Θέατρο Πορεία: Τελευταίες παραστάσεις για το "Νυχιάνγκ" και το "Labor"

Οι δύο παραστάσεις νέων δημιουργών που ανέβηκαν στο Θέατρο Πορεία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Νέο Αίμα» μετρούν αντίστροφα.

Νυχιάνγκ Labor Πάτροκλος Σκαφίδας©

Το Φεστιβάλ "Νέο Αίμα" έφερε στο τέλος της φετινής χειμερινής σεζόν την άνοιξη στη σκηνή του Θεάτρου Πορεία με τις παραστάσεις δύο νέων γυναικών δημιουργών που απέδειξαν ότι η ελληνική δραματουργία είναι σε καλά (γυναικεία) χέρια! Ο λόγος για το "Νυχιάνγκ" της Ευαγγελίας Γατσωτή, σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Θεάτρου Δημήτρη Τάρλοου και το "Labor" της Ανθής Τσιρούκη που σκηνοθέτησε η επίσης ανερχόμενη Έμιλυ Λουίζου, που μετρούν τις τελευταίες τους παραστάσεις μέχρι την Κυριακή 5 Ιουνίου
Τα δύο έργα ξεπήδησαν μέσα από την μείζονος σημασίας για την ουσιαστική ανάπτυξη της σύγχρονης δραματουργίας πρωτοβουλία του Θεάτρου Πορεία να δημιουργήσει τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής το φθινόπωρο του 2019.

Νυχιάνγκ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η θέση της γυναίκας στο σύγχρονο κοινωνικό αφήγημα απασχολεί την Ευαγγελία Γατσωτή στο έργο με τον αινιγματικό τίτλο "Νυχιάνγκ", που παίζει με τη λέξη "νυχιά" και με την ελληνοποιημένη εκδοχή της κορεάτικης λέξης "χιανγκ" (που σημαίνει "μεγάλος αδελφός"), ισορροπώντας κάπου ανάμεσα στην ιλαροτραγωδία και τη σκοτεινή κωμωδία. Η "αντιθεατρική" και ιδιαιτέρως γοητευτική συνθήκη του μανικιούρ γίνεται το φόντο των αποκαλύψεων που προκύπτουν από τη συνάντηση της αισθητικού Αργυρώς με τη νεαρή πελάτισσα της Κάλλια, που ερμηνεύουν η Αλεξία Καλτσίκη και Θάλεια Σταματέλου αντίστοιχα, σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Θεάτρου Πορεία, Δημήτρη Τάρλοου. Το πόσο κανονικοποιημένο και ρομαντικοποιημένο είναι το κοινωνικό αφήγημα μιας γυναίκας που καταδιώκεται ή διεκδικείται ερωτικά με βίαιο τρόπο από έναν άντρα, οι λυτρωτικά υποστηρικτικές όσο και νοσηρές ανθρώπινες σχέσεις αλλά και η εμπειρία της ορφάνιας είναι τα βασικά θέματα που διατρέχουν το "Νυχιάνγκ", το οποίο θα μπορούσαμε να πούμε ότι συμπυκνώνεται στη φράση "Υπάρχει άνθρωπος που σ’ έχει νιώσει πιο πολύ από μένα;".

Η σκοτεινή πτυχή του οικογενειακού δεσμού αλλά και ο φόβος των γηρατειών και του χρόνου που περνά ενέπνευσαν το "Labor" της Ανθής Τσιρούκη. Ένα δυστοπικό μελλοντολογικό θρίλερ με μαύρο χιούμορ και πρωταγωνιστές ένα ζευγάρι πλαστικών χειρουργών που έχει καταφέρει να νικήσει στο αδυσώπητο παιχνίδι του χρόνου, ζει ωστόσο απομονωμένο μετά το χαμό του παιδιού του. Ένα βράδυ ένας νεαρός που έχει χάσει τη μνήμη του από ένα ατύχημα τους χτυπάει την πόρτα. Τον φιλοξενούν, τον περιθάλπουν και σταδιακά δένονται μαζί του σε τέτοιο σημείο έτσι ώστε αρχίζουν να παρεμβαίνουν στην εμφάνιση του με νυστέρι, δημιουργώντας έναν κλώνο τους που γεννήθηκε βίαια στην προσπάθειά τους να διορθώσουν ο ένας τον άλλο μέχρι να γίνουν ένα.

Labor
Μαρίζα Καψαμπέλη©

Η επίσης ανερχόμενη Έμιλυ Λουΐζου με τη δική της αξιοπρόσεκτη πορεία σε διάφορες σκηνές της Βρετανίας, ανέλαβε τη σκηνοθεσία της παράστασης με δύο ηθοποιούς πρώτης γραμμής: τον Στέλιο Μάινα και την Ιωάννα Παππά, ενώ το ρόλο του υποτιθέμενου παιδιού τους ερμηνεύει ο νέος ηθοποιός Ορέστης Χαλκιάς.

Και οι δύο παραστάσεις παρουσιάζονται με αγγλικούς υπέρτιτλους την Κυριακή 5 Ιουνίου.

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Labor

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 60 '

Ένα ζευγάρι πλαστικών χειρουργών βρίσκει στο πρόσωπο ενός νέου το παιδί που είχε χάσει, στο μελλοντολογικό θρίλερ-σχόλιο για την αλλοίωση της εικόνας μας και την οικογενειακή παθογένεια.

Νυχιάνγκ

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 80 '

Η ιεροτελεστία του μανικιούρ γίνεται αφορμή για μια σκοτεινή κωμωδία που ξετυλίγει το κοινωνικό αφήγημα της γυναίκας του σήμερα αλλά και την εξέλιξη των οικογενειακών σχέσεων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.