"Αντιγόνη"
Με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Κρέοντα και την Κίττυ Παϊταζόγλου, Αντιγόνη, παρουσιάζει μια σύγχρονη εκδοχή της τραγωδίας του Σοφοκλή ο Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και το Λονδίνο. Η σχέση της ατομικής και της συλλογικής ευθύνης με την εξουσία γίνεται αφορμή για ένα σχόλιο πάνω στο ρόλο των Μέσων Ενημέρωσης στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Συμπρωταγωνιστούν οι Ελένη Καραγιώργη (Ευριδίκη), Χριστίνα Δαλαμάγκα (Ισμήνη), Φοίβος Παπακώστας (Αίμονας), Βίκυ Κυριακουλάκου (Τειρεσίας), Λάμπρος Γραμματικός (Φύλακας, Άγγελος).
(Πειραιώς 260, 5-7/7)
"Αδελφοσύνη, μια φανταστική ιστορία"
Η Γαλλο-βιετναμέζα Καρολίν Γκιγελά Ενγκιγέν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με ένα συγκινητικό παραμύθι επιστημονικής φαντασίας για την αξία της αδελφοσύνης ως πολύτιμου πόρου για το μέλλον του πλανήτη και την επιβίωσή μας. Μια πολυμελής ομάδα επαγγελματιών και ερασιτεχνών ηθοποιών διαφορετικής προέλευσης πρωταγωνιστεί στην παράσταση που διερευνά τις σχέσεις μας με τους άλλους. (Πειραιώς 260, 6-7/7)
"Μήδεια"
Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου νεοελληνικό έργο. Το Εθνικό Θέατρο βρίσκεται πίσω από αυτήν την καινοτομία και μάλιστα με την επιλογή ενός έργου-σταθμός. Η εκρηκτική κωμωδία του Μποστ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, αγγίζει τη δική μας εποχή μέσα από τη γλαφυρή του γλώσσα με έναν τρόπο που αιφνιδιάζει. Παίζουν: Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Σταύρος Σβήγκος, Γιώργος Γλάστρας, Θανάσης Δήμου, Άνδρη Θεοδότου, Στέλιος Ιακωβίδης, Σύρμω Κεκέ, Μαρία Κοσκινά, κ.ά. (8-9/7)
"Mourn Baby Mourn"
Η διακεκριμένη με το ευρωπαϊκό "Prix Jardin d’Europe" (2016) Κατερίνα Ανδρέου επιθυμεί να ξορκίσει την κατάθλιψη μιας ολόκληρης εποχής μέσα από ένα χορογραφικό σόλο. Με όχημα την ιδέα του θρήνου και όπλο την αυθεντικά γυναικεία και πολιτική φωνή της διερωτάται τι απομένει από την ακύρωση του μέλλοντος που μας υποσχέθηκαν τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. (Πειραιώς 260, 8-9/7)
"Farm Fatale"
Πέντε σκιάχτρα, που λόγω της κλιματικής αλλαγής αντιμετωπίζουν την ανεργία, δημιουργούν μια κοινότητα και εκεί καταγράφουν τις τελευταίες στιγμές της φύσης που πεθαίνει, διαδηλώνουν, παίζουν ποπ μουσική. Αυτό είναι το έργο του Γάλλου Φιλίπ Κεν που αποτυπώνει το όραμα του για ένα σουρεαλιστικό όσο και γοητευτικό σύμπαν που κατοικείται από ευγενείς ακτιβιστές και λακωνικούς σχολιαστές της πραγματικότητας. (Πειραιώς 260, 10-11/7)
Προπώληση: aefestival.gr, viva.gr.
Περισσότερες πληροφορίες
Αδελφοσύνη, μια φανταστική ιστορία
Η Γαλλο-βιετναμέζα σκηνοθέτρια παρουσιάζει ένα συγκινητικό παραμύθι επιστημονικής φαντασίας για την αξία της αλληλεγγύης στις σχέσεις μας με τους άλλους, με μια πολυμελή ομάδα επαγγελματιών και ερασιτεχνών ηθοποιών διαφορετικής προέλευσης.
Mourn Baby Mourn
Η διακεκριμένη ερμηνεύτρια αξιοποιεί την έννοια του θρήνου για να μιλήσει για την ακύρωση του μέλλοντος το οποίο μας υποσχέθηκαν τις δεκαετίες του ’60 και του ’70.
Farm fatale
Στο σουρεαλιστικό, γοητευτικό σύμπαν του σκηνοθέτη, πέντε σκιάχτρα μεταμορφώνονται σε ευγενείς ακτιβιστές και λακωνικούς σχολιαστές της πραγματικότητας και της φύσης που πεθαίνει.
Αντιγόνη
Σύγχρονη εκδοχή του σοφόκλειου δράματος, όπου η σχέση ατομικής και συλλογικής ευθύνης με την εξουσία γίνεται αφορμή για ένα σχόλιο πάνω στην επιρροή των μέσων ενημέρωσης στον δημόσιο λόγο.
Μήδεια
Η γλαφυρή σάτιρα-σταθμός για την ελληνική πραγματικότητα, γραμμένη το 1993 σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο, σηματοδοτεί την πρώτη παρουσίαση νεοελληνικού έργου στην Επίδαυρο.