Τον απαγορευμένο έρωτα δύο ανδρών σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1936 πραγματεύεται το αριστουργηματικό "Μπεντ” του Μάρτιν Σέρμαν που επέλεξε να σκηνοθετήσει ο Πέτρος Ζούλιας τη νέα σεζόν 2022-2023 στο θέατρο Χώρα. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 21 Οκτωβρίου.
Το "Μπεντ” ανέβηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1979 και σύντομα παρουσιάστηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική. Στην Ελλάδα το γνωρίσαμε μέσα από την πολύ επιτυχημένη σκηνοθετική και μεταφραστική ματιά του Γιώργου Θεοδοσιάδη.
Σε μια εποχή βίας, κακοποιήσεων και απαξίωσης των αδύναμων, το "Μπεντ" αποδεικνύεται και πάλι επίκαιρο. Η προκατάληψη, η κατηγοριοποίηση των πολιτών, η φασιστική αντίληψη διαπερνά τη σύγχρονη πραγματικότητα. Τα νεοναζιστικά κινήματα, η έξαρση της εθνικιστικής προπαγάνδας καθιστούν το μήνυμα του έργου πιο αναγκαίο από ποτέ.
Ο Σέρμαν ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο για την ανθρωπότητα όπου επικρατούν η ελευθερία, η αγάπη και η αλληλεγγύη. Η παράσταση αποσκοπεί στο να αναδείξει την διαχρονική αυτή αξία του. Το ιστορικό πλαίσιο, ο χώρος του Άουσβιτς, δεν είναι παρά μόνο η σκηνική αφορμή για να ξαναδεί κανείς τα μεγάλα θέματα του ανθρώπου, γυμνά, οριακά και με την απαιτούμενη ειλικρίνεια.
Πρωταγωνιστούν οι Μέμος Μπεγνής, Ιωάννης Αθανασόπουλος, Μανώλης Θεοδωράκης, Γιάννης Σίντος, James Rodi, Χρήστος Ζαχαριάδης, Σπύρος Δούρος και ο Δημήτρης Καραμπέτσης στο ρόλο του θείου Φρέντυ.
Η παράσταση χρησιμοποιεί τη μετάφραση του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Τα σκηνικά είναι της Μαίρης Τσαγκάρη, τα κοστούμια του Νίκου Χαρλαύτη και η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Θοδωρή Οικονόμου.
Το σκηνοθετικό σημείωμα του Πέτρου Ζούλια
"Γιατί το "Μπεντ” αφορά πολιτικά, ιδεολογικά στην σημερινή εποχή;
Γιατί όσο οι κοινωνίες δεν θα αποδέχονται τη διαφορετικότητα, όσο ο ρατσισμός και η γκετοποίηση των μειονοτήτων θα υπάρχει, το έργο θα στέκει ως κραυγή διαμαρτυρίας για ελευθερία, αγάπη, αυτοδιάθεση και αξιοπρέπεια.
Ως σκηνοθέτης, ψάχνω τη γέφυρα με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Το σύστημα εξακολουθεί να τιμωρεί και να βάζει στο περιθώριο όσους διεκδικούν το δικαίωμα της ερωτικής τους επιλογής και της αντίθετης φωνής και στάσης απέναντί του. Υπόδειγμα δημοκρατικής ηθικής το "Μπεντ" ανοίγει διάλογο με την εξέλιξη της κοινωνίας και του μελλοντικού σκεπτόμενου πολίτη.
Ακόμα και μέσα στην πιο σκοτεινή περίοδο, ο άνθρωπος αναζητά το φως, την ελπίδα.
Ο άνθρωπος ερωτεύεται, αγαπά! Ένας ύμνος στην ανθρώπινη επαφή και στην ελευθερία είναι το "Μπεντ", γι’ αυτό ξεπέρασε ως έργο τα όρια του χώρου και του χρόνου”.
Προπώληση μέσω viva.gr