Ο Στάθης Λιβαθινός ανεβάζει "Βερολίνο Αλεξάντερπλατς" στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής"

Ο γνωστός σκηνοθέτης ανακοίνωσε ακρόαση για την παράσταση που θα ανεβάσει τη νέα θεατρική σεζόν 2022-2023, βασισμένος στο ομώνυμο βιβλίο του Άλφρεντ Ντέμπλιν.

Απάντηση Λιβαθινού στις καταγγελίες καλλιτεχνών με αναπηρία

Το "Βερολίνο Αλεξάντερπλατς" ετοιμάζει ο Στάθης Λιβαθινός για τη σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής”, βασισμένος στο ομώνυμο βιβλίο του Άλφρεντ Ντέμπλιν. Το μυθιστόρημα-σημείο αναφοράς, το οποίο απευθύνεται σε όσους "αναζητούν απ’ τη ζωή κάτι περισσότερο από ένα κομμάτι ψωμί" εκδόθηκε το 1929. Κεντρικός ήρωας είναι ένας προσφάτως αποφυλακισθείς που ορκίζεται να μείνει τίμιος. Στο Βερολίνο του Μεσοπολέμου, ωστόσο, η τιμιότητα είναι ανέφικτη. Το 1933 το "Βερολίνο Αλεξάντερπλατς" απαγορεύεται και παραδίδεται στις φλόγες από τους ναζί. Το 1980 ο Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ το διασκευάζει σε μια αριστουργηματική 15ωρη τηλεταινία. Τη νέα θεατρική σεζόν 2022-2023 ανεβαίνει από τον γνωστό σκηνοθέτη μετά την παράσταση σπάνιας ομορφιάς με απολαυστικές ερμηνείες "Συμφορά από το πολύ μυαλό” του Αλεξάντρ Γκριμπογέντοφ που είδαμε την προηγούμενη χρονιά. 

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός "Λυκόφως" και ο Στάθης Λιβαθινός αναζητούν δύο γυναίκες ηθοποιούς έως 30 ετών για τη νέα θεατρική τους παραγωγή. Η πρόσκληση απευθύνεται σε απόφοιτους δραματικών σχολών και επαγγελματίες ηθοποιούς. 

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να στείλουν το βιογραφικό τους συνοδευόμενο από φωτογραφία στο lykofos.audition@gmail.com έως την Κυριακή 26 Ιουνίου. Θα εξεταστούν όλα τα βιογραφικά και θα απαντηθούν όλες οι αιτήσεις ανεξάρτητα από το αν θα επιλεγούν προς ακρόαση ή όχι. Οι υποψήφιες που θα επιλεγούν για εξέταση θα ειδοποιηθούν έως την Παρασκευή 1 Ιουλίου. Οι επιλεχθείσες θα εξεταστούν σε μονόλογο, αυτοσχεδιασμό και τραγούδι τη Δευτέρα 11 Ιουλίου στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής". 

Θέατρο της Οδού Κυκλάδων Λευτέρης Βογιατζής

Όπως σημειώνει ο Άλφρεντ Ντέμπλιν για το βιβλίο του: "Αυτό το βιβλίο, λοιπόν, δεν είναι παρά ένα δείγμα του πώς είδα τους ανθρώπους. Αρχίζει με μια σιγουριά και τελειώνει μ' ένα καινούριο ερώτημα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που κύρια τονίζεται κι αποτελεί το θεμέλιο του "Βερολίνο Αλεξάντερπλατς" είναι η θέση που ανέλυσα στο φιλοσοφικό μου γραφτό με τίτλο "Ο κόσμος μας είναι ο κόσμος δύο Θεών". Είναι ο κόσμος της δημιουργίας και της διάλυσης. Η αντιπαράθεση τούτη διαδραματίζεται πάνω στη γη κι εμείς συμμετέχουμε σ' αυτήν. Τώρα θα συνδέσω την προηγούμενη συλλογιστική με την εγκληματικότητα. Η κοινωνία, είπα, είναι ζυμωμένη με το έγκλημα. Τι θα πει αυτό; Υπάρχει τάξη και διάλυση. Όμως δεν ισχύει ότι είναι δυνατό να υφίσταται τάξη, ούτε σαν μορφή ούτε σαν περιεχόμενο, χωρίς να υπάρχει ταυτόχρονα η τάση για διάλυση και η de facto καταστροφή. Στο βιβλίο "Βερολίνο Αλεξάντερπλατς" ο Φραντς Μπίμπερκοπφ βγαίνει από τη φυλακή. Είναι από φυσικού του αυτό που λέμε καλός κι επιπλέον έχει καεί στο χυλό και φυσάει και το γιαούρτι. Και όταν βγαίνει στον κόσμο, κοίτα πράματα, θέλει να μείνει τίμιος, θέλει να εφαρμόσει τους νόμους αυτού του κόσμου, ή τουλάχιστον αυτούς που θεωρεί εκείνος νόμους, με ειλικρίνεια και πίστη-και-δεν-μπορεί! Δεν μπορεί. Δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο κι ο άνθρωπος καταρρέει· μ' άλλα λόγια καταρρέουν οι θεωρητικές μας παραδοχές".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.