Βλέπουμε αρχαίο δράμα και στην Αττική

Οι αριστοφανικές «Θεσμοφοριάζουσες» και ο «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα στα ανοιχτά θέατρα των δήμων.

κολάζ εξωφύλλου

Σπαρταριστές "Θεσμοφοριάζουσες"

Ο Γιάννης Μπέζος στη σκηνοθεσία και την ερμηνεία, ο Φοίβος Δεληβοριάς στη σύνθεση, η Σεσίλ Μικρούτσικου στην κίνηση, και μία εκλεκτή ομάδα ηθοποιών μεταξύ των οποίων ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, ο Λαέρτης Μαλκότσης και η Φωτεινή Μπαξεβάνη βρίσκονται πίσω από την αριστοφανική κωμωδία του καλοκαιριού. Στις "Θεσμορφοριάζουσες", ο Αριστοφάνης βρίσκει την ευκαιρία να παραθέσει μια κωμική σκηνική διαμάχη των δύο φύλων, αλλά και να παρωδήσει, όπως συνήθιζε και σε άλλες κωμωδίες του, τον Ευριπίδη. Όσο για το στόρι, θα δούμε τον Μνησίλοχο να καταφτάνει μεταμφιεσμένος σε γυναίκα στη μεγάλη γιορτή των Θεσμοφορίων, απεσταλμένος του Ευριπίδη, προκειμένου να τον υπερασπιστεί, καθώς κινδυνεύει με καταδικαστική απόφαση εξαιτίας του περιβόητου "μισογυνισμού" του. Γρήγορα, όμως, ο Χορός των Γυναικών θα αντιληφθεί την απάτη και θα φυλακίσει τον Μνησίλοχο, που θα χρειαστεί να επιστρατεύσει όλη του την τέχνη προκειμένου να ξεφύγει (Κηποθέατρο Παπάγου 30/6-1/7, Θέατρο Αττικού Άλσους 2/7, Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης 3-4/7, Θέατρο Βράχων 11/7).

Θεσμοφοριάζουσες
Δημήτρης Μακρής©

Ιδιαίτερος και ατμοσφαιρικός "Φιλοκτήτης"

Μία από τις τελευταίες και ιδιαιτέρως συναρπαστικές τραγωδίες του Σοφοκλή ανεβάζει η Μαρλέν Καμίνσκυ με ωραία διανομή και επικεφαλής τον Τάσιο Νούσια (Φιλοκτήτης) και τη Μαρία Πρωτόπαππα (Οδυσσέας). Ένα επεισόδιο του τρωικού κύκλου δίνει την πρώτη ύλη στο έργο, σύμφωνα με το οποίο ο Οδυσσέας και ο νεαρός Νεοπτόλεμος πηγαίνουν στη Λήμνο, προκειμένου να πάρουν μαζί τους στην Τροία τον γενναίο τοξότη Φιλοκτήτη, καθώς σύμφωνα με μια προφητεία εκείνος και το τόξο του είναι απαραίτητοι για την άλωση της πόλης. Ο ήρωας, εγκαταλειμμένος στο νησί επί δέκα χρόνια, εξαιτίας μιας πληγής στο πόδι που τον είχε καταστήσει ανήμπορο να πάρει μέρος στην εκστρατεία, θα αναμετρηθεί με τον πατριωτισμό, την ανάγκη υπακοής στην εξουσία και το αίσθημα αδικίας που νιώθει για την προδοσία των συντρόφων του. Τα μυθικά στοιχεία και τα σύμβολα του έργου βρίσκονται στο επίκεντρο της παράστασης, ενώ την πρωτότυπη σύνθεση των ηχοτοπίων υπογράφει ο ξεχωριστός δημιουργός Constantine Skourlis, ο οποίος έχει συνθέσει ιδιαίτερα έργα τέχνης, που συνομιλούν με την τέχνη της μουσικής, του χορού και της περφόρμανς (Θέατρο Βράχων 4-5/7, Θέατρο Πέτρας 7/7, Βέακειο 8-9/7).

Φιλοκτήτης
Μάνος Ξυρουχάκης©

Περισσότερες πληροφορίες

Θεσμοφοριάζουσες

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Οι Αθηναίες γυναίκες ετοιμάζονται να καταδικάσουν τον Ευριπίδη που τις κατηγορεί στις τραγωδίες του. Ο ίδιος, προκειμένου να τις αποτρέψει, μεταμφιέζει σε γυναίκα το συγγενή του Μνησίλοχο και τον στέλνει στη γιορτή των Θεσμοφορίων για να τον υπερασπιστεί.

Φιλοκτήτης

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Η ιστορία του μοναχικού αντιήρωα που εγκαταλείφθηκε στη Λήμνο κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.