Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, παρουσιάζει το κείμενο του Φώτη Κόντογλου "Το Αϊβαλί η Πατρίδα μου", σε μια θεατροποιημένη σκηνική παρουσίαση με τη Χάρις Αλεξίου και την Όλια Λαζαρίδου από την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου και για 14 μόνο παραστάσεις. Η παράσταση, παράλληλα, σηματοδοτεί την έναρξη του Πειραιάς Artport ΙΙ, του διακαλλιτεχνικού προγράμματος του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά που περιλαμβάνει θέατρο, μουσική, χορό, κινηματογράφο, εκθέσεις και δράσεις (9/9-24/9).
Ο ζωγράφος και ποιητής Φώτης Κόντογλου (1895-1965), αντιπροσωπευτικός της Γενιάς του ’30, αναπολεί και καταγράφει μαρτυρίες ανθρώπων και ιστορίες από την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Αϊβαλί. Εκεί που γεννήθηκε και έζησε μέχρι και τα 17 του χρόνια. Μέσα από την προσωπική του γλώσσα, αναζητά την αυθεντική ελληνικότητα κι αφήνει να ξεφύγει μέσα από τις λέξεις και το ύφος του, ένας βαθύς αναστεναγμός για εκείνα τα σκοτεινά χρόνια του Διωγμού και της Καταστροφής.
Η παράσταση βασίστηκε σε αποσπάσματα από το "Αϊβαλί η Πατρίδα μου" του Φώτη Κόντογλου, και ένα απόσπασμα από το διήγημα της Έλλης Παπαδημητρίου "Κοινός Τόπος". Το έργο-υπό μορφή θεατρικού αναλογίου-σχεδιάστηκε από τις Όλια Λαζαρίδου, Αμαλία Μουτούση και Δάφνη Ρόκου και πρωτοπαρουσιάστηκε το 2018, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση της Μονάδας ανακουφιστικής φροντίδας Γαλιλαία.
Σκηνοθετεί η Όλια Λαζαρίδου. Συμμετέχουν μέλη της ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη. Τα σκηνικά είναι της Δάφνης Ρόκου και της Μαγδαληνής Αυγερινού και τα κοστούμια της Εύας Νάθενα. Τους φωτισμούς υπογράφει ο Νίκος Βλασόπουλος.
Περισσότερες πληροφορίες
Το Αϊβαλί η πατρίδα μου
Θεατροποιημένη αφήγηση βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Φώτη Κόντογλου, το οποίο καταγράφει μαρτυρίες και ιστορίες από την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Αϊβαλί, τον Διωγμό και την Καταστροφή.