"Δείπνο με φίλους": Τρεις αλήθειες κι ένα ψέμα για την παράσταση από τον Μάνο Αντωνίου

Ο σκηνοθέτης και ο ηθοποιός της κωμωδίας του Ντόναλντ Μάργκιουλις που περιοδεύει στα ανοιχτά θέατρα της Αττικής γράφει για την παράσταση όπου συμπρωταγωνιστεί με τους Σταύρο Νικολαΐδη, Ιωάννα Πηλιχού και Φιλίτσα Καλογεράκου.

Μάνος Αντωνίου

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός της παράστασης "Δείπνο με φίλους", Μάνος Αντωνίου, γράφει για την σπιντάτη κωμωδία του Ντόναλντ Μάργκιουλις που μιλά για τις ανθρώπινες σχέσεις και το γάμο, όπου συμπρωταγωνιστεί με τους Σταύρο Μαρκάλα, Ιωάννα Πηλιχού και Αθηνά Νιαβή

Αλήθεια πρώτη

Το να σκηνοθετήσω το πολυβραβευμένο έργο του Ντόναλντ Μάργκιουλις το θεώρησα μια ιδιαίτερη πρόκληση. Η αίσθηση από την πρώτη ανάγνωση σου αφήνει μια απλότητα γραφής χωρίς την πλοκή και το σασπένς ενός κειμένου. Όμως, εδώ είναι και το μυστικό αυτού του θεατρικού έργου. Η ρεαλιστική γραφή, ο δομημένος λόγος, οι εναλλαγές των σκηνών, το καθημερινό θέμα που διαπραγματεύεται δημιουργούν όχι μόνο πλοκή και σασπένς αλλά αφήνουν μηνύματα και δείχνουν στοιχεία του εαυτού μας, όπου κάθε θεατής μπορεί να αναγνωρίσει το δικό του εγώ. Η οικογένεια, η συμβίωση, η αγάπη, ο έρωτας, η φιλία, ο χωρισμός είναι θέματα καθημερινά αλλά δοσμένα με αμείωτο ενδιαφέρον από τον συγγραφέα.

Αλήθεια δεύτερη

Η σκηνοθεσία βασίζεται σε ένα παιχνίδι ρεαλισμού και σουρεαλισμού, όπου γέλιο και συγκίνηση εναλλάσσονται με γρήγορες ταχύτητες και η κάθε σκηνή του έργου δίνει την αίσθηση μιας κινηματογραφικής εικόνας που βρίσκεται σε θεατρικό χώρο. Το "θεατρικό πλάνο" δίνει λιτότητα και ρεαλισμό ταυτόχρονα με δυναμισμό και αλήθεια στον τρόπο που ερμηνεύει ο κάθε ηθοποιός το ρόλο του. 

Δείπνο με φίλους
Λάμπρος Χειμωνάς©

Αλήθεια τρίτη

Κεντρικό πρόσωπο της παράστασης είναι ο ηθοποιός και ο ρόλος, που προβάλλονται σε πρώτο πλάνο. Στόχος μου είναι ο θεατής να κεντρίζεται και να παρασύρεται σε ένα θεατρικό παιχνίδι έτσι ώστε τελειώνοντας η παράσταση το πρώτο που θα σχολιάσει να είναι το κείμενο και η υπόκριση.

Ψέμα είναι...

Ότι δεν θα γελάσει, ότι δεν θα συγκινηθεί, ότι δεν θα προβληματιστεί, ότι δεν θα μπει σε μια κριτική σκέψη του εαυτού του, ότι δεν θα δει την εικόνα της δικής του ζωής μπροστά του και φεύγοντας από την παράσταση ότι γνώμη έχει ή ότι θέση πάρει θα έχει δίκιο και άδικο.

Περισσότερες πληροφορίες

Δείπνο με φίλους

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Στο βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο πρωταγωνιστούν δύο παντρεμένα ζευγάρια, που είκοσι χρόνια μετά έρχονται αντιμέτωπα με τη ρουτίνα και το χωρισμό. Ο επεισοδιακός χωρισμός των μεν, θα φέρει τους δε, μπροστά σε έναν καθρέφτη, βγάζοντας στην επιφάνεια απωθημένα, μικρές ζήλιες και την ουσιαστική φθορά που προκαλείται στις ανθρώπινες σχέσεις. Ο γάμος, η αγάπη, η φιλία κι ο έρωτας είναι μόλις μερικές από τις αξίες που θίγονται μέσα από την επίκαιρη κωμωδία για τις σύγχρονες σχέσεις και το γάμο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.