Το "Μπεντ" του Μάρτιν Σέρμαν ανεβαίνει στο Θέατρο Χώρα τον Οκτώβριο

Ο Πέτρος Ζούλιας σκηνοθετεί το αριστουργηματικό έργο για τον απαγορευμένο έρωτα δύο ανδρών σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης.

ΜΠΕΝΤ Μαριλένα Αναστασιάδου©

Τον απαγορευμένο έρωτα δύο ανδρών σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1936 πραγματεύεται το αριστουργηματικό "Μπεντ” του Μάρτιν Σέρμαν που επέλεξε να σκηνοθετήσει ο Πέτρος Ζούλιας τη νέα σεζόν 2022-2023 στο θέατρο Χώρα. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 21 Οκτωβρίου.

Bent
Μαριλένα Αναστασιάδου©

Το "Μπεντ” ανέβηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1979 και σύντομα παρουσιάστηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική. Στην Ελλάδα το γνωρίσαμε μέσα από την πολύ επιτυχημένη σκηνοθετική και μεταφραστική ματιά του Γιώργου Θεοδοσιάδη

Bent
Μαριλένα Αναστασιάδου©

Σε μια εποχή βίας, κακοποιήσεων και απαξίωσης των αδύναμων, το "Μπεντ" αποδεικνύεται και πάλι επίκαιρο. Η προκατάληψη, η κατηγοριοποίηση των πολιτών, η φασιστική αντίληψη διαπερνά τη σύγχρονη πραγματικότητα. Τα νεοναζιστικά κινήματα, η έξαρση της εθνικιστικής προπαγάνδας καθιστούν το μήνυμα του έργου πιο αναγκαίο από ποτέ.

Bent
Μαριλένα Αναστασιάδου©

Ο Σέρμαν ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο για την ανθρωπότητα όπου επικρατούν η ελευθερία, η αγάπη και η αλληλεγγύη. Η παράσταση αποσκοπεί στο να αναδείξει την διαχρονική αυτή αξία του. Το ιστορικό πλαίσιο, ο χώρος του Άουσβιτς, δεν είναι παρά μόνο η σκηνική αφορμή για να ξαναδεί κανείς τα μεγάλα θέματα του ανθρώπου, γυμνά, οριακά και με την απαιτούμενη ειλικρίνεια.

Bent
Μαριλένα Αναστασιάδου©

Πρωταγωνιστούν οι Μέμος Μπεγνής, Ιωάννης Αθανασόπουλος, Μανώλης Θεοδωράκης, Γιάννης Σίντος, James Rodi, Χρήστος Ζαχαριάδης, Σπύρος Δούρος και ο Δημήτρης Καραμπέτσης στο ρόλο του θείου Φρέντυ.

Η παράσταση χρησιμοποιεί τη μετάφραση του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Τα σκηνικά είναι της Μαίρης Τσαγκάρη, τα κοστούμια του Νίκου Χαρλαύτη και η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Θοδωρή Οικονόμου.

Bent
Μαριλένα Αναστασιάδου©

Το σκηνοθετικό σημείωμα του Πέτρου Ζούλια

"Γιατί το "Μπεντ” αφορά πολιτικά, ιδεολογικά στην σημερινή εποχή;
Γιατί όσο οι κοινωνίες δεν θα αποδέχονται τη διαφορετικότητα, όσο ο ρατσισμός και η γκετοποίηση των μειονοτήτων θα υπάρχει, το έργο θα στέκει ως κραυγή διαμαρτυρίας  για ελευθερία, αγάπη, αυτοδιάθεση και αξιοπρέπεια.
Ως σκηνοθέτης, ψάχνω τη γέφυρα με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Το σύστημα εξακολουθεί να τιμωρεί και να βάζει στο περιθώριο όσους διεκδικούν το δικαίωμα της ερωτικής τους επιλογής και της αντίθετης φωνής και στάσης απέναντί του. Υπόδειγμα δημοκρατικής ηθικής το "Μπεντ" ανοίγει διάλογο με την εξέλιξη της κοινωνίας και του μελλοντικού σκεπτόμενου πολίτη.
Ακόμα και μέσα στην πιο σκοτεινή περίοδο, ο άνθρωπος αναζητά το φως, την ελπίδα.
Ο άνθρωπος ερωτεύεται, αγαπά! Ένας ύμνος στην ανθρώπινη επαφή και στην ελευθερία είναι το "Μπεντ", γι’ αυτό ξεπέρασε ως έργο τα όρια του χώρου και του χρόνου”.

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.