοίβος Σακαλής (Επιμέλεια εικαστικής Έκθεσης), Δημήτρης Αντωνίτσης, Γιώργος Λάππας, Εύα Στεφανή (Εικαστικοί), Άση Δημητρολοπούλου (Σκηνογράφος- Ενδυματολόγος), Δημήτρης Μαραμής (Μουσική), Κωνσταντίνος Μίχος (Κίνηση), Άσπα Ανωγιάτη (Μουσικός επί σκηνής), Γεωργία Σαρηγιαννίδου (Ζωντανή αφήγηση). Συμμετέχει ο Κώστας Βόμβολος. Ηθοποιοί – Ερμηνευτές: Ανδρέας Κολίσογλου, Λητώ Μεσσήνη Πέρης Μιχαηλίδης, Κωνσταντίνος Μίχος, Δανάη Μπερή, Μάνια Παπαδημητρίου, Δανάη Παπουτσή, Όμηρος Πουλάκης, Βαγγέλης Ρόκκος, Έλενα Τοπαλίδου.

Το Θέατρο Σημείο αναζητά κατοίκους, φορείς, οργανώσεις κλπ, της πόλης οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις 2 παραστάσεις στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου, με κεντρικό θέμα "Γιατί δεν ξερώ το Ισλαχανέ;" (πληροφορίες στο 6970989918 ή στο thesemio@otenet.gr). Στις 6 Σεπτεμβρίου, στις 9 μ.μ., μετά το τέλος της παράστασης , θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θα γίνει ανοιχτή συζήτηση με θέμα "Γιατί δεν ξερώ το Ισλαχανέ;". Ο Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ της Θεσσαλονίκης (Πρώην Σχολή Τεχνών & Επαγγελμάτων Χαμιδιέ), Ορφανοτροφείο Αρρένων, αποτελεί έναν μουσειακό χώρο με μόνιμη έκθεση κι ένα πολιτιστικό κέντρο που φιλοξενεί εκδηλώσεις, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα. Το κτήριο του κατασκευάστηκε το 1902 και αποτελούσε τμήμα του οθωμανικού ορφανοτροφείου-τεχνικού σχολείου Ισλαχανέ, το οποίο ιδρύθηκε το 1874 από τη μουσουλμανική κοινότητα της πόλης, για ορφανά αγόρια κάθε θρησκείας. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.